Kontakty relé

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Gin

Kontakty relé

#1 Příspěvek od Gin »

Dobrý den,
na zesilovači mi přestály hrát repro na B výstupech. Zjistil jsem, že chyba je v kontaktech relé. Trochu jsem je vyčistil papírem namočeným v přípravku kontakt plus a hned to začalo hrát. Ale vrtá mi hlavou, proč jsou ty kontakty stále černé. Je to nějaká úprava už od výroby, nebo jsou prostě opálené? Pokud jsou opálené, čím je vyčistím? Tím přípravkem to jde,ale docela pomalu.

Děkuji
Přílohy
CIMG4205.JPG
CIMG4205.JPG
CIMG4203.JPG
CIMG4203.JPG
CIMG4202.JPG
CIMG4202.JPG
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Pokud je to málo, tak mezi kontakty ručně přitlač karton s hrubým povrchem a protáhni, kontakty se očistí, pak vyfoukej prach, pokud tam nějaký zůstane. Pokud je to opálené víc, tak jemný smirek. ale s tím se musí opatrně, mnoho relé má kontakty vrstvené a nesmíš odbrousit tu kontaktní vrstvu, která může být docela tenká.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
mihal

#3 Příspěvek od mihal »

Ta povrchová vrstva bude už v ťahu. Nedoporučujem sklený brúsny papier. Časti brusiva ostanú v kontakte a kontakt s tým degraduje. Na kontakty sa používa tenký oceľový pilník. Lepšie riešenie je relé vymeniť .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tak jako tak je ta ochranná povrchová vrstva z kontaktu pryč a řešením je opravdu jen výměna. To není kladívko z rozdělovače u škodovky...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Kontakty vystupneho rele v zosilnovaci sa pri normalnej prevadzke predsa neopaluju.
Ta cierna vrstva nie je len sulfid na striebornom kontakte?
Gin

#6 Příspěvek od Gin »

Nj ale to relé už je nesehnatelné (Omron g2z-222p-us 24vdc).
Zkusil jsem škrábnout nožem do té černé vrstvy na boku kontaktu a pod ní je zlatá vrstva co je na zbytku kontaktů.
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Očisti to a uvidíš. Do relé se hlavně nesmí prášit. Pokud to nebude po očištění OK, tak tam při nejhorším nabastlíš něco jiného. Pokud má relé standardní rozmístění vývodů, není problém s náhradou, pokud nemá, tak budeš náhradu muset nabastlit na dráty.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Asi neznáte tu situaci, kdy relé sepne, je ticho, zesílíte, rána a zes hraje. A stále se to opakuje, můžete to čistit, jak chcete. Ten oxid či co to je se tam vždycky vytvoří znovu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
mihal

#9 Příspěvek od mihal »

I keď to vypadá na slušný prístroj /tlmivka+relé/ nevieme čo zažil a aké prúdy relé rozpínalo. Tá výmena by šla cez redukciu, na webe toho je..
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Pred par rokmi som niekomu v zosilnovaci cistil kontakty rele. Strekol tam trochu Kontakt 60, oskrabal skrutkovacom a potom utrel. Povedal som mu, ze ak sa problem vrati, treba rele vymenit. Neskor mi dal na opravu nieco dalsie, zosilnovac stale fungoval.
samec

#11 Příspěvek od samec »

To čierne je najskôr zoxidované striebro. Niekoľko mikrometrov. Takže brúsnym papierom sa to dá odstrániť. Pod nim je "zlatá" mosadz.
Keď už relé, tak nejaké ruské vojenské s platinovými kontaktmi, hermeticky uzavreté v dusíku.
Ja preferujem zosilňovače, ktoré nepotrebujú výstupné relé.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Striebro neoxiduje ale sulfiduje.
Brusny papier nikdy nepouzivat na kontakty.
Zosilnovac rele nepotrebuje, ale kazdy slusny zosilnovac ho ma.
Dremarcus
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Dremarcus »

Dremarcus
Kremik

#14 Příspěvek od Kremik »

Nedělal bych z toho vědu. Lehce očistit, ničím neodírat, ať si je kontakt černý jak chce, lehce potřít Kontoxem (nestříkám, přijde mi to prasácké), zavřít a hrát.
Zatím jsem se setkal jen s jediným kontaktem (spínací tlačítko), kde tohle fakt nevím proč, nefungovalo. Jinak naprosto bezpečně všechno vodí.
Cca před 20 lety jsem získal Avomet, kde měl špatný kontakt ten prostřední přepínač. Z důvodu nesnadného přístupu jsem to tehdy odbyl - nijak nečistil, jen snad špejličkou nanesl na plošky kontaktů kapinky Kontoxu, s tím, že až bude čas, mrknu na to pořádněji. Ta doba ještě nepřišla. A to ten měřák spíš jen leží, než že bych ho používal, vytahuju ho jen občas. Zatím jsem nezaznamenal žádný problém. Zato to tlačítko, taky ho mám schované řadu let, jako exemplář, pořád blbě vodí.
Gin

#15 Příspěvek od Gin »

Dremarcus: To už je jiné s redukcí - dokud to půjde, nechám tam originál.

Ale stejně mi to pořád vrtá hlavou co ta černá vrstva je. Viděl jste to někdo na nových kontaktech?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“