NTLDR

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

NTLDR

#1 Příspěvek od Celeron »

Kámoš mi přinesl PC s XP 32 Profi, který po zapnutí hlásí NTLDR nenalezen. Něco jsem si o tom přečetl tady. Měl by to být poškozený soubor na HDD. Tak jsem to zkusil opravit jak píšou v odkazu. A ono neé. S prioritním boot z CD to píše taky a ani nemusí být cédo v mechanice. A dokonce to píše když je odpojená kšanda HDD a dokonce když není připojená kšanda HDD i CD. Vsechno je na SATA2. Co to je za bordel?
Zkusil jsem z diskety natáhnout stařičkej DOS6.2 a ten kupodivu šel.
Zkusil jsem vyměnit RAMku, stejný. Pak jsem dal default bios a ejhle, z CD se začaly načítat XP. No s nakonec jsem připojil HDD, nastavil prioritu Boot na něj a světě div se, XP se natáhly bez problémů. Vůbec nebylo potřeba dělat tu opravu zodkazu.
Dokáže mi někdo vysvetlit, co bylo příčinou? Vypadá to na nějakej nesmysl v údajích biosu ale proč se to hlásilo chybou na neexistujícím disku je mi naprostou záhadou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Když nemáš připojený HD, nebo vložené CD, pak je informace NTLDR not found zcela správná, žádný bordel. Když tam něco vložíš (disketu), tak to funguje. Příčina a oprava je zde a na mnoha místech popsaná. Ve tvém odkazu ostatně také. Je to běžná závada.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

no hele... ja kdyz nemam pripojene zadne bootu-schopne zarizeni tak me to hlasi ze nemam zadne zarizeni a ne ze chybi soubor.... no... buh vi co tam bylo... diky tomu co delam v servisu me obcas zustava rozum stat nad tim co vse je schopny delat nakraply nebo sesypany BIOS :)
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

serviceman píše:Když nemáš připojený HD, nebo vložené CD, pak je informace NTLDR not found zcela správná, žádný bordel. Když tam něco vložíš (disketu), tak to funguje. Příčina a oprava je zde a na mnoha místech popsaná. Ve tvém odkazu ostatně také. Je to běžná závada.
Když nemám připojený HD ani CD, tak je to od BIOSu informace zcela nesprávná. Ntldr je až loader WindowsNT. Zatímco BIOS má najít masterboot na disku nebo CD a ne očekávat nějaké Windows. Takže normální hláška BIOSu v tu chvíli je no boot device.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

serviceman píše:Když nemáš připojený HD, nebo vložené CD, pak je informace NTLDR not found zcela správná, žádný bordel. Když tam něco vložíš (disketu), tak to funguje. Příčina a oprava je zde a na mnoha místech popsaná. Ve tvém odkazu ostatně také. Je to běžná závada.

Nemáš pravdu Náčelníku. Vyškubnul jsem oba SATA kabely do HDD a CD a hlásí mi to že není z čeho bootovat. Když je vrátím, normálně najede XP.
A ty oba (muj a tvůj) odkazy jsou na opravu Ntldr na disku. Nojo, ale jak to může fungovat na disku, kterej není vůbec připojenej? :wink:
Jirka

Hejnicek

#6 Příspěvek od Hejnicek »

Ano, melo by to tak byt.
PotPalo

#7 Příspěvek od PotPalo »

Nezabudol náhodou niekto flešku v USB porte? BIOS mohol nabootovať z nej, kde ale nebol OS.

Tiež niektoré dosky majú akýsi turboboot (neviem ako sa to presne volá), majú skrátka flash pamäť, kde je uložená časť disku (alebo nejaký multimediálny prehrávač a pod.), aby to rýchlejšie štartovalo.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

PotPalo píše:Nezabudol náhodou niekto flešku v USB porte? BIOS mohol nabootovať z nej, kde ale nebol OS.

Tiež niektoré dosky majú akýsi turboboot (neviem ako sa to presne volá), majú skrátka flash pamäť, kde je uložená časť disku (alebo nejaký multimediálny prehrávač a pod.), aby to rýchlejšie štartovalo.

Ne, nic takovýho tam není. Prostě to spravila F10. :wink:
Jirka

xsc

#9 Příspěvek od xsc »

Co to je za desku? Takovou věc si ještě dokážu představit s EFI, ale jde o XP, tak čekám něco staršího.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

xsc píše:Co to je za desku? Takovou věc si ještě dokážu představit s EFI, ale jde o XP, tak čekám něco staršího.

Core Duo.
Jirka

satam

#11 Příspěvek od satam »

Core Duo je NĚJAKÝ CPU. Dotaz byl na desku - mainboard, základní deska. Najdeš buď napsané na desce někde u RAMek nebo u 1. PCI slotu, zjistí Ti ho i Speecy, Aida, Everest a spousta dalších prográmků, které vypisují hardware.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Odpověď bohatě stačí. Desky pro C2D jsou dost staré, takže UEFI bych u nich nečekal.
Je jen záhadou, jak se obsah bootsektoru, kde ta hláška o ntldr normálně je, ocitl v BIOSu.
masar

#13 Příspěvek od masar »

Bude to nejspíš "lidský faktor".
Celeron nejprve napsal
...A dokonce to píše když je odpojená kšanda HDD a dokonce když není připojená kšanda HDD i CD...

a posléze
...Vyškubnul jsem oba SATA kabely do HDD a CD a hlásí mi to že není z čeho bootovat...

:wink:
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Tak jsem se zase pobavil. :lol:
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

masar píše:Bude to nejspíš "lidský faktor".
Celeron nejprve napsal
...A dokonce to píše když je odpojená kšanda HDD a dokonce když není připojená kšanda HDD i CD...

a posléze
...Vyškubnul jsem oba SATA kabely do HDD a CD a hlásí mi to že není z čeho bootovat...

:wink:

Slučuješ dohromady dva příspěvky hodinu od sebe. První citace je stav začátku problému a druhá citace je stav po té, co ten problém po nastavení defaut biosu zmizel.

to P32: Neporadils, no tak hlavně že ses aspoň pobavil. :roll:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“