Bezpečnostní transformátor BJN160 230/24V , připojení PE
Moderátor: Moderátoři
Bezpečnostní transformátor BJN160 230/24V , připojení PE
- Artaban001
Nepochopil jsem logiku kolegů u předchozích příspěvků - pokud by se prorazil bezpečný sekundár trafa na od vnějšku izolovanou kostru trafa , nepozná se a nestane se vůbec nic. To samé, pokud by se prorazil primár na kostru. Ovšem již jen z náhledu na provedení trafa - vinutí jsou na sobě
navinuta na vylisované cívce - je nejpravděpodobnější, pokud by k němu došlo , průraz primár/ sekundár, a pak mně vodič PE na kostře ,která zůstane odizolována , je celkem k ničemu. Domnívám se, že bezp. trafo
by mělo být konstrukčně uděláno tak, že k žádným průrazům dojít nesmí .
A doufám, že to tak SVED vyrábí a kusově zkouší
Dám tam stejně třížilový přívod, neb dvojžilový mám jen plochý a ten by
ve šroubovacích průchodkách netěsnil. Otázka je jen zda PE zapojit nebo
to může někdy vadit , resp. je to třeba úplně jedno.
- palmalsport
Třída ochrany I se týká neživých částí vlastního transformátoru, tedy jádra a dalších vodivých částí přístupných dotyku. Trafa třídy II mají zalitou kostru s vinutím do izolační hmoty, která je takto spolehlivě izolovaná od jádra. Případně jsou zalitá celá, takže dotyk na neživé části není možný.
Některé transformátory mají mezi primárem a sekundárem ochranné vinutí, které zajistí vypnutí při poruše primární izolace. U těchto se jedná i o ochranu napájeného obvodu, takže připojení ochranného vodiče je nutné i v případě trafa nepřístupného dotyku. V rozvaděčích se transformátory vybavené ochrannou svorkou vždy spojují s PE.