Zase jedna modrá smrt

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Zase jedna modrá smrt

#1 Příspěvek od Celeron »

Zrovna jsem přišel z dílny, kde mě začalo PC vyvádět psí kusy. Nejdříve se po zapnutí asi po 3 minutách vyplo a po cca půlminutě samo znova naběhlo. A od tý doby vždy přesně ve stejným okamžiku po vykreslení ikon na ploše v době kdy se začne vykreslovat dole vpravo ikonka Bezpečně odebrat HW se skácí do modrý smrti a hlásí to nějakou chybu v modulu iousb.sys. Něco mě osvítilo a tak jsem vytahal vše, co bylo připojený přes USB štekry a přestalo to. Tak jsem začal postupně připojovat vytahaný věci. Klábesnice a optická myš to nedělá, tiskárna Minolta a HP scaner taky ne. Stačí připojit Arduino či dotykáč telefon a je to tam znova. Vypadá to, že PC vadí věci, co berou větší proud z USB napájení. Pokud připojím k Arduinu 12V adaptér, tak to nedělá. Nojo, ale připojenej externí HDD to taky nedělá, přitom žere jak tank.
Něco s 5V stb? Nojo, ale v době, co to klekne už přeci USB porty běží z hlavních 5V...
Záhadný chování, V čem může být dílo? W7/32 Haswel I5
Díky za případný nasměrování.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Ještě sem hoď značku a typ mámoprkna, sytém a procesor za tomoc nemůžou. Tohle je vina přímo na desce, myslím že to půjde odstranit v BIOSu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Jirka

EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Zkontroluj elyty na nafouknutí, případně je i otestuj na ESR - udělátek na testování i zapájenejch elytů proletělo dost i Bastlírnou. Bude to nějaká takováhle lapálie ... Jinak já s Gigabajtkama moc dobrý zkušenosti nemám - jako jsou to dobrý desky když se díváš na poměr cena vs. výkon, ale jejich dlouhodobá životnost mým nárokům nevyhovuje. Asusky jsou co se týče spolehlivosti minimálně o třídu lepší.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
hafca

#5 Příspěvek od hafca »

Mě pomohl WhoCrashed. Po restartu z protokolu vypíše, co by to mohlo být. Ale nevím, jestli u HW problému to taky dokáže. Každopádně je to zadarmo, tak proč to nezkusit.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Whocrashed nejspíš ukáže na ten iousb.sys, nic víc. Pokud je podezření na blbnutí při vyšším odběru, vzal bych voltmetr a podával bych se na usb napájení přímo. Kdysi se mi něco podobného u Gigabytí desky stalo, blbě spínal MOSFET, který připojoval 5VSB. Napětí na USB kleslo a deska ani nešla zapnout.
Akorát je mi záhadou, proč to jde do modré smrti. Po poklesu napájení na USB bych spíš čekal chybu přenosu a odpojení zařízení.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Ráno jsem zapnul PC bez těch žravejch USB a zase bác a automatickej restart.
Ale potom už drží. Tak jsem udělal první pokus, přes diskovej konektor připojil na +5 a +12 zátěž 10 a 8A. Drží a podle 100 MHz oscila nevlní ani nešumí. Takže zdrojová bedna to asi nebude. Takže asi board. No je 2,5 roků starej, denně tak 3 hodiny, že by už na něm byly elyty v kopru? Ach jo...
Jirka

Kvicala_r

#8 Příspěvek od Kvicala_r »

Potrápilo měněco podobného. Hned první starty se nevedly, další už pak jo. Tendence mě donutila bednu otevřít a dva elyty na vstupu desky 5Vsb, jak píše XSC byly KO. Výměna pomohla. Přitom to mohl vykrýt zdroj, kterž byl úplně v pořádku. Detailně sem zapojení nezkoumal, ale myslím že byly připojené přímo na těch 5Vsb.
Zálohovací baterka je ještě OK? Někdy taky dělá divné kusy...
Standa99

#9 Příspěvek od Standa99 »

Minulý rok jsem řešil MSI desku starou necelé 3 roky. Vše nasvědčovalo na vyschlé elyty, i když to byly ty s pevným dielektrikem. Po reklamaci vše O.K.
Ty na ni nemáš 3 letou záruku? U CZC je uvedeno 3 roky.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
FHonza

#10 Příspěvek od FHonza »

Měl jsem podobný problém. Buď modrá smrt nebo "zařízení nerozpoznáno". Vyměnil jsem elity na vstupu a na cca měsíc byl klid. Potom se to opět vrátilo. Vypnul jsem USB na desce, za 400,- koupil řadič do PCI-e a od té doby je zhruba 5 let všechno v pořádku.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Jak psal Kvíčala, tendence poruch mě donutila rozdělat zdroj. :roll: Kondy na pohled dobrý, žádnej puchejř. Na zdroji jsem našel nálepky vyrobeno 12/2013 že už jsem ho opravoval a měnil všechny elyty před rokem a půl a na všech napětích jsou nový desetitisícovky Low ESR. A to vše kvůli jednomu ze dvou nafouklýmu 820M/200V za usměrněním. Cvičně jsem je prozkoušel na ESR a na sekundáru jsem nenašel žádnej špatnej.
Ale zase bylo špatný ESR na tom již měněným 820M/200V. Na BM509 měl jen 110M a ESR mlátilo ručkou o doraz. Nějak mě osvítil duch svatej a měřil jsem na pinech obou elytů, zda není náhodou přepálenej paralelní odpor a jeden ukazoval nekonečno. Ale sám odpor byl dobrej. Nebudete tomu věřit, ale čínskej soudruh nebo dítě zapomělo zapájet do plošáku propojku, která paralelní odpor připojovala, viz fotky. Asi v tom sériovým řazení elytů byla nějaká nerovnováha a kvůli tomu 2 x za sebou ten 820M/200V odešel.

Ale to padání do modrý smrti při připojení žravejch věcí na USB stále pokračuje. Dělá to hlavně mobil, když není nabitej na 100%. Dělá to na USB2 i USB3 vzadu na boardu, tak USB na předním panelu připojený na interní piny boardu, tak u 5 x USB2 na PCIe řadiči Axago. Dřív to nedělalo...

A ještě jeden dotaz. Ty elyty na boardu viz fotka jsou ty dlouhoživotnostní, nebo to je jen nějaká atrapa?
Díky :roll:
Přílohy
zdr2.jpg
(262.83 KiB) Staženo 134 x
zdr1.jpg
(264.09 KiB) Staženo 117 x
mb1.jpg
(207.07 KiB) Staženo 114 x
Jirka

Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Zase mě něco osvítilo a zkusil jsem znova připojit Arduino a s ní to modrý smrti nepadá. Ale s mobilem jo. Při připojení USB kabelu jsem si všiml, že na mobilu vyskočí nápis Ladění USB povoleno. Tak jsem ho v mobilu zakázal a od tý doby vyskakuje místo Ladění USB nápis Připojeno multimediální zařízení a mobil se vesele nabíjí ze všech USB, co na PC mám a modrá smrt se nekoná.
Tušítě prosím někdo souvislosti? Já teda né.... No prostě kumulace dvou závad, zdroj a nejspíš nějakej ovladač USB.
Jinak jsem našel suprovej BSOD Viewer, kterej umí vycucnout z předchozích modrých smrtí všecky data, co se zalogovaly. Akorát je blbý, že to nejde nijak uložit a print obrazovky nepomůže, je to rozpláclý na více obrazovkách a musí se posouvat.
Zajímavý je, že příčinu píše zcela jinou a to pokaždý z pěti uložených událostí iusb3xhc.sys, přitom jsem to připojoval hlavně do USB2, do USB3 jen jednou.
Jirka

xsc

#13 Příspěvek od xsc »

Ještě bych se podíval, jestli je ten sys ten původní instalovaný k desce, nebo se provedl nějaký update. W7 to sice normálně nedělají, ale povolit to v nich jde...
hafca

#14 Příspěvek od hafca »

Zkoušel jsi tu čtečku BSOD co jsem na ní dával odkaz?
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

to Hafca: Jo, zkoušel, kdyť to o příspěvek vejš píšu. :D
Tys ale dával odkaz na whocrashedSetup.exe, to je něco jinýho, nebo ne?
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“