Jake odpory do sondy k osciloskopu?
Moderátor: Moderátoři
Jake odpory do sondy k osciloskopu?
Jake SMD odpory pouzivate pro vf aplikace? Na 1GHz nejspis nic merit nikdy nebudu, ale zase kdyz uz se s tim budu drbat, at to ma co mozna nejlepsi parametry.
Je treba delat plosny spoj z nejakeho spec. materialu, nebo je to u takovych frekvenci jeste jedno?
- Přílohy
-
ppp.JPG- (121.32 KiB) Staženo 243 x
Problemu se zvetsujicim se odporem jsem si vsiml, viz. obr.
Vysokofrekvencni odpory ktere jiz charakteristiky v DS maji se zase v takove hodnote nedaji sehnat http://cz.mouser.com/Passive-Components ... _/N-7jdaj/
Kolik toho VF srotu bych musel rozebrat abych nasel 6ks stejnych odporu 33R? Nehlede k tomu, ze pokud nezmerim jejich charakteristiky, muzu se jen dohadovat jestli jsou vf nebo obycejne.
- Přílohy
-
aaaa.JPG- (96.93 KiB) Staženo 174 x
http://www.mouser.com/ds/2/427/fcseries-105315.pdf
Otazka zni jak rychle se bude zvetsovat utlum u beznych odporu.
Miniaturní SMD odpory jsou obrovský krok kupředu v oboru vf konstrukcí a nemusejí to být žádné speciální typy z odkazu. Vezmi si, že dřív se používaly ve vf konstrukcích odpory vývodové (byť třeba pájené za čepičky), které měly mnohem větší rozměry a tedy parazitní L a C. A fungovalo to. SMD jsou prostě ukrutně miniaturní(ve srovnání s předchozími typy) a to je základ úspěchu.
Pokud děláš sondu do 1GHz (Máš takový osiloskop?), tak bude například velice záležet na materiálu desky. Co si tak pamatuju z nějakého Amara, na nevhodném materiálu se sonda nedala vůbec vysokofrekvenčně zkompenzovat. Používali proto třeba teflonový plošný spoj. Pak taky strašně záleželo na typech kondenzátorů apod.
Co ta sonda na obrázku dělá a k čemu je? Vidím tam jen nějaký odporový rozbočovač a pak jen dig.paměť.
Já si to zjednodušil:
- Přílohy
-
X30F0941.jpg- (62.51 KiB) Staženo 159 x
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Na prvni pohled mi na cele veci neprijde nic moc sloziteho, layout dps by se dal s prijatelnou presnosti obkreslit z te fotky, takze zbyva doresit jen material dps a ty odpory.
Jeste mne napadlo, ze tam mohou byt bezne odpory a osciloskop si utlum kompenzuje sam kdyz vi ze je pripojena tato sonda. Mozna to tak i bude, uz jen ta hodnota 33R2 bude ve VF provedeni tezko dostupna, ale zase na druhou stranu pro zakaznika typu Lecroy to nemusi byt problem. Tezko rict, generator do 1GHz bohuzel nevlastnim, takze pripadny utlum nijak nezmerim.
Nakonec se potom dá vyzkoušet a porovnat, jak se tento přípravek projeví na zkreslení signálu (s přípravkem - bez přípravku). Myslím, že neznatelně i s obyčejnými odpory. Jediná pozorovatelná změna bude menší amplituda, což vyplývá z podstaty rozbočovače.