Bateriotrapič z China

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Bateriotrapič z China

#1 Příspěvek od Celeron »

Pořídil jsem tento bateriotrapič.
Je to sice prioritně na modelařinu ale i autobaterka se s tím dá testnout kapacita. Vstup je na proudovejch svorkách a napětí se měří na napěťovejch svorkách na eliminaci úbytku na kabelu a svorkách. Bez připojenejch napětovek to nevybíjí. Po připojení trapiče na 12V adaptér naskočí displej a čtyřma tlačítkama se dá nastavit zatěžovací proud a vypínací napětí. Pak se zapne vybíjení. Na displeji je aktuální vybíjecí proud, aktuální napětí. Za chodu se na druhým řádku vlevo mění čas vybíjení, výkon, teplota chladiče, odebraná kapacita. Kdykoliv za chodu je možno změnit zatěžovací proud, vypínací napětí a nebo vypnout a pak zase zapnout s pamětí předešlýho vybíjení. Vypnutí na napětí reaguje na setinu. Podle zatížení se zapíná a vypína větrák. Drbal jsem z toho 8V/10A a teplota vylezla na 56 stupňů.
Napadá mě, že se s tím dá měřit i vnitřní odpor baterie. S zatežovacím proudem 0A změřit napětí, pak přestavit skokem proud na 10A a odečíst napětí. Je to správně, že potom rozdíl napětí je vlastně odpor v miliohmech?
Díky
Přílohy
vybíječ1.jpg
(182.52 KiB) Staženo 164 x
vybíječ3.jpg
(109.91 KiB) Staženo 128 x
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Vnitřní odpor je ΔU/ΔI.
dobrman

#3 Příspěvek od dobrman »

výstup na PC to nemá?
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Nemá. Ale na co? Kapacitu baterky to změří. Proč bys koukal na rovnou čáru proudu, má ho konstantní. Jedině křivka napětí a nějaká archivace předešlýho stavu.
Já mám k nabíječce Raytronic připojení k PC a z asi 100 nabíjení jsem to použil jednou. :wink:
Jirka

dobrman

#5 Příspěvek od dobrman »

občas by se mi šiklo mít graf (vybíjecí křivku) při vybíjení větším proudem.
Na test LiIon článků.
Mám iMAX B6, ale ta vybíjí max. proudem 2A, což je pro mojí potřebu dost málo. Pro články 18650 (1S) těch 10A by bylo optimální .
Dnešní gripy (el. cigarety) jedou běžně do 100 - 200W (v zapojení až 3S)
gepard

#6 Příspěvek od gepard »

Celeron píše:Pořídil jsem tento bateriotrapič.
... Je to správně, že potom rozdíl napětí je vlastně odpor v miliohmech?
Díky

To vypadá dobře.
Odpověď zní: ne, vyjde ti nesmysl. Jinak jak psal forbidden: "Vnitřní odpor je ΔU [V]/ΔI [A]" a výsledek je zde pak samože v Ω!
-- Gepard --
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

No dobře Geparde, nezatížená má dejme tomu 14V. Zatížená 10A má dejme tomu 12V. ΔU = 2V / ΔI=10A je 0,2R Takže to je v popsaném případě skutečně rozdíl napětí /10. V prvním příspěvku jsem pouze napsal špatně řád výslednýho odporu.
Jirka

termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

Ja taky hledal nejakou elektronickou zatez, ale z levnych cinskych vytvoru mi nic nevyhovovalo a tak stavim tohle http://www.egmenergo.cz/index.php?text=zatez
Prijde mi to na pomery AR jako celkem povedena konstrukce.

PS: je fajn ze tu obcas aspon nekdo napise malou recenzi cinskych vyrobku, ale kdyz ji das do vlakna s takovym, radobyvtipnym nazvem, tak ji za tyden nikdo nenajde.
breta1

#9 Příspěvek od breta1 »

Celeron píše:No dobře Geparde, nezatížená má dejme tomu 14V. Zatížená 10A má dejme tomu 12V. ΔU = 2V / ΔI=10A je 0,2R Takže to je v popsaném případě skutečně rozdíl napětí /10. V prvním příspěvku jsem pouze napsal špatně řád výslednýho odporu.

Takto Ri měřit nelze - po nabití může být chvíli opravdu napětí naprázdno okolo 14V a opravdu bys pak dostal výsledek okolo 0,2R. To je samozřejmě nesmysl, do zkratu bys dostal podle toho jen 60A.
Nejlepší je baterku zatížit větším proudem a pak krátce značným proudem, v obou případech odečíst napětí a pak orientačně vypočítat Ri jako delta U/delta I.
Slušný výsledek lze získat změřením startovacího proudu - řekněme že bude 200A a na baterce změříme 10V - pak přibližně Ri=2/200=10mΩ
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Zajímavý, že modeláři elektroletci měřej Ri u LiPol stejně jak jsem popsal výše. Taky naprázdno a se zátěží 10A.
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?showme=clanky&idc=124

Jinak hodnoty, co jsem napsal jsou vycuclý z prstu jen pro příklad. Pokles 2V při zátěži 10A je baterka na odpis. U 56Ah nový baterky je rozdíl naprázdno a při zatížení 10A pár setin voltu.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“