MS Access - formatovani tiskovych sestav

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
termit256

MS Access - formatovani tiskovych sestav

#1 Příspěvek od termit256 »

Potrebuju v tiskove sestave zformatovat text jako na obrazku a nic mne nenapada.

Kdyz dam kazdy do samostatneho pole nevleze se mi text na radek protoze nekdy je delsi tucny text, nekdy text psany mensim pismem.
A kdyz je sloucim do jednoho pole, zase nedokazu zmenit velikost pisma.

Napada vas jak to resit?
Přílohy
fff.JPG
(17.07 KiB) Staženo 231 x
petrfilipi

#2 Příspěvek od petrfilipi »

A nebylo by mozne vygenerovat vystup jako html? Tam by treba ruzne formatovani v ramci jednoho textu bylo mozne. Anebo - zkusil bych zaznam makra a podival bych se, jak pak bude to makro vypadat, kdyz si nahrajes zmenu velikosti fontu v jedne vete.
Petr
termit256

#3 Příspěvek od termit256 »

Ten obrazek je vytvoreny ve wordu - je to jen pro ukazku jak by to melo vypadat. V accessu vubec nevim jak dostat 2 velikosti pisma do jednoho pole. Ve vlastnostech se to vzdy meni pro cele pole, takze nevim jaks to s tim makrem myslel.
Sestava se jako html ulozit asi da, ale nejdriv ji musim vygenerovat v accessu, takze to mi nic neresi. Jedine snad misto textu psat primo kod htm, ale to by se pak pro nahled a tisk musela zobrazovat v nejakem externim prohlizeci coz je dost neohrabane reseni.
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Myslel jsem to tak, že bys zkusil např. v Excelu (tam je to hezky vidět) napsat do buňky A1 text "pokus" a pak změnil font písmen "ok".

Já jsem to zkusil a výsledek je v obrázu v příloze. Kdybys něco podobného dokázal v Accessu, máš (asi) vyhráno. Komentář k makru je asi zbytečný, prostě to rozseká znaky v buňce a od 1. znaku na délku 1 znak to přiřadí jeden font, od 2. znaku na 2 znaky jiný font atd.

Petr
Přílohy
Změna fontu.jpg
(188.98 KiB) Staženo 226 x
JiriTom

#5 Příspěvek od JiriTom »

termit256: Ty data k tisku bereš předpokládám z databáze ?

Aniž bych znal Access, určitě to děláš nějakým návrhářem sestav, který je součástí Accessu. Pokud ano, zkusil bych dát dvě pole s délkou na celý řádek s transparentním stylem písma NA SEBE. Případně kousíček od začátku posunout to druhé pole, aby na něj šlo v návrháři klikat.

Každé pole by mělo svůj styl písma a jít na to tak, že si data předpřipravíš do pomocných proměnných tak, že první pole bude naplněné a tam kde končí tisková data prvního pole budou začínat tisková data druhého pole.

Místo kde budou začínat tisková data v druhém poli zajistit patřičným počtem mezer zleva a přidat k tomu data druhého pole. Na výpočty si zavolat funkci, která mezery spočítá a naplní obě tisková políčka. Volání té funkce "pověsit" na property prvního políčka, pokud to Access umí.

Celé brát jako námět, neznám možnosti Accessu...
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

S tema mezerama by to slo, jenze by se musel pouzit neproporcialni font a tech je minimum a jsou hnusne. U normalnich fontu se sirka jednotlivych znaku lisi a netusim jak by sla ziskat delka textu jinak nez spocitanim znaku v retezci.

Tak jako v excelu to asi taky nepujde, texty jsou brany z databaze a jsou zobrazovany prostrednictvim pole v tiskove sestave. V databazove tabulce se uklada jen cisty text, k tisku se voli font az v polich v tiskovych sestavach. Jenze tam jdou nastavit vlastnosti fontu stejne vzdy pro cele pole.
JiriTom

#7 Příspěvek od JiriTom »

Co konkrétně se bude v tom prvním textu zobrazovat a co v tom druhém, pokud to není tajné ? :) Nešlo by to členit jinak, např. dvojřádkovým textem ?
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

Budou to cenove rozpocty, tim malym pismem je upresneni polozky. Dvouradkovou variantu mam bez problemu funkcni, ale nekdy je polozek u konkretniho celku vic a z praktickych duvodu je dobre to mit vsechno na jedne strance. Zakaznici se na zaklade tohoto rozhoduji, takze to nemuze vypadat jako jidelni listek natukany na psacim stroji :-)
petrfilipi

#9 Příspěvek od petrfilipi »

termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

Dik, to bude ono.
Databaze je napsana tusim v nejake starsi verzi nez 2007 takze tam nejspis neni mozne ukladat datovy typ rtf, ale s tim activeX prvkem by to melo jit i ve starsich verzich.
Odpovědět

Zpět na „Software“