Prepinac mezi dvema zdroji napajeni

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
error414

Prepinac mezi dvema zdroji napajeni

#1 Příspěvek od error414 »

Ahoj,

jako svuj projekt (ne skolni, odtam uz sem nejaky patek pryc :)) delam na prepinani dvou ci vice zdroju napajeni. Vyhradne to budou lipol baterie. Dimenzovat bych to chtel na cca 15A a 27V.

Prepinani, mereni napeti a proudu bude realizovano pres arduino. Prepinani baterii take bude rizeno arduinem.

Asi tyden se trapim se schematem zapojeni, na prilozenem schematu jsou typy soucastek uplne mimo, je to spis koncept. Na testy pouzivam mosfety irf530 ktere na 5V daji asi 4 - 4.5A. Ale planovane jsou logic mosfety.

Problem je kdyz se ze schematu odmysli dve vrnichni diody. Kdyz jsou zdroje (baterie) s rozdilnym napeti a sepne se FET (T1) co pripojuje silnejsi baterii tak tece velmi velky vyrovnavaci proud pres druhou baterii a diodu v mosfetu T2. Ty dve diody nahore tomuto jevu zabranuji. Problem je ze kdyz chci s toho odebirat 15A a ikdyz pouziju diodu s malym UFM, dejme tomu 0.8V tak jen na diode protopim 12W. Pouziti FETu pak ztraci smysl a muzu tam uz rovnou dat bipolary.

Nemate nejaky napad jak to schema prepracovat pripadne nevite o nejakem jinem schematu ktery teno problem resi? Ja jsem hledal na internetu a nic jsem nenasel. Jde me hlavne o co nejmensi tepelne ztraty na vykonove vetci.

BTW: ten pomocny 5V zdroj je nahrada za digitak pin na arduinu.
Přílohy
switch.png
(59.56 KiB) Staženo 261 x
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Našly by se bipoláry na 15A při Uce= 0,2 až 0,3V, ale otázka je dostupnost a cena.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
error414

#3 Příspěvek od error414 »

Pokud by jeden trandak stal 60Kc tak se to da prezit, pokud by stal 500 tak uz je to na zamyslenou. Ta dostupnost je asi nejhorsi, kde nic neni ani cert nebere :(
samponek

#4 Příspěvek od samponek »

Použil bych reverzní spínaný zdroj ( měnič )
Odpadla by výkonová ztráta. Obvodově je to však složitější, než dva mosfety s přepínačem.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Obyčejný relé je zakázaný?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
frpr666

#6 Příspěvek od frpr666 »

Jetli to chápu dobře, tak potřebuješ zabránit tomu, aby tekl proud z jedné baterky do druhé přes "substrátovou" diodu v MOSFETu?
Řešením může být dát N-MOSFET a P-MOSFET do série, takže "substrátové" diody budou "proti sobě".
Trochu se zkomplikuje řízení Gejtů, ale i to se dá vhodně vyřešit...
Přílohy
161223_mosfet.jpg
(31.02 KiB) Staženo 145 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Myslím, že nějak zapomínáte na IGBT.

http://motor.feld.cvut.cz/sites/default ... T-stud.doc
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
samponek

#8 Příspěvek od samponek »

IGBT se na 12V moc nehodí, mají Uces = 2.4V a při třeba 15A by to zbytečně hřálo.
error414

#9 Příspěvek od error414 »

samponek: abych se priznal tak vubec netusim co je "Použil bych reverzní spínaný zdroj ( měnič )". Googlil jsem to ale nic kloudneho jsem nenasel :(.

ZdenekHQ: rele neni zakazane, jen mam takovy despekt k mechanickym vecem v elektronice. Rele bych se rad vyhnul.

frpr666: touhle cestou jsem se take vydal ale nedokazal jsem zprovoznit rizeni Mosfetu. Vzdy kdyz se otocilo napeti tak me to oteviralo P mosfety. Ja to vyskousim hodit do TINY abys mel lepsi predstavu.

ZdenekHQ, samponek moc diky, IGBT jsem vubec neznal. 12V jsem daval jen aby byl videt rozdil ve zdrojich. V realu se bude jednat o dve 6S lipo baterie. A napeti se bude lisit jen nabita vs vybita baterka coz je myslim 3.3V * 6 VS 4.2V * 6 . Podivam se jestli pri 24V nebudou mit IGBT lepsi parametry
Ruprecht

#10 Příspěvek od Ruprecht »

A musí tam být přepínání? Nestačily by ideální diody? AR-PE 01/2016, str.30
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

N+P MOSFET sa pouziva v notebookoch na prepinanie zdroj/bateria.
misocko

#12 Příspěvek od misocko »

error414 píše:ZdenekHQ, samponek moc diky, IGBT jsem vubec neznal. 12V jsem daval jen aby byl videt rozdil ve zdrojich. V realu se bude jednat o dve 6S lipo baterie. A napeti se bude lisit jen nabita vs vybita baterka coz je myslim 3.3V * 6 VS 4.2V * 6 . Podivam se jestli pri 24V nebudou mit IGBT lepsi parametry
- IGBT je vlastne bipolar ovladany mosfetom (zjednosusene) , a ako si si napisal sam hned v prvom prispevku a takisto ako ti to napisal samponek : IGBT ti tam budu ovela horsie ako mosfet a pridavna dioda.
samponek

#13 Příspěvek od samponek »

IGBT se hodí v měničích kmitočtu pro řízení motorů , které jsou napájené 3x380V ze sítě, nebo AB zesilovačích, kde fungují jenom jako proměnné odpory a kde Uces= 2.4V nehraje velkou roli.

Revezním spínaným zdrojem mám na mysli měnič, u kterého je jedno, která strana je vstupní a která výstupní, transformuje napětí i proud oběma směry. Záleží jenom, na které straně je větší napětí a naopak.
Naposledy upravil(a) samponek dne 24 pro 2016, 21:20, celkem upraveno 1 x.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Habesan »

Čtyřkvadrantový???
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
samponek

#15 Příspěvek od samponek »

říká se tomu čtyřkvadrantový zdroj, nebo měnič.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“