Regulace otacek.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brkovec

Regulace otacek.

#1 Příspěvek od Brkovec »

Potřeboval by jsem radu odborníka.
Mám tento elektromotor http://www.ceha-kdc.cz/shop/produkty/40 ... 50t-230vac
K motoru je zabudovana prevodovka. Tudiz otacky motoru jsou jiz snizeny. Ale ja bych potreboval jeste nizsi otacky.
Zakoupil jsem si z Číny nějaký mnenic otacek. Pri jeho zapojeni a otacenim na regulaci otacek motor pouze sepnu a nebo vypnu. Mnenic ma polohy 1-9. Kdyz zacnu otacet koleckem tak na poloze 3 se motor roztoci ale hned jmenovitema otackama. A po dalsim otaceni regulace a do polohy 9 se nedeje vubec nic otacky zustavaji stejne. Pri velmi jemnem otaceni opravdu v radem milimetru v rozmezi mezi stupnem 2-3 se motor malicko zpomali. Nicmene je to tak citlive ze kdyz uberu jeste o malinlo vic motor stoji pak cchci zacit pridavat postupne otacky a motor se rozbehne hned na plno jako kdyz je zapojen bez regulace.
Mohl by mi nekdo poradit jak by se to dalo zapojit abych mel krasne jemnou regulaci otacek.
Zde mnenic jaky jsem zakoupil

https://a.aliexpress.com/_dZTFfYY
Dekuji vsem mnohokrat za rady.
Jeste podotknu ze u motoru je nejaky kondenzator zrejme rozbehovy
Naposledy upravil(a) Brkovec dne 11 čer 2020, 13:59, celkem upraveno 3 x.
dred

#2 Příspěvek od dred »

Tento typ motora môžeš regulovať akurát tak frekvenčným meničom. Jeho cena sa ti určite páčiť nebude :lol:
Oprav si linky - nefungujú !!!
Brkovec

#3 Příspěvek od Brkovec »

Linky opraveny. No jelikoz uz mam cely pripravek vyrobeny a stoji mi to pouze na te regulaci tak na cene nezalezi. Jen potrebuji vedet co presne mam shanet
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

U toho tvého regulátoru je psáno:
Black wire is the motor main wire, red and white are the capacitor auxiliary wires, and 2 blue wires are the speed control feedback wires, the green wire is the ground wire.

Černý drát je hlavní vinutí motoru, červený a bílý jsou vývody pro pomocný kondenzátor, dva modré vodiče jsou pro zpětnou vazbu, zelený vodič je "zem".

Jak máš motor připojen?

Samozřejmě, že pomocí frekvenčního měniče lze tento motor regulovat, měnič musí být napájen z 1 fáze, aby měl na výstupu napětí 3x230V.
Starší frekvenčáky stojí doslova pár korun, nový je v tomto eshopu při registraci na firmu za 3.250 Kč bez DPH.

Ale pro jistotu zavolej výrobci, co on ta to.

Petr
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

tvůj motor je jednofázový asynchronní motor a ten potřebuje na regulaci otáček frekvenční regulátor otáček

třeba něco takového
fredis

#6 Příspěvek od fredis »

Ten motor má 15W....
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Brkovec

#7 Příspěvek od Brkovec »

Zapojené je to asi dobre. Ono to ma trochu snahu regulovat. Ale v strasne malem rozsahu. Dejme tomu 1 milimetr otoceni kolecka pouze v jednom miste jde motor pomalu.
petrfilipi

#8 Příspěvek od petrfilipi »

OK, jak je to zapojené?
Který drát regulátoru je na který drát motoru?

PF
Brkovec

#9 Příspěvek od Brkovec »

No na zadni strane mnenice je zapojem kabel ze site. Na svorkovnice AC. Je to na fotkach mnenice videt co je v Linku. A potom na vystupu kde bylo namereno napeti je pripojeno k motoru.
Brkovec

#10 Příspěvek od Brkovec »

Červená a bílá do motoru...
Brkovec

#11 Příspěvek od Brkovec »

Tady jsem natocil video jak se mi to chova. V jak malem rozsahu ta regulace funguje.

https://youtu.be/JotI7C3H9Qk
samec

#12 Příspěvek od samec »

Tak ti treba, keď najprv robíš a až potom rozmýšľaš.
Vyhoď ten motor odtiaľ a daj tam krokový. S týmto už nič rozumné neurobiš.

DOPLNENÉ:
Jak ťa vôbec napadlo kúpiť práve tento motor?
Přílohy
motor.jpg
motor.jpg
Naposledy upravil(a) samec dne 11 čer 2020, 16:39, celkem upraveno 2 x.
bum
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od bum »

Motorek má možnost levého nebo pravého chodu (je to i v popisu motorku na uvedeném odkazu), používá se například v servopohonech klimakt atd., zapojení motoru mám na svém webu. www.meelektronika.mzf.cz sekce další články.
Brkovec

#14 Příspěvek od Brkovec »

Ja jsem svarec a bohuzel elektrice nehovim. Bylo mi receno ze to tak bude fungovat tak.jsem se na to spolehl. Vyrobil jsem to a cekal na regulator az dorazi z Číny. No a nakonec je takovy problem.
Brkovec

#15 Příspěvek od Brkovec »

Ano motor je ze servopohonu elektroventilu. A prave soucasti motoru jje i prevodovka. Ktera prevoduje otacky hoodne do pomala. Tak proto jsem motor pouzil. Myslel jsem ze ho uz jen o chlup zpomalim regulaci a bude to patadni. Motor nebude behat dlouho. Jde jen o to udelat jednu otacku a hotovo.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“