Odstranění nátěru a koroze z kovového masivu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
92Standa

Odstranění nátěru a koroze z kovového masivu

#1 Příspěvek od 92Standa »

Ahoj. Mám kovový předmět vejčitého tvaru. Je na něm barva a lak, ovšem na některých místech popraskaný, a pod ním koroze.

Jak se toho všeho co nejlépe zbavit (barvy i koroze). Napadlo mě to zkusit ocelovým kartáčem "vyčistit", a potom natřít nějakou antikorozní barvou.

Je můj postup správný? Díky

PS: Samotný předmět bych rád zničil co nejméně.
Jimmi2

#2 Příspěvek od Jimmi2 »

Chemický odlakovač, pak odrezovač. Obojí dle návodu 8-)
P.S. Je to handgranát.......?
92Standa

#3 Příspěvek od 92Standa »

Nechtěl jsem to zmiňovat, ale přiznávám, že popisek je zavádějící. Ano, je to replika granátu. Resp. znehodnocený granát F1. Dostal jsem k vánocům, je to originál, ale vespod provrtaný (delaborovaný). Ale je rezavý a otlučený. Chci to těžítko trošku "vyšperkovat" :-D
fredis

#4 Příspěvek od fredis »

Co ho opískovat a potom případně práškovou barvu?
Jimmi2

#5 Příspěvek od Jimmi2 »

Přesně takovej mám doma taky, proto mi to cvaklo. Ale já mám origo, přímo od sběratele podobných věciček.
Chemicky odlakovat a opakovaně máčet v odrezovači do zblbnutí. Pak se na tom vytvoří černofialová vrstva, která už se pro potřeby interiéru lakovat nemusí. Možná nejhůř průhlednou antikorozní penetrací.
92Standa

#6 Příspěvek od 92Standa »

fredis: Na to bohužel nemám prostředky.
Jimmi2: Můžeš mi doporučit konkrétní chemické přípravky?
Jimmi2

#7 Příspěvek od Jimmi2 »

První lepší barvy laky a jenom opakuj, co jsem napsal 8-)
Ten odrezovač by měl fakt stačit. Jestli je to replika, bude koroze málo.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Každopádně, pokud to má k něčemu vypadat, mělo by to mít i odpovídající povrchovku - každej novej handgranát jde z fabriky nastříkanej barvou, nejčastější je klasika "khaki" - olivově zelená s troškou hnědý, některý ruský fabriky dělají i černou. Holej kov armáda nerada...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Pokud nemáš ty chemikálie a barvu k dispozici tak vyjdou dráž než 1-2 zánovní delaborované F1 v army shopu...
92Standa

#10 Příspěvek od 92Standa »

A proto - "voškrábat" to tím ocelovým kartáčem je tedy nevhodný postup?
hakamusai

#11 Příspěvek od hakamusai »

Fouknul bych na to PB plamenem a oškrábal ocelovým kartáčem (pokud tam není něco čemu vadí teplota).Korozi jak je psáno výše.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Nejlepší by to bylo opískovat - omlít z toho nátěr i se rzí tryskáním ocelový "ballotiny" o průměru cca 0,1mm tlakovým vzduchem a následně učunit nějakou tenkou chemickou protikorozní úpravu jako další podklad pod následnou barvu - třeba trochou kyseliny fosforečný ve vodným roztoku učunit fosfátovej povlak. No a následně pak už jen trochu tý khaki jako finále...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

Kartáčem nic nezkazíš ale je to dřina. Hrubší rez je stejně nutné mechanicky odstranit i při použití chemie.

Opálení plamenem by nemělo ničemu vadit - pokud jde o skutečně delaborovaný kus bez funkčního zapalovače (UZRGM). Pokud jde o nálezový kus s atrapou zapalovače ale zůstal tam tritol tak ten se od určité teploty taví, při zapálení pouze hoří a smrdí takže nebezpečí nehrozí.

Jinak ty delaborované granáty na prodej mají povrchovou úpravu většinou v dobrém stavu nebo jsou po vytavení tritolu a úpravách přelakované. Nefunkční školní granáty (obvykle červené) bývají jakž-takž v původním stavu, atrapy vyrobené z prázdných skladových pouzder taky.
Jimmi2

#14 Příspěvek od Jimmi2 »

Je fakt, že atrapa je v army šopu do dvou stovek.
Já mám doma originál z bojiště, řádně prokorodovaný. To je pak jiné kafe a ten fialovočerný povrch k tomu sedne 8-)
Achab

#15 Příspěvek od Achab »

Právě - do dvou stovek. :)
Vypatlal jsem na vrata za 200Kč odstraňovače nátěrů a stačilo to sotva na 1m² v jedné vrstvě. V představě co by stálo odstranění 3 vrstev na celé ploše, odrezovač plus ta dřina jsem to vzdal. Až se barva sama dostatečně oloupe tak zbytky opálím a natřu to barvou přímo na rez.

Ten granát lze taky okartáčovat rotačním kartáčem ve vrtačce nebo brusce - s opálením nebo bez. Vyrábí se i mosazné.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“