Stačí na test HDD CrystalDiskInfo ?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jogo9

Stačí na test HDD CrystalDiskInfo ?

#1 Příspěvek od jogo9 »

Zdravím,
kúpil som na inz. disk Maxtor DiamondMax Plus 9, 120GB - ako náhradu za pôvodný, dlhé roky spoľahlivý disk. Pretestoval som ho s CrystalDiskInfo a s HD Tune - bez vadných sektorov, všetko OK. Použil som ho ako systémový. Po občasnom používaní mi za krátku dobu odišiel (veľa stoviek, možno cez 2 tis., premapovaných sektorov). Pri predposlednom použití PC dosť spomalil a bolo počuť intenzívnu prácu disku - na čo som, žiaľ, nereagoval, pomyslel som si, že to robí zasa Avast.. Následne nepamätám už, či pri vypínaní PC, alebo pri ďaľšom (a to už poslednom) štarte, niečo vypísal bielym naspodu čiernej obrazovky (po náhodnom mžikovom zaregistrovaní hlášky si pamätám len na slovo kernel). Dorobil som s PC, a už som ho viac nenaštartoval - vždy vypísalo dole len (myslím že tú istú) tú hlášku.

Za účelom vytiahnutia nejakých (na plochu dočasne uložených) dát som disk zapojil ako datový, po neúspechu sa mi podarilo niečo nepodstatné vytiahnuť až cez pripojenie cez redukciu do USB. O zbytok dát (zrovna tých dôležitých) som nenávratne prišiel - disk po pripojený už len poklepáva..

Chcel som sa opýtať:

- či by som nejakú predchádzajúcu opravu disku (napríklad s HDD Regenerator-om) v teste s CrystalDiskInfo a v teste s HD Tune videl. Alebo sa po úspešnej oprave disk správa ako nový :?:

Pomôže mi takáto informácia, pretože chcem ísť kúpiť na inz. zasa taký istý (pretože mi vyhovoval.. Rýchlosť prístupu, hlučnosť, poľahlivosť atď iných modelov, prípadne značiek, je zasa na štúdium, na ktoré nie je čas..).

Neviem, či bude mať pri kupovaní niekto náladu so mnou tráviť čas testovaním s HDD Tune (s ntb cez redukciu USB by to mohlo trvať minimálne hodinu) - stačí na spoľahlivú kontrolu disku CrystalDiskInfo :?:

Predpokladám napr. že Maxtor DiamondMax Plus 8 bude starší, možno pri práci o chlp pomalší, neviem, ale keď už si vyberám, prečo nekúpiť lepší.. Ak si vyberiem kvalitu Maxtor DiamondMax Plus 9 - s pohľadu "triedy" a rýchlosti prístupu je jedno či 120 alebo 80 alebo 250GB :?:

Idem kúpiť teraz, rýchla odpoveď mi pomôže, ďakujem.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Hoď bobek na Maxtor, kup si Western Digital Black se 60 měsíční zárukou - ušetříš si minimálně na pár nejbližších let strach z dalšího lehnutí, mají v dostupný cenový kategorii nejlepší poměr cena/výkon/spolehlivost. Už ani SeaGate nejsou to, co bejvaly...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Maxtor v ziadnom pripade nebrat. Tiez mi jeden odisiel v robote. Kedysi ich sem niekto vo velkom nakupil a ten moj bol posledny, ktory este fungoval. Dobre, ze tato znacka uz neexistuje.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jjilek »

Existuje služba na získání dat po kleknutí disku, ale je to dost drahé. Záleží na tom, co jsi na tom disku měl. Je to daň za to, že si nevytvoříš zálohu důležitých dat.
jogo9

#5 Příspěvek od jogo9 »

Ďakujem veľmi za dobre mienené rady.. Vidím, že WD je SATA.. Viem, že MSI MS-6743 (HWiNFO) doska mi SATA síce podporuje, ale celý PC od nova používam ako ATA (nebol vtedy vhodný disk).. Neviem čo by zasa obnášala prerábka, potrebujem to teraz vyriešiť, času niet, mám ATA šuflíky.. Možno neskôr sa k tomuto vrátim a skúsim prehodiť pohľad na celý PC..

(je pravdou, že akýsi starý, neviem už odkiaľ vytiahnutý, WD1200 s tromi problémovými sektormi používam od rozsypania prvého Maxtoru, tento WD je síce hlučnejší, ale stále funkčný..)

Dáta prioritne skladujem na externom disku (a jednom dtto záložnom) - aby boli stále po ruke, takže pád systémového Maxtoru by až taká tragédia nebol, akurát je niekedy problém dodržať disciplínu s ne-ukladaním na plochu........
Trocha trápia aj stratené pootvárané okná v prehliadači..

Teraz mi narýchlo ide o to, čo som sa pýtal v úvode - ako je to?
Naposledy upravil(a) jogo9 dne 25 lis 2014, 17:06, celkem upraveno 1 x.
serviceman

#6 Příspěvek od serviceman »

Na tvoji otázku: ano v SMARTu vidíš počet přemapovaných sektorů, čili, že je disk na odchodu.
CrystalDiskInfo jenom čte SMART, nic víc. Žádnou kontrolu disku nedělá.
Naposledy upravil(a) serviceman dne 25 lis 2014, 17:10, celkem upraveno 1 x.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
jogo9

#7 Příspěvek od jogo9 »

Jj, dík, len mi to nedáva odpoveď na otázky, ako som sa pýtal..
serviceman

#8 Příspěvek od serviceman »

Asi jsem to špatně pochopil, myslel jsem že ses ptal právě na to.
jogo9

#9 Příspěvek od jogo9 »

Možno to globálne odpoveď aj je, hlavne keď si to doupravil, možno by mi ale pomohlo inak to podať..
robo

#10 Příspěvek od robo »

Nejaky HDD regenerator neopravy disk ktery ma treba vycerpan pocet premapovanych sektoru. Tento udaj nesmaze. To by snad slo pokud by se pouzil low level format- nizkourovnove formatovani. Po teto operaci by se pak disk mohl tvarit jako novy. SMART udaje by pote byli v norme. Ale jen cisla. Disku bys timto "nesmazal" provozni hodiny. Za chvilku by asi byl ve stavu podobny tomu pred LLF.
jogo9

#11 Příspěvek od jogo9 »

To by napríklad kľudne mohol byť môj predchádzajúci prípad..

HD Tune by niečo zistil?
serviceman

#12 Příspěvek od serviceman »

HD Tune má pro tebe dvě relevantní informace. Na tablu Health čte SMART a na tablu Error Scan skanuje disk. To ovšem umí i samotný systém v Windows, včetně opravy vadných sektorů. Systém Windows dokonce kontroluje i SMART a na rostoucí počet přemapovaných sektorů sám upozorní.
rayx

#13 Příspěvek od rayx »

Co zkusit SpinRite6

https://www.grc.com/intro.htm
Zaky

#14 Příspěvek od Zaky »

Na test disku používám HD Sentinel a v něm reinitialize surface. Důležité je si uložit SMART před testem a porovnat po testu, pokud jsou realokované sektory stále na nule, je předpoklad, že disk bude nadále fungovat spolehlivě, pokud je realokovaných málo a vůbec nebo alespoň moc nepřibydou, ještě se o disku dá uvažovat, ale disk s realokovanými sektory vždy už považuji za disk na odchodu. Použij každopádně moderní SATA disk, rychlost disku je pro rychlost PC hodně důležitá, SSD na OS je ukrutně znát. Test v HD Sentinel by měl proběhnout na nativním rozhraní, USB redukce je nevhodná kvůli nízké rychlosti, jednak test dlouho trvá a navíc disk má dost času v případě problémů číst opakovaně, existující problém tak může zůstat skryt.
Mira_A

#15 Příspěvek od Mira_A »

V dnešní době bych žádnou šunku typu 7200 otáček nebo slabší nekupoval.
Zvlášť pokud chceš provozovat Windows 7 nebo vyšší.

Takže SSD nebo WD Velociraptor.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“