Makita BDF440 vyskakují (nearetují) rychlosti

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
otakarv
Kontaktovat uživatele:

Makita BDF440 vyskakují (nearetují) rychlosti

#1 Příspěvek od otakarv »

Zdravím všechny. Na synové stavbě nám v této makitě začaly vyskakovat rychlosti. Po rozebrání jsem zjistil že je vypadnutá plochá pružinka (na výkresu označená jako 20). Marně se snažím přijít na to jak jí nazpět osadit, stále na to nemohu přijít, podle mě by měla mít funkci aretaci těch rychlostí ale kde přesně patří to je mi opravdu záhadou.
Neměl již někdo z vás takovýto problém? Za rady všem vřele děkuji.
Přílohy
Makita BDF440.PNG
(140.9 KiB) Staženo 363 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jestli ten obrázek dobře chápu, Oto, tak ta vrtačka má 2 "kvalty" = rychle a pomalu (je v podstatě jedno kolik přesně točí na kterou rychlost). A ty kvalty se přepínají nahoře pomocí posuvnýho "šoupátka", který má na plánku číslo "4" - a to šoupátko zapadá do "řadicí vidličky", která ale má označení "háček" - najdeš ji dole vlevo od rukojeti pod číslem "22" - a ta samotná vidlička něčím posunuje na reduktoru tý vrtačky - možná posouvá celou skříň, já to z toho "explodovanýho nákresu" dost dobře nepoznám kam co zapadá. No a ta pružina na kterou se ptáš musí nějak aretovat obě polohy tý vidličky, takže je možný, že hledáš blbě její pozici u samotnýho šoupátka na horní straně, zatímco ona patří někam k tomu "háčku" alias "řadicí vidličce" = prostě k dílu č.22 ...!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kovar

#3 Příspěvek od kovar »

Máš v háji převodovku! Stalo se ti to přepínáním převodových stupňů za chodu! Když tu převodovku rozebereš tak úplně vepředu je plastový ozubený věnec. No a ten je v háji.
Předpokládám že nedrží jednička?
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Jarek443

#4 Příspěvek od Jarek443 »

Pružinka na pozici 20 slouží k aretaci utahovacího momentu, s převodovkou nemá nic společné
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od otakarv »

EKKAR píše: a to šoupátko zapadá do "řadicí vidličky", která ale má označení "háček" - najdeš ji dole vlevo od rukojeti pod číslem "22"

Karle, ten háček na rukojeti je opravdu háček ale na zavěšení té vrtačky na opasek.

kovar, máš naprostou pravdu, plastový ozubený věnec je opravdu v háji, tuším že skutečně nedrží jednička a muselo se to stát za chodu. S tou utahovačkou dělal ledaskdo a má už naběháno vcelku toho dost.
Já tu převodovku měl komplet rozdělanou hned jak jsem utahovačku rozebral, jednotlivé díly jsem vymyl technickým benzínem a viděl jsem ten poničený věnec ale tajně jsem doufal že to bude tou plochou pružinkou.

Jarek443, bylo mi divné že nijak do toho přepínače rychlostí nepasuje, není tam žádné vhodné místo.

Ještě jednou všem děkuji za poskytnuté rady a poznatky. Nová převodovka stojí 2 073,00Kč a syn našel inzerát kde někdo prodává novou utahovačku MAKITA bez baterek za nějakých 1 800Kč takže asi půjdeme tímto směrem.
kovar

#6 Příspěvek od kovar »

Na druhý stupeň to můžeš používat ale dál.
Musíš to ale svěřit někomu zodpovědnému a hlavně doporučuji používat ten momenťák.

Každopádně jsem rád že jsem pomohl.

:wink:
A zkus trošku zapátrat.

https://www.makita-shop.cz/prevodovka-k ... -125182-8/
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od otakarv »

Je škoda že nelze koupit pouze ten plastový ozubený věnec ale jenom kompletní převodovku, ty kovové ozubené kolečka jsou v pořádku.
KUBO

#8 Příspěvek od KUBO »

Skús napísať jova1 či by nevyrobil ten veniec.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“