Jak roztočit 3f motor na 12V
Moderátor: Moderátoři
Jak roztočit 3f motor na 12V
už delší dobu hledám a nemohu najít radu jak roztočit tenhle motor.
Je to motor vyndaný na vrakovišti z nějaké Toyoty a kamarád by jej rád použil na otáčení prasátka nad ohněm.
Přikládám foto štítku.
Po otevření je uvnitř asynchronní 3f motor zapojený do hvězdy.
Na motoru je kromě 3 vývodů vinutí ještě v přední přírubě nějaký snímač s více vývody a za převodovkou další snímač na hřídeli řízení, oba bohužel odstříhané. Ale ty snad nebudou potřeba k tomu aby se motor nějak točil.
Jen tipuji že když je z auta, tak bude na 12V a těch 25V na štítku je jen nějaké označení.
Ale nikde jsem nenašel buď modul, nebo návod na stavbu regulátoru otáček pro 3F nízkonapěťový motor.
Nemátě někdo zkušenosti s podobným problém a radu co dál?
Předem díky za konstruktivní rady.
niektore ani nepotrebuju snimace (hall) na zitenie polohy
alebo si vyrob vlastny , teraz mam na stole Arduino , nejaky low high side budic , IGBT tehlu a prekonavam otacky HDD motora , aktulane som na 30 000 ot / min
mam aj tento controler, tebe by mozno vyhovoval ale niesom si isty ci dokaze motor bezpecne roztocit z nuly (a rozhodne neda 30k rpm
pozeram ze dred ma predbehol a dal ten isty kontroler....
Já vůbec nevěděl co hledat a obecné dotazy na 3f DC motor mi nepomohli ani u strejdy G.
15A by snad mělo vyhovět, těžko odhadnout kolik takový motor sežere a vyzkoušet to nemám čím.
Takže objednám, zkusím na baterce a pak se ukáže jak silný je potřeba zdroj.
EDIT: opravdu nepotřebuji 30k otáčky, stačí mi možná 300, spíš míň podle převodovky. A roztočení z nuly taky nepotřebuji, když má šnekovou převodovku. Jenže co přesně se ukáže až když jej roztočím.
- hajeklubos
hoďte po mě kamenem ale myslím, že se nevydáváte správným směrem. Je pravda,že pečení prasete je široký pojem co do váhy ale veškeré pokusy kamarádů končily u motoru 3x400V min. 0,3Kw s bytelnou převodovkou ,řetězem nebo 12mm řemenem. Nejvíce výkonu ztratíš v převodovce, třením a nesymetrickým napíchnutím čuníka. Musíš počítat s 300W po dobu min. 12h a horkem v okolí motoru. Tedy motor pro trvalý chod ! Nevím co uděláš s čuníkem, když ti za hodinu odejde motor. (chodem naprázdno nic neotestuješ) Silný motor, kabel a zapíchnout do zdi, žádná vysoká elektronika. To je můj názor.
Luboš
Asynchronní motor + převodovka + maximálně nějaký rozety + řetěz (nebo řemenice + řemen (ten bych ale měl radši po ruce náhradní).
Prostě eliminovat riziko, že mi odejde něco, s čím si neporadím hned v řádu minut.
Ty nervy, škoda a ostuda za to nestojí.
Nemyslím, že je dimenzovaný na dlouhodobý trvalý provoz.
Souhlasím s ostatními že kolotoč na prase musí být spolehlivý.
Za mě můžu doporučit asynchronní motor s převodovkou z ATAS Náchod PCJ4C32.
https://www.atas.cz/products.php?sekce= ... =25&lng=cz
Ten BLDC z Toyoty je náhodou dobrá volba. Může běžet jak ze sítě tak z baterky, silný je až běda a nekazí se. Pro zamýšlené použití se dá roztočit ledasčím. Stačí i zjednodušené postupné spínání cívek, to ubastlí doma na koleně. Kdyby se obával výpadku, postaví drivery dva a opatří konektory. Vyměněno za minutu. Ale je to zbytečné, při tomhle výkonu nemají důvod odcházet.