Sháním žárovky do stupnic, Ba7s 2,5V modré (vyřešeno)
Moderátor: Moderátoři
Sháním žárovky do stupnic, Ba7s 2,5V modré (vyřešeno)
Majitel sehnal bílé Ba7s 2,5V 0,2A, ale životnost je zoufalá, 4-20 hodin.
A kutilmile - nelituju tě
Uvažoval jsem o žárovkách T10, ty by tam po výměně patic perfektně sedly, ale na tak malé napětí asi neexistují. Obávám se, že skončím u nějakého bastlení zelených LED.
Edit: 6V ba7s maji třeba v ges, možná i barevné.
Edit: i když při 18ks by to bylo cca 5W vic no.
Edit 2: anebo v gme mají 6V 50mA dlouhoživotnostní což je 0.3W
pokud chceš použít originální žárovky, pak před každou dej předřadný rezistor tak velký, aby srazil 10-15% výkonu. Jas žárovky klesne málo, životnost se prodlouží prakticky do nekonečna. U tohoto zapojení vlastně eliminuješ proudový náraz při zapnutí. Žárovky, kde jsem provedl tuto úpravu, mi slouží více jak 25 let bez jakékoliv výměny.
Ale dnes bych měl nutkání je vyměnit za LED, klesla by spotřeba, tím i teplo, barvu světla bych mohl taky ovlivnit (třeba žlutou - má takový starobylý vzhled/nádech).
- původní žárovky jsou 109-25B300N25.4B, náhrada je 268EB USA a nebo se snad nějak dají použít T1 3/4. Orig. typ měl 10000 hodin životnost
Výborný vyhledávač náhrad je zde
http://www.donsbulbs.com/cgi-bin/r/t.pl ... rvice.html
Vyzkoušelo se použití temně zelených LED od HP ze starých zásob (asi 100mCd, 3mm), nakonec místo žárovky půjde antiparalelně modrá + temně zelená v sérii s odporem a připájí se to asi na původní patici a nechá napájet z těch cca 3V naprázdno, co to trafo dává.