zdar synator dotahl svarecku bimax 132,problem je ze kdz zacne varit tak to posunuje drat konstaktni rychlosti a na otaceni potaku to nereaguje,potak je ok, to relatko pri svarovani ma byt seple aby se dala nastavit rychlost potakem?
Rozmaluj si destičku se součástkami a nejspíš získáš tyristorový regulátor . Je tam pár součástek , z aktivních tranzistor a tyristor . Když vytvoříš schema , hodnoty součástek nejsou důležité , tak ti zde můžeme poradit .
Relé nejspíš spíná plynový ventil a s posuvem nesouvisí. Jako první pořádně pod dobrým světlem prohlédni pájení a oprav studené spoje, z obrázku se mi spoustu spojů vůbec nelíbí.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Tráfko jen živí to relé , relé spíná trafo . A ze střídavého výstupu se živí ten podavač . Někde to mám od jiného šrotu namalované , ale copak si vzpomenu kde . Však ať majitel popíše desku a bude jasno . Já to za něj dělat nebudu .
Načo prekresľovať? Stačí zadať do Gúgľa názov a typ. Schémy sú na internetoch. Najskôr bude vadný triak veďľa poistky. Treba tiež skontrolovať podávač a vedenie drútu, či nezadrháva a prípadne vyčistiť a premazať.
Triak tam asi nenajde , ale ta dioda do G jde jednoduše odpájet . Pokud se motor zastaví měřit napětí na elektrodách trandu při různém nastavení poťáku , ještě předtím kontrovat jejich nepřerušení .
Jenomže to neplatí o tom , kdo není elektronik . Toto jsou jednoduché , "levné" stroje . A takto zapojené to má jednu výhodu . Naprázno-bez sváření je napětí pro podavač vyšší a tím je vyšší i přibližovací rychlost . Tady vymění jednu-halířové položky a pojede .
Asi jako odhadnu , desítky tisíc stejných výrobků , které se zhusta prodávají . Ach jo , zase další vylepšovatel-teoretik . Pokud bude chtít lepší , tak si koupí lepší celý svářecí stroj . Trafo u této hračky bude navždy hračkou .
jenže celá ta regulace se napájí "z oblouku" takže stejně jako ti kolísá napětí na oblouku stejně tak ti kolísá i napájení "regulace" a ta pulzuje proto to dospělý svářečky maji napájený solově ze samostatnýho trafa