Lednice electrolux - popis trubek, princip funkce

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Tomikt

Lednice electrolux - popis trubek, princip funkce

#1 Příspěvek od Tomikt »

Zdravim pánové,
dostala se mi pod ruce lednice od sousedky na vyhození, tak ji mám v garáži a než bude zrecyklována, rád bych se něco nového naučil a pochopil princíp funkce a zapojení chladícího okruhu.
Lednice má údajně únik chladiva R600a.
Kompresor běží, mražák ješte mrazil ale čím dál tím míň.
V 99% se všude píše o úniku chladiva do zapěněného výparníku.
Kompresor má 3 vývody, uzavřenej z výroby je plnění, dotaz zní který je sací a který výtlak? Je vlevo sací a vpravo na straně plnícího výtlačný? Při správné funkci kompresor stlačí médium a žene ho do chladiče na zadní straně lednice? Takže výstup z kompresoru by měl být horký?
Přílohy
IMG_20150718_120557.jpg
(111.32 KiB) Staženo 288 x
Tomikt

#2 Příspěvek od Tomikt »

měděný váleček na fotce je filtrdehydrátor? vpravo dole jsou dvě hliníkové trubičky které jdou ze skříně lednice, to jsou ty vývody z výparníku uvnitř? výparník má 3 vývody? jakou funkci má ta tenká trubička omotaná kolem filtrdehydrátoru (propojuje spodek filtru a vede do hliníkové trubky která jde (ze sání) kompresoru dovnitř lednice).
Přílohy
IMG_20150718_120606.jpg
(86.32 KiB) Staženo 202 x
Tomikt

#3 Příspěvek od Tomikt »

děkuji za objasnění a nové poznatky :-)
Přílohy
IMG_20150718_120629.jpg
(210.48 KiB) Staženo 189 x
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec, nevím, jak je to u těch kombinací mrazák lednice, ale výtlak z kompresoru jde prvně do chladiče vzadu (kondenzátor), kde se médium stlačí na takový tlak, kdy se z něj postupně stává kapalina. kapalina jde přes kapiláru (to je ten tenký drát) do výparníku, kde je podtlak a tudíž se nastřikované chladivo prudce vypařuje a odebírá z okolí teplo. vypařený chladivo jde do vyrovnávací nádoby kompresoru, odkud je nasávaný přímo vlastním kompresorem. Spolu z chladivem totiž obíhá i kompresorový olej, který je rozpustný v chladivu. Ve vyrovnávací nádobě se olej oddělí od chladiva. Olej zůstává na dně a páry chladiva jdou vzhůru do sání.
U 1 kompresorových kombinací je trošku zkombinovaný rozvod tekutýho chladiva - nějaký přepínací ventily, nebo jen pevný rozdělení toku na dvě větve, nebo co - ještě se to ke mě nedostalo, ale princip je stejný..
Jinak ten filtrdehydrátor je těsně před kapilárou. Uvnitř jsou kuličky silikagelu a jemný sítko z miniaturních kovových kuliček, který jsou jakoby zapečený do sebe...
Jodr

#5 Příspěvek od Jodr »

Artaban001 píše:... jemný sítko z miniaturních kovových kuliček, který jsou jakoby zapečený do sebe...

Sintrovaný bronz.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Spékání
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Jo, to je ono, jen jsem si nemohl vzpomenout na název ty technologie. Pitval jsem ten "rozšířený váleček" u Calexky, takže technologie u jiných výrobců může být mírně odlišná. O tom oleji to vím od chlaďaře, co nám v práci dělával servis klimatizací. Měli jsme zakázaný provádět testy klimatizací při teplotě okolí pod tuším, že 5°C, aby se tekutý chladivo nedostalo až do kompresoru, kde může vypláchnout olej z ložisek (floodback)
doktor365

#7 Příspěvek od doktor365 »

Ty hliníkový trubičky jdou pod místo kam dosedá těsnící guma mrazáku.Je to na ohřev,aby se to nerosilo kolem dveří mrazáku.Často ten únik je právě tam,že ty trubičky prohnijí.Parkrát jsem je vyřadil,vše funguje normálně akorát se to potí kolem dveří mrazáku. Musí se tam pak dát méně chladiva.
Tomikt

#8 Příspěvek od Tomikt »

díky za reakce, myslíš tyto dvě trubičky které lezou z té pěny?
jedna vede do filtru a druhá je napojená na výstup kovového chladiče na zadní stěne.
Jak by se to teoreticky vyřadilo - chápu to dobře že bych je obě odpojil a vývod z chladiče bych napojil přímo do filtru?
pak mi ale zbyde jen jeden vývod k výparníku který vede od kompresoru dovnitř skříne lednice?!
Přílohy
IMG_20150718_120611.jpg
(76.62 KiB) Staženo 211 x
doktor365

#9 Příspěvek od doktor365 »

Z kompresoru do kondenzátoru-do filtru-z filtru ta slabá(kapilára) do výparníku a z výparníku do kompresoru.
http://www.danfoss.com/Czech_Republic/B ... Fridge.htm
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Oni v tom videu mají v tom kompresoru nějaký regenerátor?

U tý lednice jsem myslel, že to vyhřívání dveří dělá nějaký odpor. No to mě taky překvapilo.
Tomikt

#11 Příspěvek od Tomikt »

doktor365 píše:Ty hliníkový trubičky jdou pod místo kam dosedá těsnící guma mrazáku.Je to na ohřev,aby se to nerosilo kolem dveří mrazáku.Často ten únik je právě tam,že ty trubičky prohnijí.Parkrát jsem je vyřadil,vše funguje normálně akorát se to potí kolem dveří mrazáku. Musí se tam pak dát méně chladiva.

Tak to bylo přesne tak jak psal kolega, vyhnitý trubky v okruhu ohřevu pod tesnením mražáku.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“