AMG baterie
Moderátor: Moderátoři
AMG baterie
Životnost, cena, údržba, porovnání s klasickým Pb...
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- monterjirka
- monterjirka
Proti "klasice" mají pořád podobnou nevýhodu jako gelovky - každá chyba v nabíjecím nebo vybíjecím režimu, která poškozuje elektrody, má silně negativní vliv na životnost. A "klasiky" se opakovaným nabíjením desky "čistily" a odpad padal dolů na dno, tady nemá kam.
My je používáme jako zálohovací do různých zařízení, pokud se nezatěžují většími proudy (srovnatelné s ampérhodinovou kapacitou a výše), pár let vydrží, věčně ne.
monterjirka píše:My je používáme jako zálohovací do různých zařízení, pokud se nezatěžují většími proudy (srovnatelné s ampérhodinovou kapacitou a výše), pár let vydrží, věčně ne.
S tím zatěžováním do 1C jak píšeš, je to nějaký divný. Vždyť se používají v autech s funkcí start/stop jako startovačky místo olova. Zastavíš na semafóru či křižovatce a řídící jednotka vypne motor, přidáš plyn a startér nahodí motor. Při jízdě po městě z toho může být i desítky startů za hodinu.
Jo a s tou údržbou. V Xara Piccaso z r. 2000 jsem měl zátkovou baterku Saft a poprvé dolít bylo potřeba jednou, po 7 letech. Položila se až při 11 letech. V C4 Picasso mám bezšpuntovku ani nevím, od jakýho výrobce od roku 2008 a sebemenší náznak problému. Udržovat na ní není vpodstatě co. To jsou podle mě bezúdržovky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Rovněž se to používá často do motocyklů. (řešil jsem nedávno kdy mi po dvou otočeních startéru baterka vždy téměř zdechla, nakonec zjištěno že předchozí majitel tam dal obyčejnou místo výrobcem doporučené AGM. Normální měla 12V 12Ah 100A, AGM 12V 12Ah 210A)
Proč umí AGM ve stejné velikosti a kapacitě víc jak dvojnásobné startovací proudy mi není jasné.
A kutilmile - nelituju tě
Zjistil jsem toto:
- Originální nabíječka akumulátoru měla nadproudovou ochranu, která ji při nadproudu vypla. K obnovení činnosti se musela odpojit a připojit k síti.
- Zjistil jsem, že v akumulátoru odešel 1 článek, byl ve zkratu, nebyl přerušený. Vybitý akumulátor pak odebíral velký proud, což vypínalo nabíječku.
- Oživil jsem akumulátor jinou nabíječkou bez ochrany, nabíjecí napětí vystoupalo na cca 11,5 V (schází ten vadný článek). Pak již šlo dále nabíjet i ten vadný akumulátor originální nabíječkou. Vestavěný kompresorek utáhla i ta vadná baterie, ale nezkoušel jej při zátěži tlakem při huštění.
Hledal jsem pro známého možnost náhrady akumulátoru. Bohužel náhradní akumulátory byly dražší než celé zařízení z LIDLu. Jen na ebay jsem našel baterii za něco přes 800 Kč. Více v přiloženém DOC souboru.
Známý se rozhodl dát zařízení do sběrného dvora.
Píši to zde proto, že AGM akumulátory nemívají asi dlouhou životnost. Možná to platí jen pro ten originální čínský šmejd. Avšak i KTM AME uvádí u svého ekvivalentního akumulátoru životnost jen 3 až 5 let.
- Přílohy
-
Náhrada akumulátoru.zip- (290.23 KiB) Staženo 131 x
-
LIDL startovací zařízení.jpg- (160.77 KiB) Staženo 160 x
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)