SAECO Magic Deluxe - procesorová deska

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
radovanhlavacek

SAECO Magic Deluxe - procesorová deska

#1 Příspěvek od radovanhlavacek »

Zdravím, prosím vás nemáte někdo schéma zapojení elektroniky SAECO MAGIC DELUXE? Našel sem kávovar na SD a rád bych si ho opravil. Má evidentně problém s elektronikou, protože když ho dám do sítě, nesvítí žádné tlačítko ani elektronika na stisk jakéhokoliv tlačítka nereaguje. Měřil sem napětí na sekundáru trafa a je tam 9V cca. Na netu jsem našel pouze servisní manuál se základním schématem zapojení celého přístroje, ale elektroniku ne. V elektronice se již někdo přede mnou rejpal...
Děkuji za pomoc.
Přílohy
F1.jpg
(241.49 KiB) Staženo 272 x
SaecoMagicDeLuxeSilvergreyb.jpg
(22.66 KiB) Staženo 173 x
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Podobne dosky obcas opravujem. Schemu som nikdy nenasiel.

Za trafom je 5V stabilizator (bud 7805 alebo nieco ine) - to treba skontrolovat ako prve.
radovanhlavacek

#3 Příspěvek od radovanhlavacek »

Moc děkuji, mrknu na to. stabec má totiž popisku otočenou ke kondenzátoru a není nic vidět.
Přesto bych moooc prosil kdo máte schéma....
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

Zkus pohledat "Saeco" na ElektroTanya - mám takový dojem, že někde jsem tam překreslenou desku z podobného pressa viděl - zítra bych se k tomu mohl dostat.

Jestli je ale na fotce aktuální stav elektroniky, tak to bude složité - už jen nahradit chybějící triaky a vystopovat původní závadu. Zkus ale odlepit nálepku z procesoru, jestli na něm není původní označení - nejspíš by to pomohlo.
serviceman

#5 Příspěvek od serviceman »

Na Tanyi je jen mechanika.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
radovanhlavacek

#6 Příspěvek od radovanhlavacek »

foto je jen ukázkové. Není z mé desky. Na elektrotanya je servisní manuál bez zapojení elektroniky. To bych si tu ani nedovolil otravovat,abych se na tento web nepodíval. Na eservice není taky žádné schéma.
Pokud byste někdo měl schéma obdobného kávovaru, prosím pošlete mi to. Dneska ještě jednou vyhrábnu desku a zkusím změřit stabilizátor a strhnu nálepku od procesoru. Abych věděl kde najdu a mohu změřit napájení, možná i hodiny.
Ten optočlen tam bude na spouštění jednoho z triaků, ale nevím přesně na co, protože jsem našel pouze kousek schématu.
Přílohy
Saeco_T4.jpg
(73.64 KiB) Staženo 210 x
radovanhlavacek

#7 Příspěvek od radovanhlavacek »

na googlu sem dal hledat v obrázkách "SAECO SUP012"

a vylezlo toto:
http://expert-cm.ru/images/stories/shem ... %20012.pdf
str.2
pokud porušuji pravidla odkaz smaž moderátore...
serviceman

#8 Příspěvek od serviceman »

Pozoruhodná stránka kafíííí.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
ohryzek36

#9 Příspěvek od ohryzek36 »

Tak už jsem to schéma našel - je to z pressa ze stejné řady, ale s jinší výbavou (Vienna SUP018 - magic deluxe je SUP012), takže základ elektroniky by měl být stejný. Dá se to stáhnout zde, na tanyi je taky.

Vypadá to, že zdroj + silové části budou +/- stejné, rozdíly budou hlavně v ovládání, ale to také není nic, co by se nedalo překreslit.

EDIT: tak to vypadá, že jsme to psali zaraz...
radovanhlavacek

#10 Příspěvek od radovanhlavacek »

moc díkas chlapi...
Zjistil sem, že hlední googlem přes obrázky na schémata není k zahození..
radovanhlavacek

#11 Příspěvek od radovanhlavacek »

Tak jsem pokročil...procesor 87PH40AN dostal zřejmě zásah, neb některé porty jsou prošvihnuté (diodovým testem měřeno). Také EPROMka 93C46 dostala ránu jelikož jsou uvnitř samá FFFF a nejdou přepsat....
Máte prosím někdo náplň pro tuhle EPROMku? Případně, máte někdo prosím schéma procesů v tomhle kávovaru? Napadlo mě, čistě už zájmově, nahradit původní procesor vhodně zapojeným a naprogramovaným modernějším PICAXE.....
ohryzek36

#12 Příspěvek od ohryzek36 »

S tím picaxe bych to moc růžově neviděl - z některých press jsem z procesorů vyčetl zdrojové kódy (ze Saeca ne) a často se jedná o programy o 10000+ řádcích (u jednodušších - složitější jsem raději ani nezkoušel), takže nic jednoduchého.

Mimochodem - ta EPROMka tam bývá většinou jenom k uložení nastavení (čas prvního spuštění, množství vody na kávu, množtví káv, čas k dalšímu odvápnění a tak) a po jejím vymazání se presso chová, jako by bylo úplně nové a až při "prvním spuštění" se v ní něco uloží - na normální funkci ale nemá její výmaz vliv.
radovanhlavacek

#13 Příspěvek od radovanhlavacek »

Jenže ta paměť EEPROM je tuhá, protože na ní nelze vůbec nic zapsat...Zkoušeno na programátoru. Samá FFF nejsou určitě platným údajem o provozu ani programem...
Nemáte prosím někdo diagram procesů v tomto kávovaru?
radovanhlavacek

#14 Příspěvek od radovanhlavacek »

rozhodl jsem se udělat nový počítač pro kávovar. Použiju k tomu PICAXE 40 X2. V příloze je zamýšlené rozložení vstupů a výstupů. Některé fce tam nebudou.Třeba diagnostika. budu muset zredukovat ledky, přepracovat reverz motoru. neumím totiž naprogramovat sledování fáze síťového napětí. V originálu spíná reverz triak dle zjištěné vzestupné, případně sestupné hrany sínusovky sítě. já to chci realizovat "hloupě" pomocí dvou tyristorů.
Přílohy
IMG_20141116_100428.jpg
(129.07 KiB) Staženo 178 x
IMG_20141116_093327.jpg
(146.13 KiB) Staženo 184 x
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“