Monitorování běhu 24V motoru
Moderátor: Moderátoři
Monitorování běhu 24V motoru
Klient by rád, aby při běhu motoru zařízení vydávalo akustický signál.
Mám představu napojit se na vlastní motor následujícím obvodem, který by nerozlišoval směr otáčení (díky můstku) a díky předřadnému rezistoru před zenerovou diodou by zajistil i dostatečnou napěťovou stabilizaci pro optočlen. Za ním bych si "napíchl" nezávislý "pípací obvod".
Myslíte, že má toto zapojení naději na úspěch?
Copak v plné rychlosti dveří (točení motoru) si to dovedu představit, že ano, jen při rozjezdu a zpomalování dveří, nebo i jiných rychlostních režimech (zkrátka při nižším PWM) mám obavy, aby ten optočlen "nezhasnul".
Díky, prima den.
- Přílohy
-
sledovac_cinnosti_motoru.png- (7.01 KiB) Staženo 142 x
- serviceman
To víš, že jsem špekuloval se připojit nějak mechanicky, např. na převodovku dát inkrementární čidlo a snímat impulsy z otáčení, nebo dva magnetické kontakty do koncových poloh a "pípat" po celou dobu, kdy se alespoň jeden z koncáků neobjeví (jenže pak se dveře zastaví v mezipoloze, nepojedou a mě bude zařízení zbytečně pípat)
workhard píše:Asi bych to nekomplikoval ani tou zenerkou .....
Anebo nasadit AC optočlen (PC814) a vyřadit můstek na vstupu?
EDIT: můstek tam být musí, myslel jsem si, že má PC814 uvnitř dvě svítivé diody, ale je tam jen jedna a jedna antiparalelní dioda
Alespoň podle schematické značky to tak vypadá, ale nikdy jsem PC814 v ruce neměl...
I když jsou na NETU zapojení, kde ukazují rovná se mezi zapojením můstek + standardní optočlen a právě AC optočlen PC814, tak nevím.
Ale to je už v mém případě detail...
workhard píše:Nebo 827, diody propojit antiparalelně a tranzistory paralelně. Pak by to bylo bez můstku.
To by pak na to musel stačit i jediný odpor na vstupu, protože v každém směru otáčení motoru by pak s odporem pracovala vždy jen 1/2 PC827...
A co nějaké špičky při roztáčení nebo brzdění motoru (nebo taky při přechodu z jedné rychlosti na druhou) ?
Nebude to nějak těm chudinkám diodkám v optronech vadit?
Přece jen, dokud byly za zenerkou s předřadným odporem, tak byly před tímto docela schovaný...
workhard píše: ... I když v datasheetu u 814 píšou AC input, tak by tam měly být dvě LED.
Jestli tím ale nemyslí klasický AC vstup, kde jde jen o to, aby se tou antiparalelní diodou přečkala/přežila činnost při opačné půlvlně a ne můj "dvojitý stejnosměrný" provoz, kdy by se při opačném napájení nedělo vlastně nic, pokud by tam nebyla druhá svítivá dioda, ale jen obyčejná antiparalelní dioda.
- Artaban001
Počet závitů odlaboruješ Moc jich určitě nebude..
http://www.soselectronic.cz/?str=1155&article=meder-nehodil-by-se-vam-jazyckovy-kontakt
- monterjirka