Prodlužovací kabel na otočném bubnu -je to spolehlivé?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

Prodlužovací kabel na otočném bubnu -je to spolehlivé?

#1 Příspěvek od PavelFF »

Mám na zahrádce k sekačce apod. obyčejný prodlužovací kabel 40m. Bez bubnu. Je to jednoduché, funkční ale smotání (složení) není příliš elegantní a skladné.
Zajímaly by mě praktické zkušenosti s kabelem na bubnu - jestli se to dobře obsluhuje, nedělá to smyčky apod. Aby naviják nakonec člověk nevyhodil.
Stačilo by tak 20-25m kabelu. Máte to někdo doma?

Edit: Jak se tak dívám na obrázek, tak pro sekačku je to nepoužitelné. Potřeboval bych to obráceně - pohyblivou zásuvku a pevnou vidlici.

Ale i tak, nešmodrchá se to?
Přílohy
Kabel na bubnu .jpg
(12.86 KiB) Staženo 77 x
Naposledy upravil(a) PavelFF dne 01 kvě 2016, 23:24, celkem upraveno 1 x.
misocko

#2 Příspěvek od misocko »

mame to v robote, je to dobre aj na doma. nemaota sa to je to OK.
moj nazor
TAKJAN

#3 Příspěvek od TAKJAN »

Jo, funguje to OK.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ku kosacke sa do toho pripoji este kratka predlzovacka.
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Řeším to stejně jak rnbw. Mám prodlužku na bubnu, k tomu asi 5m volně, s jednoduchou kabelovou zásuvkou na konci, kterou připojuju do sekačky.
Namotávání docela v pohodě, ale evidentně ten plast bubnu nemá rád sluníčko (mám starší typ bubnu, z červeného plastu.
Jo, jinak upozorňuji, že většina prodlužovaček na bubnu snese max. zatížení jen v rozmotaném stavu.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Milan_F

#6 Příspěvek od Milan_F »

Dělají se i obrácené. Na bubnu je zástrčka s kusem kabelu a odmotává se zásuvka.
Obrázek
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Ale je to pouťovina . Při navíjení i odvíjení to musíš celé držet , ne jen motat . Je to lehké . Raději smotávám do ruky a nemusím shánět další prodlužku .
Charos

#8 Příspěvek od Charos »

Na sekačku mám 50m gumový na bubnu (3Gx1, nevypadá šizený)+ prodlužku (holt dlouhej pozemek, no), používám asi 5 let, buben zatím zcela bez závad.
Zato v (oranžové, lacinejší) prodlužce už se rozlomila ta 🤐 ochrana otvorů proti zvídavým dítkám...
Honza_dy

#9 Příspěvek od Honza_dy »

To sekačkové provedení (zásuvka na konci) v 50m mám už asi 10 let. Funguje spolehlivě. Při namotávání si jednou nohou přišlápnu stojánek, jednou rukou motám a druhou vedu kabel, aby se hezky navíjel.
To oranžové provedení se čtyřzásuvkou jsem si donesl z práce s rozlomenými zásuvkami. Vnitřek jsem vyhodil, namontoval klasickou jednozásuvku a funguje to taky spolehlivě...
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Po prarodičích rodina zdědila chaloupku s pozemkem, kterej je potřeba sekat - protože už to nikdo z ochotnejch neumí kosou (já to sice umím, ale mám svoje důvody proč to nejsem ochotnej dělat - například požadavek holit trávu jako chlupy na nejvejš 5cm dýlku a nenechat ji vyrůst vejš = to bych tam musel trávit celý dny a nic dalšího nedělat), rodinná rada odsouhlasila sekačku, Nejdřiv malou, pak větší elektriku, nakonec to skončilo u benzínu, protože tyhle bubnový prodlužky byly koupený asi 3 a všecky dopadly neslavně - NĚKDO je při sekání neuměl používat = tj. roztáhnout po nejdelší straně pozemku na plnou dýlku, učunit první "stružku" těsně podél kabelu a pak postupovat se sekáním směrem do vyšší trávy a prodlužku postupně přehazovat za sebou. Neboli každou NĚKDO dřív nebo pozdějc přeseknul jak hada a mě už nebavilo buď ji zkracovat, nebo přemotávat po bubnu se silikonem utěsněnou krabičkou od kinofilmu převlečenou přes spoj. Ten kabel na nich je CYSY nebo CSSS, je potřeba vybírat, na cedulce je to vždycky v krámě napsaný - a jde to poznat i podle ceny, silikonovej kabel je vždycky podstatně dražší - a to i v akci u Bédi Trávníčka.

Samotný ty bubny, to je děs běs, zaklapávací dvojvýlisek z plastu, kterej chladem křehne a na slunci degraduje od UV, takže po roce používání vám takovej buben další rok na jaře upadne na betonovým chodníčku na bok - a polovina bočnice cívky se uštípne a podobně. Za mě - koupit, ale cívku si učunit samodomo z lajsniček a hranolků úplně stejnou technikou, jakou jsou učuněný dřevěný přepravní cívky na silový kabely, protože tyhle plastový šunty mají nulovou životnost ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Honza_dy

#11 Příspěvek od Honza_dy »

Jednu prodlužku mám na drátěné cívce od drátu do CO svářečky. Taky dobrý řešení..

Obrázek
mtajovsky

#12 Příspěvek od mtajovsky »

Delší prodlužky motám na kus prkna v délce asi 40 - 60 cm s výřezy tvaru V na koncích. Je to zadarmo a nepokazí se to.
serviceman

#13 Příspěvek od serviceman »

Motáním "v ruce" se kabel vždy překrucuje (s každou otočkou o 360°), což vede dřív nebo později k popraskání vnější izolace. Zásadně je nutné ho "navíjet", což v ruce nikdo nedělá a při 100m to ani nejde. Mám 100m tak asi osmimilimetrového kabelu na bubnu od zahradní hadice v kovovém stojanu. Je to těžké, ale buben už léta drží. Kromě toho by se asi dal sehnat plastový buben od kabelu nějakého výrobce.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Cowley

#14 Příspěvek od Cowley »

serviceman píše:Motáním "v ruce" se kabel vždy překrucuje (s každou otočkou o 360°) ... .

Musí se to umět :) a pak to jde i v ruce...
Chce to střídat smyčky a pak to jde.
vrky

#15 Příspěvek od vrky »

Tuhle na bubnu mám taky. Ten materiál izolace má horší mechanické vlastnosti než bílý plastový kabel. Stačí ostrá hrana a prořízneš ji. Ta s tím motáním obráceně je dobrá, to se mi líbí. Jinak ještě používám 50m 3x2,5 gumu a ta se tak blbě motá jak je těžká že ji motám na zemi jak námořnické lano, pěkně si každou smyčku přetočím aby mě to potom nedělalo smyčky.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“