Přepínání Y/D - je nutný časovač mezi přepnutím?
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Přepínání Y/D - je nutný časovač mezi přepnutím?
Kámoš má kompresor Orlík 2píst s motorem 7,5kW, zapojený do D na 3x400V. Sice ne vždy, ale často mu motor při zapnutí vyhazuje hlavní dílnový jistič 3x25A/B. Jinou charakteristiku mu ČEZ nepovolí, softstartér či měnič je drahý a jelikož je motor určen pro běh do D na 380V, tak je možné udělat automatický přepínač Y/D. Schémat je na webu dost, to není problém. Takže sepnu Y, odčasuji pár vteřin, vypnu Y a zapnu D.
Ale - na webu jsem četl, že je potřeba nejdříve vypnout Y a za pár desetin vteřiny zapnout D. Máte s tím někdo zkušenosti? Elektrické blokování stykačů pro Y a D budu v zapojení mít, ale nejsem si jist, zdali to takto stačí.
Děkuji za Vaše názory a rady.
Petr Filipi
Po sepnutí tlačítka SB2 sepne stykač KM1, KM3 a současně je přivedeno napětí na časové relé se zpožděným přítahem KT1 – motor běží do hvězdy (Y). Po uplynutí nastaveného času na relé KT1 odpadne stykač KM3 a zároveň sepne stykač KM2 – motor běží do trojúhelníka (D).
EDIT: chybné zapojení ovládacího obvodu, opravené zapojení v příspěvku od elektrosvit. Původní ponecháno pro souvislost vlákna.
- Přílohy
-
Přepínání Y-D.jpg- Chybné zapojení ovládacího obvodu
- (62.86 KiB) Staženo 323 x
- stisknutím tlačítka SB2 přitáhne stykač KM1
- začne měřit relé KT1 a přes doteky KM1 se přivede napětí na motor
- přes dotek KM1 přitáhne KM3 a zároveň i KM2
- dotek KM3 rozpojí obvod KM2 a ten odpadne
- dotek KM3 překlene tlačítko v obvodu KT1 a to časuje i po uvolnění tlačítka
- když dočasuje KT1 přeruší obvod KM1 a tím pádem odpadne i KM3 a obvod je v základním stavu.
Takže buď mi něco uniká, nebo je v tom schématu chyba, případně má dělat něco jiného, než se tu říká.
-
petrfilipi
Všechno je mi jasné, ale:
není možné, že při přepnutí z Y do D už budu mít spojeny pomocné kontakty stykače pro Y (tj. ty, které mi blokují stykač D při sepnutém stykači Y) - tudíž už mi bude spínat stykač pro D, ale ještě budu mít stále spojeny silové kontakty stykače pro Y a teď k nim přiskočí silové kontakty pro D?
Já bych potřeboval, aby pomocné kontakty stykače pro Y spínaly až tehdy, když jsou spolehlivě rozpojeny silové kontakty stykače pro Y.
No asi budu muset zkusit stykač pomalu sepnout a měřit, jak na tom kontakty jsou.
Taky jsem to schéma nepochopil. Doběhnutím času relé KT1 odpadne KM1 - to by asi nemělo. A navíc KM1 je blokované při sepnutém KM2, což je taky chyba. Vypadá to, že schéma je od Eatonu z těchto stránek http://archiv.eatonelektrotechnika.cz/p ... or040.html (je tam i popis funkce). Ono to časové relé totiž asi nebude obyčejné relé (..."Po uplynutí nastaveného přepínacího času rozepne K1/17–18 obvod Q13. Po 50 ms se prostřednictvím K1/17-28 uzavře proudový okruh Q15."). Takže Eaton oprvdu přepíná mezi Y a D tak, že zapne Y, počká na rozběh, vypne Y, počká 50ms a zapne D.
Takové to normální zapojení Eatonu pro rozběh Y/D bez 50ms je zde: http://archiv.eatonelektrotechnika.cz/p ... or041.html
Petr
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jinak v tom schématu co jsem stáhl z webu i legendou jsou skutečně chyby - takto by to nefungovalo.
Zítra se podívám po schématu se standardním ověřeným zapojením pokud nebude někdo rychlejší. Tohle mě připadá že kreslil narychlo nějaký studentík.
to petrfilipi: jak jsem psal výš tak některá zapojení mohou být odlišná. Ve tvém odkazu jsou například stykače pro Y a D zapojeny až za prvním stykačem který připojuje celek k síti. Ovládání může být přizpůsobeno pro časové relé se zpožděným přítahem, nebo zpožděným odpadem, případně pro nějaký multifunkční časovač apod.
- elektrosvit
Ale dal bych tam válcový spínač a hotovo, v JZD se takto zapínal ventilátor u čističky desítky let.
EDIT: Při automatickém rozběhu pomocí tlakového spínače válcový spínač použít nelze, to je fakt. Tahle možnost mě nenapadla.
EDIT2: Jestli jsem něco nepřehlédl, tak další schéma by mělo být v pořádku. Na našem ústavu se dokonce na uvedenou problematiku dělají bakalářky.
- Přílohy
-
Stykače Y-D.gif- Patří k obrázku od Achaba.
- (2.87 KiB) Staženo 297 x
-
Přepínání Y-D.jpg- Tohle schéma by mělo být v pořádku.
- (39.92 KiB) Staženo 365 x
Mel jsem obavy o zivotnost protoze je to mech. soucastka, ale neni s tim vetsi problem. Vydrzi to zhruba zhruba stejne jako ten stykac na kterem je to nacvaknute. Zapojeni se tak trochu zjednodusi.