Stavba Thereminu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#31 Příspěvek od samec »

Aha. Čiže najlepšie použiť identickú indukčnosť a identický kondenzátor jak v anténnom rezonančnom obvode, tak v rezonančnom obvode oscilátora?
masar

#32 Příspěvek od masar »

To ne. Jen frez. V anténním obvodu se požaduje velký poměr L/C, aby i malá změna kapacity (vzdálená ruka) měla velký vliv.
:wink:
HF_Tech

#33 Příspěvek od HF_Tech »

Kaca píše: 30 črc 2026, 10:17 Děkuji za tyhle informace! Budu hledat.
Kup si GME ty zelené od každé hodnoty 5ks a vyzkoušej. Klidně kup i ty 1mH. Je to ten typ, co je použitý v tom kompletním návodě.
Pak se ještě v tom návodu podívej v jaké poloze jsou ty tlumivky vzájemně proti sobě.
A poslední - dej je kousek nad desku nebo nastojato. Když je placneš nad rozlitou měď, tak se část energie odsaje do mědi a bude to fungovat úplně jinak.
Kaca

#34 Příspěvek od Kaca »

Ano. Děkuji! Mám je objednané.
lubos1961

#35 Příspěvek od lubos1961 »

HF_Tech píše: 30 črc 2026, 13:20
Když je placneš nad rozlitou měď, tak se část energie odsaje do mědi a bude to fungovat úplně jinak.
No a takto vypadal původní bastl z kterého poté vzešla ta stavebnice.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kaca

#36 Příspěvek od Kaca »

No a tady je můj první výtvor v Easy Eda. Ještě nikdy jsem nic v žádném programu nekreslil. Udělal jsem jednotlivé obvody tak aby byli dál od sebe akorát Buffer a Mixer jsem dal dohromady a všechno funguje akorát mám ještě problém s tou hlasitostí kterou tady řeším. Vím že to není úplný ideal ale je to tak jak to je. 8-)
masar

#37 Příspěvek od masar »

Nic proti svéráznému pojetí. ALE je třeba návrh podřídit funkci a principům (zásadám). Např. C16 - blokovací kondenzátor. Jeho funkcí je zablokovat jakékoliv vf napětí z děliče R12/R13, aby pro Q7 zbylo jen řídící DC napětí. Blokování by mělo proběhnout po co nejkratší cestě, co nejkratšími přívody. V tvém provedení pcb tvoří přívod k C16 dlouhou parazitní anténu téměř přes celou desku.
Kaca

#38 Příspěvek od Kaca »

Jj. Díky! Určitě půjde přendat ještě mezi ty odpory. Teď čekám až přijdou ty nové cívky. Taky bych mohl jen prozatím než přijdou zkusit mezi ty cívky kus plechu z konzervy. Ten jde dobře pájet. Nevím. Jsem jenom ten bastlíř .🙂
masar

#39 Příspěvek od masar »

Obavy ze vzájemného ovlivňování laděných obvodů není třeba přehánět. Jsou od sebe daleko kmitočtově, mechanicky i funkčně. V úvahu tak připadá jen stínění celého výtvoru (krabičky), aby nerušil v pásmu rozhlasového příjmu.
A jinak - I bastlíř si může přečíst svého "Vergilia" v originále.
Kaca

#40 Příspěvek od Kaca »

V pětašedesáti letech se už člověk blbě učí a jak jsem psal, navrhl mě do toho syn který hrál v Rudolfinu s pražským symfonickým orchestrem skladby od Morriconeho a tam viděl Theremin tak jen tak z hecu jestli bych mu ho taky nepostavil. Vím, šel by koupit ale to není ono.🤣 Díky Vám tedy za tuhle pomoc. Potom už budu asi končit a budu dělat asi něco co mě jde líp ale tohle bych chtěl dodělat.🙂
sis2

#41 Příspěvek od sis2 »

Jak dobře funguje "sací efekt", to dost závisí na pracovním bodu Q6. Zkus dát na pozici R14 trimr 15k (nebo 22k) a vyzkoušej, jak se bude měnit amplituda kmitů oscilátoru. Je potřeba najít hodnotu odporu (pracovní bod Q6), při které bude vliv od antény největší. Tady moc nejde o změny frekvence, ale o snižování amplitudy kmitů při "odsávání přes anténu". J-fety řady BF245 mají velký rozptyl parametrů a možná jsi tam zrovna posadil nějaký málo vhodný.
Kaca

#42 Příspěvek od Kaca »

To ano. To bych zkusil. Mám tam BF256B a v tom obvodu VFO funguje krásně. Jde o to zúžit ten bod kdy je Q7 otevřený a zavřený. Mě to funguje asi na třičtvrtě dráhy toho trimru teď nevím přesně, nejsem u toho asi C14 a taky bych chtěl vyzkoušet ještě než přijdou nové cívky zkusit vrazit mezi ně kus plechu a nebo na tu druhou cívku dát uzemněnej náprstek.
sis2

#43 Příspěvek od sis2 »

Laborování se stínícím plechem atd. je zbytečné.
Podstatné ti už napsal masar. Anténní obvod u autorova bastlu s tlumivkou na pozici anténní cívky (viz obrázek) rezonoval na cca 600 kHz a tomu byl podřízen kmitočet oscilátoru s Q6 (aby mohlo fungovat odsávání energie přes anténu). Takže potřebuješ zjistit rezonanci "tvojí antény" a podle toho následně nastavit frekvenci oscilátoru s Q6.
A ještě předtím ověřit, že správně funguje obvod Q7, tzn. při napětí -3,5V na hradle Q7 je fet zavřený a při -2,5V otevřený.
A pak zjistit/nastavit správnou hodnotu R14 u Q6 - viz výše.
Kaca

#44 Příspěvek od Kaca »

Ano. Děkuji! Zaměřím se na to.
sis2

#45 Příspěvek od sis2 »

Rezonanci tvojí antény (přibližnou) zjistíš jednoduše s tím, co už máš postavené - s obvodem oscilátoru s Q6: Na pozici L3 dáš svoji "anténní" cívku L4 a místo C14 a C15 dáš C11 a do spoje L4 a C11 připojíš i drát, co bude tvořit anténu. A změříš frekvenci, kde to takhle kmitá...

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“