Slabý signál mobilního operátora
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Slabý signál mobilního operátora
(3) Stanice (určené k dokrytí....) je možné provozovat pouze na základě písemného souhlasu provozovatelů sítí, jejichž signál stanice dokrývá.
Takže provozovat to jde, ale jen s písemným souhlasem operátora a nekupoval bych "něco z bazoše", nýbrž ověřený přístroj, který nebude různě rušit, podělávat se apod.
A že (nejen) to pásmo je zcela pravidelně kontrolované, to snad není třeba zdůrazňovat.
No a zda to pomůže? To nejlépe ukáže až test na místě, jak jinak. Případně by někdo asi mohl udělat měření, ale je otázka, nakolik bude relevantní a jak pak bude korelovat s praxí.
Možná to některý prodejce těch repeaterů poskytuje jako službu, nevím.
Možná by vyhověly i televizní antény pro vyšší TV pásma.
(Samozřejmě bez zesilovačů.)
Jednu umístit někam kde signál je (na střechu ?) a druhou do místnosti, kde chceš mobil používat.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- jardafiala
Dneska je nutné mít vícepásmový repeater, protože chytré telefony dávají přednost protokolu LTE a na GSM obvykle automaticky kašlou.
Zesilovač z odkazu je až podezřele levný (ve srovnání s ostatními). I když to nemusí znamenat, že je horší. Cenu si určuje prodejce a nemusí příliš souviset s pořizovací cenou. Taky je otázka, do jaké míry jsou pravdivé uváděné údaje (překlad je strašný a jsou tam nesmysly). Na obrázku je cedulka GSM900. V textu se píše o více pásmech.
Takže ten princip už vyzkoušený máš, to jsem rád.jardafiala píše:Kdysi jsem to realizoval na TV pásmu
Myslím, že pro GSM by se to dalo udělat, alespoň při prvotních pokusech, úplně stejně.
800 a 900 MHz je páté televizní pásmo, takže bych použil dvě plzeňská síta a běžný (trochu slušněší) koax.
Později, na pásma 1800 a 2100 MHz by se možná daly použít nějaké antény ze zrušených terminálů Sazky.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Takže byly zakoupeny dvě placaté čtvercové LTE antény pro modem (píšou zisk 40db). Na každé anténě pár asi 5m kabelů. Konektory jsem jednoduše ustřihl a kabely připájel. Pomocí appky jsem si našel směr na sloup s BTS všech opů a tím směrem namířil vstupní anténu. Výstupní anténu jsem umístil též na půdě doprostřed domu, avšak horizontálně.
Výsledek je ten, že se všichni dovolají, signál z jedné čárky na 4-5 čárek a mobil nevydrží na baterii dva dny, ale nejmíň týden. Ovšem, není to dokonalé, tam kde signál nebyl žádný, kupodivu stále není žádný. Ale tam, kde něco bylo, je to znatelně lepší. A výhoda ještě jedna, antény jedou na všech pásmech bez omezení.