Zesilovač RFT SV3000 HiFi. (Vyřešeno)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Zesilovač RFT SV3000 HiFi. (Vyřešeno)

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Zdravím. Mám problém s tímto zesilovačem - Nefunguje. Zdrojem signálu jsem zjistil, že neprochází přes ten "elektronický potenciometr" A273D.
když budu vycházet z:
http://elektrotanya.com/rft_sv3000-hifi.pdf/download.html
a
Obrázek
Tak bych na vývodech 16 a 9 měl mít nejspíš zesílený vstupní signál z 14 a 11, který by se měl přes ty kondenzátory C4 a C5 převést k dalšímu zpracování v tom švábu. Bohužel na těch výstupech nic není. Pokud na ty kondenzátory (C4 a C5) přivedu z vnějšku signál z MP3 přehrávače, zesilovač hraje. (fungují i korekce, takže ten A274B je OK). Elektronický potenciometr jsem zkoušel vyměnit a beze změny. Napájení do něj jde (cca14V). Teď ten zesilovač nemám u sebe, takže další měření až zítra.
Zatím jsem na zkoušku vyměnil ty elektrolyty, elektrolyt u potenciometru - C36 a ten společný elektrolyt na vstupu (C02). Měřením jsem zjistil, že na vývodu 13 toho švába, kde by mělo být proměnlivé napětí z toho potenciometru, tak tam nic není. Na celým potenciometru (Lautstarke)je nejvíc tak kolem 7V a mění se podle otáčení jezdcem (volume naplno - skoro žádný napětí na potenciometru)
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 01 zář 2016, 10:09, celkem upraveno 1 x.
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

Tak bude někde po cestě svod. Není tam na rozdíl od schématu nějaký blokovací kondenzátor/elyt? Dával se kvůli potlačení prskání potenciometru. Odsál bych pin13, jestli se něco změní. Pokud ne, je to po cestě.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Ta cesta je relativně krátká - vývod 13 IO, elektrolyt C36 (vyměněn) - běžec potenciometru. S tím uvolněním 13-tého vývodu to ještě vyzkouším - dík za tip. Pak mě napadl ten potenciometr (uvolnit jezdec). Kolik V na něm má být normálně - mezi začátkem a koncem dráhy?
dj_Paul

#4 Příspěvek od dj_Paul »

na potenciometrech cca 11.5V
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Celkové zesílení (bez fyziologie, balance na středu) by mělo být při napětí na běžci potenciometru hlasitosti +2 V zhruba -72 dB a při napětí +6,5 V by mělo zapojení zesilovast asi o +15 dB. Mimo tento rozsah už se zesílení resp. útlum příliš nemění, zato mezi nimi je průběh řízení v závislosti na linmeární změně napětí velmi slušně logaritmický, a to zhruba +20 dB/V.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Závada odhalena: prasklá cesta od "mínusový části" potenciometru a svod pod kondenzátorem C36. vyškrábl jsem mezi ploškama pro C36 dost pertinaxu, aby svod zmizel.Po opravě: Na osamocený cestě k vývodu 13 bylo proměnné napětí do 7.5V podle natočení potenciometru. Na koncích potenciometru bylo taky kolem 7.5V Po zapájení nohy 13 zesilovač funguje tak, jak má. Cestu od mínusového vývodu dráhy potenciometru jsem posílil drátem až k tomu odporu 51R (pozice R53).
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“