Úprav koncového stupně AUJ 635 na nízkoohmový výstup

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vitcenek

Úprav koncového stupně AUJ 635 na nízkoohmový výstup

#1 Příspěvek od vitcenek »

Ahoj, mám na chalupě ústřednu Tesla AUA 230 a stojan na koncové stupně AUC 2100 včetně deseti koncáků AUJ 635.
Provozuji na tom své ampliony, ale výkon je to pro celou vesnici a ne jen na pár amplionů.
Běžně používám tak 2 maximálně 3 kusy zesilovačů, občas je střídám, aby nevyšly z formy.
Ale jelikož jich mám deset, tak mě napadlo si nějaký poupravit pro provoz s klasickým reproduktorem 4Ω.
Upravil jsem tedy jeden podle Danykova návodu a to úspěšně, jen jsem ten výstupní transformátor nevytahoval.
Hraje to celkem slušně, je potřeba použít předzesilovač, ale to vůbec nevadí.
Dočetl jsem se ale na odkazu níž (poslední příspěvek na stránce dole), že to není pro ten modul zdravé a hrozí jeho zničení.

https://svetelektro.com/Forum/tesla-auj ... art40.html

Chtěl bych se tedy prosím zeptat na váš názor, jelikož ještě nemám tolik zkušeností s elektrotechnikou.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Rychlá "úprava" pro nenáročné aplikace, připoj 4 Ohmový reprák přímo na výstup zesilovače , neboli na primár výstupáku bez toho, že by jsi cokolii odpojoval.
..to bude jen ňákej odpůrek
Thales
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Thales »

Myslím že Sinclair to v tom posledním příspěvku napsal zcela vyčerpávajícím způsobem. Věř tomu, je to člověk co s tím má opravdu velké zkušenosti a zrovna v tomhle bych mu věřil do puntíku.
MiraSt

#4 Příspěvek od MiraSt »

Kremíku, tys to prodal? :-)
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

vitcenek píše:Upravil jsem tedy jeden podle Danykova návodu a to úspěšně, jen jsem ten výstupní transformátor nevytahoval.

tak to všechno vrať zpátky a udělej to jak píše Mi-Ro . . .
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

Jen se obávám, že právě kvůli různým Danykům, kteří ani netuší, jak to celý funguje, byl ten příspěvek na soplwebu svým způsobem perla, hozená...
Thales
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Thales »

Vytáhl bych z toho tu zmínku o výstupácích z AUJ637, těch přece musí být mezi lidmi dost protože to každý používal bez něj. Při tom je to nejjednodušší a nejbezpečnější řešení.

Má to ovšem jeden háček - na co používat takový stroj? Na HiFi to není. na ozvučování nějakým kraválem leda tak nějakým nenáročným smažkám nebo pubošům, kteří na jakoukoliv kvalitu kašlou, hlavně že je to nahlas. Teoreticky by se to zkreslení mohlo "ztratit" kdyby se tím strojem poháněl nějaký sub, ale suby bývají náročné na činitel tlumení a když se to prožene trafem, navíc dvakrát po sobě tak na suba asi nic moc. Kdyby to tak mělo nízkoimpedanční výstup jako StudioSolo 130. Ty se občas dají někde zahlédnout v bídném stavu.
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Tři výstupáky z z AUJ637 mám nevyužité doma.
Kdyžtak SZ.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

Thales píše:ale suby bývají náročné na činitel tlumení a když se to prožene trafem, navíc dvakrát po sobě tak na suba asi nic moc. Kdyby to tak mělo nízkoimpedanční výstup jako StudioSolo 130.

. . . ale ten nízkoimpedanční výstup se udělá tak, že se reproduktor připojí přímo paralelně na primár výstupáku bez dalších úprav . . .
Kremik

#10 Příspěvek od Kremik »

MiraSt píše:Kremíku, tys to prodal? :-)

Kdepak, co Tě to napadá 8O :-)
Až to vitcenek odrovná, třeba něco pustí :D
Taky bych si s nějakým blokem rád pohrál, ale když jich mám akorát, tak se mi žádný rušit nechce. Ideálně nějaký vadný, ať mi není líto ho rozkuchat.
vitcenek

#11 Příspěvek od vitcenek »

Asi máte pravdu, na normální poslech to není moc vhodné, tak jsem ho vrátil do původního stavu a dal zpět do ústředny.
Alespoň jsem ho opravil, zapomněl jsem zmínit, že byl "vadný", jelikož soudruzi z Tesly udělali studený spoj na třech místech a tak hrával hrozně utlumeně. Teď jede jako nový.

Ale otestoval jsem ho celkem slušně, dovedl mi dokonce rozchodit 125W tlakovou sirénu SiRcom na plný výkon bez jakéhokoliv problému nebo přehřívání.

Díky všem za názory! :)
sinclair

#12 Příspěvek od sinclair »

Vedle Tebe musí být radost bydlet :D
ok1hga

#13 Příspěvek od ok1hga »

. . . BT repráky jsou proti tobě prd.
mihal

#14 Příspěvek od mihal »

Niekedy v 1995 som vyrobil niekoľko DPA modulov, známy dostal pár a pozval ma že mi predvedie hotové dielo. Mal kompakty s nejakou 15 palcovou Beymou citlivosti 99dB/W, mal to v byte. Vybudil to na plno. Videl som že otvára ústa a asi niečo blaboce, po každom údere kopáku stôl poskočil, okno si nechal pootvorené ale tabule zažívali stredovek. Rýchlo som odtiaľ prchol kým nedostanem do držky od nejakého suseda aj ja. Niekto jednoducho nemá zarážku.
sinclair

#15 Příspěvek od sinclair »

Kamarád si evidentně spletl důvod, proč jsou DPA tak výkonné.
Primárně ne proto, aby s nimi šel dělat velký kravál, ale proto, aby měly při běžných, ale i zvýšených poslechových hladinách rezervu výkonu - kvůli dynamice a co nejnižšímu zkreslení.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“