Synchronizácia kódovania MFM
Moderátor: Moderátoři
-
RayeR
Ja sem si hral s MFM disky pouze na PC, takze nevim jak to chodi na jinych platformach. Z toho vyse napsaneho jsem pochopil, ze ma disk zapsany nejakym jinym formatem, takze by ho PC MFM radic v PCcku neprecetl...
Slo by to asi udelat nejakou obdobu jako je Kryoflux na diskety, ze by se z disku cetly jen nake pulsy pri zmene mag. toku a cele by se to dekodovalo az nakym SW na PC, to by aspon pak bylo univerzalni...
-
rampage
Týpek z nejakej americkej univerzity s tým postavil jednoduchý softwarový renderer na VGA monitor pri 25MHz (640x480); také niečo keď ide, to bych si mohol vyskúšať spraviť softwarové dekódovanie MFM (10MHz) a RLL (15MHz) a následnú analýzu/zápis stopy.
To namiesto súčasného "interface" kde Arduino slúžilo iba ako medzikus medzi terminálom na PC, a hardwarovým harddiskovým radičom/sekvencerom.
Zobral som pokusne pár Pico II dosiek od zeleného škriatka.
Oproti Mega2560 to má menší počet GPIO, takže už musím osadiť posuvné registre, ale zas je to vraj naďalej +5V TTL "tolerantné" (ak to má napájanie); programovať sa to dá cez VSCode: druhé Pico som neska rozbehal ako debugger a funguje bez zaklínadiel - vo visualku normálne brejkpoint a vypluje stack, registre, premenné. Tak jak sa na dvadsiate prvé storočie patrí
Akurát analogový fázový záves k tým diskom by som si naďalej ponechal. Mám tu ešte nejaké WD čipy ktoré rozcuknú RAWDATA na DATA a CLK, ale datastream ďalej nespracúvajú, ani nedetekujú adresné značky, nič. Takže to by som skúsil riešiť sám. Ergo, preskočiť diskový radič uplne a ten si navrhnúť softwarovo.
Holé Arduino by to nedalo, toto už vyžaduje DMA.
-
RayeR
-
rampage
Ale maximum je 32 inštrukcií - pre všetky PIO moduly spolu - a to iba základné opkódy typu in, out, mov, jmp a shift. Čiže je to poriadne obmedzené.
Gro sa musí pripraviť ešte pred spustením PIO procesoru, tzn. data už musia byť v SRAM, DMA kanál správne nastavený pre čítanie, zápis ap. Ale zatial som to neskúšal ešte.
Ale videl by som to jednoducho: čakaj dokým nepríde INDEX disku, z nábežnej hrany CLK zober DATA, ulož do RAM a opakuj kým nedojde ďalší INDEX (alebo nedojde RAM
Dekodovanie z MFM/RLL na databity už potom v céčku...
Trocha bude problém pri zápise - za istý cylinder odbavovať predkompenzáciu bitov, tzn. oneskoriť ich o konkrétne jednotky ns. Ale najskôr to čítanie
-
RayeR
-
rampage

Napokon som tam ponechal hardwarový fázový záves - starší Western Digital, ktorých je plný aliexpress. Ten rozcukne data z disku na CLK a DATA, zato ich ďalej nespracúva - na rozdiel od toho Silicon Systems zo začiatku vlákna, ktorý sa zároveň snažil zasynchronizovať o tie preambule a na výstupe by už mal priamo dekódované MFM bity, keby fungoval.
Takto riešim tú synchronizáciu plne softwarovo, takže tie divné preambule už problém nerobia. /Napokon PIO iba vzorkuje, celý šábes je v C++. Ale stíha čítať i hneď na to zapisovať, len už musím spúšťať build s aspoň -O1 pre gcc./
To WD tam mám ešte kvôli záznamovej predkompenzácii - oneskorovaní dátových bitov oproti CLK, o pár ns, aby sa to pri zhustených vnútorných stopách nepobilo. Toto by možno šlo i cez PIO vhodne umiestneným nop, ale už som to nechcel pokúšať, je to dost háklivé.
Na záznam napokon používam DMA už s vopred pripraveným MFM buffrom, keďže pri 5Mbps to musí nasypať osem bitov za okolo 1,5µs (CPU musí pritom sledovať INDEX, WRITE FAULT...) a to by s Arduinom rozhodne nehrozilo.
Ešte vyskúšam RLL 2,7. To má o niečo vyššiu datarate (7,5Mbps), ale to sa ešte dá.
I softwarové pretaktovanie ide
-
RayeR
RP taktovat jde slusne, je to vyrobeno nakou jemnejsi technologii, tak to bylo cileno spis na nizsi spotrebu nez vykon, ale treba kvuli tomu HDMI se to pretaktovavalo taky a no problem...
BTW na virtualni bastlirne sem zaslech o nakem projektu pro pripojovani starych IDE disku, co neumi LBA, taky snad neco na bazi RP, tam je to o dost jednodussi...
-
rampage
Zatial to chrúme disky sformátované WD, ďalšie na rade budú OMTi, Xebec, Adaptec, Longshine/SMC a samozrejme ten smep. Prípadne tam dorobím nejaký raw dumper nezávisle od formátu, ktorý vysype celú stopu aj s adresnými značkami, pre neskoršie "offline" zasynchronizovanie.
Byť u GPIO miesto pinov nohy, tak ma nakopú do riti: RP2350 je ofiko +5V tolerant iba s napájaním, no a naraz sa s malinou zapne i fázový záves (naprázdno). Opencollector výstupy mám síce zavesené o +3.3V pullupy, zato niektoré výstupy fázového závesu sú TTL a (zatial...) sú zavedené do maliny napriamo bez shifterov
Interface s IDE diskami je pohoda (kým funguje elektronika disku), keďže tam je už dohodnutý command set. Len tie úplne prvé v ATA Mode 0/PIO nefungujú v USB-IDE redukciách, lebo im nezistia geometriu...
-
rampage
Tak som zdvihol vcore z 1,1 na 1,8V, CLK z 150 na 600MHz a CLKDIV z 2 na 5 (flash a SPI teda bežia na 120MHz, odporúčané maximum je 133). Stále funguje, dokonca bez pasívneho chladenia, i keď už sa trocha viac hreje (55°C).
Rutina samozrejme beží priamo z RAM a nie z flashky - funguje už pri 200 MHz, takže to netreba nejak hnať, ale idem na tom odskúšať nejaké benchmarky
P.P.S: ten smep je samozrejme MFM