Zdroj 12V 13 A z PC ATX zdroje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
javeline

Zdroj 12V 13 A z PC ATX zdroje

#1 Příspěvek od javeline »

Ahoj všem.
Prosím chytřejší a zkušenější hlavy o radu či zkušenost.
Hodlám vyrobit z funkčního ATX 2.1 PC zdroje - zdroj pro 14V akušroubovák.
Vybral jsem si ATX zdroj se štítkovým proudem 13A na 12V větvi. Což by mělo snad stačit.
A) Příprava (situace: PC zdroj je 100% funkční)
- spojím zelený kabel s GND a zdroj naběhne
- do konektoru pro motherboard vlepím na 5V větev odpor 10R 10W
- naprázdno testnu, zdroj najede, změřím větve - snad můžu pokračovat

B) Test
- ucvaknu některou větev s 12V, napájím autokonektor 12V a připojím akušroubovák a zapnu jej - zdroj se okamžitě vypne.
Z toho odvozuji, že tato 12V větev je asi slabá, musím je sloučit...

(větev je vodič= všechny ale směřují do jednoho pájecího místa)

C) Finální úprava, sloučení 12V větví a GND větve
- otevřu zdroj
- ucvakám konektory
- rozmotám a oddělím jednotlivé větve,
- opatrně vypájím zbytečné větve -12V, -5V, 3.3V
- natvrdo spájím zelený vodič s GND
- spájím vodiče GND černých větví do sebe
- spájím vodiče 12V žlutých větví do sebe
- ponechám jednu 5V větev a připájím na ni 10R odpor - zátěž, zbylé 5V vodiče/větve vypájím
- připájím autokonektor 12V

a VÝSLEDEK - zdroj ani nenaběhne.

Tento postup jsem opakoval celkem 2x s relativně moderním ATX zdrojem (ATX 2.1)
a výsledek - 2x úplný neúspěch a 2x stejný příznak - zdroj ani nenaběhne.
Tozn. že k vlastnímu testu připojením 12V akušroubováku ani nedojde.

Musím přiznat, že v podobné kauze se starším ATX (1. nebo 2.0) zdrojem 12V 10A - jsem uspěl. Tedy bez dělení a vypajování vodičů/větví, jen tak - odpor nalepen do ATX konektoru, zelený vodič spojen s GND - a výsledek, kupodivu to chodí.
Jen na akušroubovák je zmíněný zdroj 10A zřejmě slabý proudově. Akušroubovák v otáčkách ztrácí točivý moment.

Nemáte někdo podobnou zkušenost, neporadíte kde dělám chybu?
(zatěžoval jsem uměle vždy jen 5V větev)

Děkuji

Jave
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Záleží na tom, jaký má spotřebič špičkový proud při rozběhu a jestli má zdroj a jak rychlou ochranu proti přetížení ve větvi 12V

Jsou zdroje, které ztrátu některého napětí berou jako chybu, při které celý zdroj vypnou.
dred

#3 Příspěvek od dred »

skontroluj poriadne plošák...pri vyberaní káblov si si niekde asi spravil skrat.
To že sa zdroj vypne pri zapojení/zapnutí akuskrutky je normálne. PC zdroje sú tak robené, musel by si upraviť prúdovú kontrolu.Návod nájdeš na nete. Potom musíš rozumne , aby sa nedýmilo z motora :lol:
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Záleží na řídícím obvodu . Nauč se zde :
http://electro-tehnyk.narod.ru/docs/ATX.htm
misocko

#5 Příspěvek od misocko »

ten stary zdroj je mekky pretoze zatazenie 5V vetvy nestaci na to aby to na 12V vetve dalo plny prud, schvalne zmeraj ake napetie je v zatazi na 12V vetve (moj odhad 8 - 10V urcite nie viac). Najjednoduhsie bude ten stary zdroj prerobit na spetnu vezbu od 12V vetvy, ziskas dokonalu tvrdost 12V vetvy, pripadne mozes trochu zdvihnut napetie - skrutkovac 14V
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Já furt nechápu, k čemu autor spojuje PS_ON natvrdo na GND. S takovou spousta zdrojů ani nenaběhne. Je potřeba PS_ON spojovat s GND pomocí tlačítka, až po přivedení síťového napájení.
Nedivím se, že nový zdroj nenaběhne ani bez zátěže- spíš se divím, že ten starý naběhne.
Oprava: tak se omlouvám, asi jsem si to s něčím spletl. Tři zdroje, co tady mám po ruce, naběhnou i tehdy, když je PS_ON spojeno s GND před připojením AC.
Ale i tak bych zkusil připojovat PS_ON až po přivedení AC do zdroje (po naběhnutí +5V stand-by zdroje), ovšem ne přes tlačítko, které jsem psal předtím, ale přes aretovaný spínač.
Naposledy upravil(a) Michal22 dne 25 úno 2018, 21:07, celkem upraveno 1 x.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
warp

#7 Příspěvek od warp »

1. Určitě nespojovat PWR_ON natvrdo, ale třeba přes kolébkový spínač. Zapnout až po připojení vstupního napětí.
2. Zatížit jednak +5V tak možná +3.3V, taky "předzatížit" i +12V
Na některých zdrojích by tenčí drát (oranž nebo hnědý) spojen s 3.3V ve svazku na hlavním konektoru. Zkusil bych k neupravenému zdroji zátěž třeba starým HDD, pokud i potom zdroj vypne - má šroubovák mnohem větší nárazový proud při startu.
3. Raději bych použil AT zdroj, takový mám třeba k levnému kompresorku na 12V (dofuk expanzky)
zouzel1

#8 Příspěvek od zouzel1 »

Kdysi jsem o tom taky uvažoval, ale když jsem měřil 18-voltovou vrtačku a při přibrzdění rukou šla ručka ampérmetru přes 30A, tak jsem od toho upustil. A se spínaným zdrojem nevěřím, že by to mohlo uspokojivě fungovat... žoužel
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Zase kydy .......
Nauč se a uprav .
Už jsem si připravil cestu .
Jdu downgraidem . Vestavím 494 s jednoduchým usměrněním . Konce jsou totiž totožné ...........
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

1213
Přílohy
s oz 2.jpg
(41.05 KiB) Staženo 465 x
Kremik

#11 Příspěvek od Kremik »

Novější zdroje si hlídají všechna napětí. Jakmile některé více poklesne - OFF.
Ze standby zdroje napájej odporový dělič, ze kterého potřebná napětí vyvedeš na vstupy IO. Bude si myslet, že je vše ok, a nebude prudit.
Pak uprav zpětnou vazbu aby se brala jen z 12V větve a nebudeš muset dávat žádné zbytečné zátěže. Pojede Ti to jak víno.

Mnohem jednodušší je upravit zdroj s 494. Ty si nechaj líbit všechno.

Pokud se Ti zdroj nyní nerozbíhá, zřejmê jsi s dráty odpojil i snímání 3.3V. Musíš to propojit.
Jindra2

#12 Příspěvek od Jindra2 »

javeline

#13 Příspěvek od javeline »

Ahoj všem,
s nějakým odstupem času si dovolím popsat úspěšné řešení mého problému.
Zdroj pro akušroubovák 12V z PC ATX zdroje.

Zdroj PC ATX 350W, řídící obvod KA7500/SDC7500. Dle štítku - 13A na 12V větvi.
Postup úpravy stejný jako v mém počátečním dotazu, vypájet zbytečné vývody 3,3V -5V atd..
Vytáhl jsem jen PWR_ON na přídaný vypínač, podle návodu na
http://boginjr.com/electronics/lv/atx-mod/
jsem vytvořil + nastavil napěťový dělič a připojil na +IN1 řídícího čipu (před tím odpojený z původního zapojení ). Svedl GND větev a 12V větev na zásuvku 12V, kterou jsem vestavěl přímo do tělesa zdroje (podobně jako PWR_ON vypínač). Zaizoloval jsem kontakty/spoje a zajistil vodiče proti pohybu a kontaktu s chladiči, zdroj zavřel a světe div se, chodí to....

Děkuji těm, co mně nasměrovali vlastním tvrzením, že to jde, jen se musí chtít a trochu studovat ....rusáky... Ještě jednou dík... Jave
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Michal22 píše: Je potřeba PS_ON spojovat s GND pomocí tlačítka, až po přivedení síťového napájení.

Sice po dlouhý době ale... To sis Michale popletl s tlačítkem Power na bedně PC. Pokud tam dáš spínač s aretací, tak po zatlačení se asi po 4 sekundách PC zase vypne. To je ale věc daná mámaprknem.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sis2

#15 Příspěvek od sis2 »

Nene, Jirko - Michal má pravdu.
Některé ATX zdroje s trvale přizemněným PS-ON (nebo PWR_ON) po zapnutí na 230V nestartují, některé startují - to se musí u konkrétního vyzkoušet.
Ale jakmile po přivedení 230V a spojení zeleného PS-ON na GND naskočí, tak pak už drží až do doby, než ho shodí ochrana anebo než se rozpojí PS-ON a GND. Ještě jsem neviděl takový, který by po spojení zeleného drátu s GND po nějakém intervalu sám vypínal. Leda by to byla závada... :D
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“