Lokalizace přerušeného kabelu v zemi
Moderátor: Moderátoři
Lokalizace přerušeného kabelu v zemi
Díky za případné rady.
Metodě se říká "Kopat po kabelu" a pomůckám k ní se říká "lopata" a "krumpáč". A řešením je koupit si rovnou novej kabel i příslušnou chráničku a ten přerušenej kabel vyměnit za nepoškozenej, rovnou pro sichr nacpanej do chráničky. Všecko ostatní je jen dočasný provizórium.niko231 píše:Byl jsem kamarádem zavolán, že mu vypadává jistič v elektroměrové skříni pro zahradní chatku. Mezi společnou elektroměrovou skříní pro několik zahrádek a chatkou je cca 100 kabelu AYKY 4×6mm. Odpojil jsem kabel z obou stran a měřil izolační stav. Ze strany elektroměru je 2Mohm mezi fázemi i PEN, ale ze strany chaty je 0Mohm mezi fázemi i zemí.¨... Souběžně s naším kabelem je od elektroměrů veden i přívod pro vedlejší zahradu, Tam elektřina jde. Takže odhaduji, že porucha bude někde od místa, kde se kabely rozcházejí k chatě. Nastalo to minulý týden po vytrvalých deštích, kabel je v zemi cca 60-70cm bez chráničky, stáří přípojky asi 25let. Jak svépomocí najít místo přerušení?
....
A kutilmile - nelituju tě
https://core.ac.uk/download/pdf/30297942.pdf
K tomu potrebuješ vedieť parametre toho káblu, alebo pomerať meter káblu a potom to prerátať cez trojčlenku.
Ale predpokladám, že problém bude hneď pri chatke v nejakom ostrom ohybe, priechodke... Tam je najväčšia šanca, že sa niečo posunulo, nejaké základy. Druhou možnosťou je, že pôvodný kábel bol krátky a tak je v zemi nadpojený a po daždi zatiekla do spojky voda.
Mám silné pochybnosti o správnosti provedených měření. Kabel, který má izolační odpor všech žil navzájem 2MΩ a přitom vyráží jistič, je protimluv, pokud nepřipustíme napěťový průraz.
A pokud je druhá strana přetrženého kabelu naopak totálně ve zkratu, jeví se celý tento "případ" ještě více podezřelý.
ALE pravdu máš samozřejmě v tom, že jediným řešením je výměna kabelu.
OVŠEM kopat by pro jistotu měl začít na zkratované straně kabelu.
masar píše:No, mně se kabel, který vyhazuje jistič, nejeví "jako dobrej" ani když tazatel naměří, že je "výbornej"
Tak vyhazuje nebo nevyhazuje? V tom aby se prase vyznalo ...niko231 nejdřív píše:... Ze strany elektroměru je 2Mohm mezi fázemi i PEN, ale ze strany chaty je 0Mohm mezi fázemi i zemí. Pokuď jsem jednotlivě připojoval fáze u elektroměru, jistič nepadá, ale také není na straně chaty žádné napětí. ....