jsem tu nový, i když jsem sledoval fórum již nějakou dobu. Rád bych se zeptal na věci okolo motorů. Mám staré kalkulačky, ty mají motor cca ze 40-tých až 60-tých let a rád bych je udržel ještě aspoň 200 let v provozu. V provozu znamená občas zapnout aby se kolečka protočily a občas spočítat něco většího, když se to někde předvádí na veřejnosti.
Co mám udělat pro to, abych je co nejdýl udržel v chodu po elektrické stránce? Mám konkrétní dotazy, ale kdyby někoho napadly ještě další rady, budu za ně rád.
1. V několika vláknech se řeší jisky u komutátoru. Taky je vídávám
2. Paralelně k vývodům motoru bývá kondenzátor, asi kvůli jiskření a rušení vf signálu. Některé motory tam ten kondenzátor nemají (cca 30. leta). Nechat to tak jak to chtěl výrobce, nebo dodat 100nF odrušovací kondík, i když tam původně nebyl? Nejde mi o historickou věrnost, ale aby motor co nejdéle fungoval. Muze ten kondik necemu skodit?
3. Hlavní spínač bývá přemostěn něčím, co rádo hoří. Asi RC člen. To je jenom kvůli jiskření na vypínači? Pokud tam původně nebyl a vešel by se, mám dodat? 220 nF + 220 Ohmu ? To stejné pro spínač připojený k regulátoru otáček (při velkých otáčkách se vypíná). Mám tam přidat RC člen, i když ho tam výrobce nedával? Bude to potom mít pozitivní vliv na životnost?
4. Jeden model má spínač u regulátoru otáček přemostěný RC členem (10 Ohmu + 100 nF) a potom ještě odporem (100K). Proč jsou parametry toho RC členu tak malé ve srovnání s tím, co se doporučuje obvykle ke spínačům? Souvisí to s tím, že se často zapíná a vypíná? A proč je tam ten velký odpor? Je to proto, aby při vysokých otáčkách, když se spínač na regulátoru rozepne, neskákal proud na nulu, ale na nějakou malou kladnou hodnotu? Proč? To zapojeni je na http://user.mendelu.cz/marik/mechmat/im ... ircuit.png ale snad jsem to napsal jasne.
Vím, že není fajn psát víc dotazů do jednoho vlákna, ale tady to vlastně souvisí všechno se vším, točí se to okolo kondíků a spínačů.
Díky za rady a kdybyste potřebovali nějaký křivkový integrál, přijďte zas na http://forum.matematika.cz/