Kazetový magnetofon Sharp RD-620DG, šumí

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MH111
Kontaktovat uživatele:

Kazetový magnetofon Sharp RD-620DG, šumí

#1 Příspěvek od MH111 »

Dobrý den, dostal jsem tento kazeťák, že když si ho spravím, je můj. Točil se prve strašně pomalu, tak pomohla kapka oleje. Ale strašně šumí, hraje přitom velice potichu, potenciometrem to asi nebude. Nemáte někdo schema? Příp. na co kouknout? Nikde nic vyteklého ani viditelně poškozeného.
masar

#2 Příspěvek od masar »

Zjistit, co je zdrojem šumu. :D
(Zda nešumí třeba část za potenciometrem hlasitosti)
Ale nejspíš máš poťák "nadoraz" a za..anou (nebo hnutou) hlavu.
:wink:
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Zkus několikrát promáčknout klávesu nahrávání (bez kazety to nemusí jít! tak opatrně).
..to bude jen ňákej odpůrek
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

na tohle se schema velmi špatně hledá . . .
. . . ale snad ani nebude potřeba, dalo by se to i nakreslit.
Můžeš udělat kloudné fotky z obou stran desky ?
Přílohy
cassette_recorder_rd620_db_661081.jpg
(88.45 KiB) Staženo 201 x
Devo70

#5 Příspěvek od Devo70 »

Prestriekaj prepínač play/record na DPS čistiacim sprejom na kontakty (Kontox...) a pomačkaj s ním dlhšie, nech tekutina zatečie všade. Je z opačnej strany, ako je ten dlhý rad spojov. Častá závada.
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

Jaké značky jsou tam elyty?
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Elyty by to mohly být, ale u tak starého stroje to nebývá zas takový problém (když to nejsou ruské radiální potvory, těsněné tím bílým tvrdým tmelem).
Já bych to taky tipnul na ten posuvný přepínač Play/Rec.

A propo- minulý týden jsem tady vykopal ATX zdroj 200W, EMKO. Na desce je razítko 3.3.1998. Vytáhnul jsem oba hlavní filtrační elyty 330µF z primáru, ze srandy je píchnul na můstek. Trochu mě padla brada- oba mají skoro přesně 330µF, Rs oba necelého 0,5Ω. Pravda, oba byly vyrobeny v Japonsku.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

Od určitého stupně zkušeností se podobným "jevům" přestaneš divit a prostě jen konstatuješ, že líp už bylo.

Na půdě mi leží bedna funkčních PC zdrojů, co pocházejí z obměn počítačů státní správy, které původně skládali na individuální zakázky v TNS Slušovice, v letech 1991-1997.
Je to několik variant zapojení, ale všecko je to osazeno značkovými součástkami, které z toho tahám, když občas potřebuju elyt na 250V /ne 200V jako později/, nebo na 450V, případně výborné X2 MKPčka, značkové tranzistory a stabilizátory. Nejsou vyrobeny v Číně, ale na tehdy ještě prakticky samostatném Taiwanu a je tam napsáno, že je to vyrobeno pro společnost TNS Slušovice.
MH111
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od MH111 »

Tak šum zmizel náhle po dotyku měřícího hrotu na DPS. Ale stále točí trochu pomaleji. Pokus s gumičkou neměl valného úspěchu. Hraje asi o 1/2-1 tón níže. Motor dostal kapku oleje, ale stále to není to pravé ořechové. Nejsem schopen posoudit stav řemínku, nemám s čím porovnat.
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Šum zmizel náhle... jak zmizel, tak se zase objeví.
..to bude jen ňákej odpůrek
sinclair

#11 Příspěvek od sinclair »

Dotykem měřicího hrotu se dps nepatrně prohnula a pouhým okem neviditelný studeňák se na pár hodin propojil. Udělá to znova a bude to tehdy, až celý aparátek kompletně a pracně smontuješ dohromady a zavřeš :-)
Stará elektronika umí dělat takové naschvály a poťouchlosti, že by jeden nevěřil.
To má ještě motor bez elektronické regulace, s interní odstředivou? Nemá ten motorek na zádech prostřiženou gumičkou překrytý otvor - pro šroubovák na otočení trimrem regulace otáček?
Jestli nemá interní, může teoreticky mít externí na hlavní desce /neviděl jsem schéma/, ale jestli je to opravdu odstředivý typ, tak nezbyde, než vyměnit za podobně silný motorek se stejným směrem otáčení a podobným počtem otáček, ale s interní elektronickou regulací. Větší rozdíly v otáčkách se dají srovnat výměnou řemenice motorku za jinou.
Řemínek, pokud je vytahaný změř, uber 10% ze změřeného průměru a objednej nový v AME.
MH111
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od MH111 »

Zase máte pravdu. Už to šumí, ale už je tomu alespoň rozumět. Motor na sobě nemá nic, ještě jednou jsem vše osmastil a usušil, lze to už poslouchat. Ale chtě nechtě budu muset odpájet drátky od motorku abych pořádně vyčistil ten přepínač a vyfotil to zespodu. Tohle není Talisman, to je mrňavý a na tišťáku a část je přístupná jak peníze.
Michal22

#13 Příspěvek od Michal22 »

Tohle je ještě zlaté zařízení- jeden malý plošňák, na kterém je všechno.
Odfoť to z obou stran a uvidíme.
Ale upozorňuji, než začneš řešit řemínek a pod., tak musíš mít napřed celý zbytek mechaniky v pořádjku. Tzn. všechna potřebná místa namazaná, chodící bez odporu.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
MH111
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od MH111 »

Mechanika už v podstatě v pořádku, až najdu zase chvíli tak odpájím ten motor a vyfotím to. Případně prohřeji spájená místa.
MH111
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od MH111 »

Tak vážení a milí problém. Rychlost nepravidelně kolísá, chová se to jak siréna. Už musím zjistit tu regulaci, jinak mne z toho trefí šlak.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“