Kondenzátory a rezistory vo VF technike
Moderátor: Moderátoři
Kondenzátory a rezistory vo VF technike
prosím o radu, aký typ kondenzátorov a rezistorov by bolo najlepšie použiť vo VF technike s elektrónkami (elektrónkový audión, zosilňovač).
Používam keramické C a uhlíkové R, ale zdá sa mi, akoby zvyšovali šum, aj stabilita je diskutabilná. Ďakujem za radu!
A.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
mihal píše:Za dávnych čias, sa teplotná stabilita vehementu doháňala výberom kondenzátorov s rôznym teplotným koeficientom.
jak jsi to napsal, to muselo být minimálně v době kamenné . . .
na speciální věci se používají kondíky s požadovaným teplotním koeficientem i dnes . . .
v době nedávné, když ještě nebyly běžné PLL závěsy řízené krystalem, se tyto kondíky používaly k vyrovnání teplotního driftu cívek v rezonančních obvodech oscilátorů . . .
pro amatéra byly zdrojem těchto kondíků staré ruské tranzistoráky (jejich vraky)
- weed_smoker
Odpory takovýho typu jsou i v modernějšim elektru (monitory a TV v obvodech zdroje a horizontálu).Kondenzátory asi nejsnáz seženeš hranatý (MKS/MKT/KPI/X2...) minimálně na 400-630V- pokud elky nebudou mít na anodě malý napětí (některejm stačí jenom 36V,např.ECC83).
Jenom s těmahle součástkama to nebude tak stylový jako s těma co se dávaly dřív(když řeknu restaurátoroj "Tak tam místo toho hovňáku narvi červenej WIMA MKS",bude mně mít za prasáka a pošle mě s takovym nápadem do řiti).
Nikoliv náhodou, dostatečně silně připomínají žluté svitky TESLA, které by tam tenkrát dali, kdyby TC185 zrovna došli (myslím, že se to i dělo).
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)