Stavba Thereminu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kaca

Stavba Thereminu

#1 Příspěvek od Kaca »

Zdravím Vás! Syn mě naočkoval jestli bych nezkusil postavit doma Theremin a já vůl mu na to skočil. No, tak jsem se do toho pustil a teď mám problém s jednou anténou. Celý přístroj jsem rozchodil až na jednu věc a to je ovládání hlasitosti. Trimr C14 hlasitost reguluje ale anténa hlasitosti, C11 a L4 jako by tam nebyly. Na 600kHz jede zvuk dá se říct naplno a na 633kHz je ticho. To ovládám tím trimrem C14. Ale anténa,C11 a L4 s tím ani nehne. Napětí na G, Q7 se mění jen při ovládání trimrem. Při ovládání anténou se s napětím nic neděje. Napadá prosím někoho z Vás nějaké řešení? Zkoušel jsem měnit kapacitu C11 a dal jsem i novou cívku L4. Propípal jsem cesty. Stále to nereaguje.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kremik

#2 Příspěvek od Kremik »

Není blbě hodnota L4? Když na 470kHz dobře funguje anténa s 56p a 1mH, proč by na vyšším kmitočtu měla být indukčnost vyšší? Čekal bych to spíš naopak. Ale já se nevěnuju vf, ber to tedy jen jako úvahu.
Kaca

#3 Příspěvek od Kaca »

Děkuji za odpověď! No, napadlo mě to taky ale nevěděl jsem jestli to tak může být, ta případná chyba v popisu L4. Jsem jen bastlíř tak tomu také tolik nerozumím. A tohle je poslední věc co na tom nejde. Jinak funguje vše ostatní. Taky jsem si musel pohrát s cívkou v obvodu VFO ale to se mě podařilo rozchodit.
HF_Tech

#4 Příspěvek od HF_Tech »

Zkus tu cívku L4 zkratovat a pošli fotku jakou tam máš.
Měla by tam být taková zelená axiální. Jestli tam máš nějakou radiální ze spínaného zdroje, tak to s ní fungovat nebude.
Kaca

#5 Příspěvek od Kaca »

Děkuji! Zkratovat L4 zkusím až zítra nebo pozítří. Mám nějaké zdravotní problémy a čeká mě gastroskopie tak podle času. Cívky mám všechny radiální a i v tom obvodu VFO to chodí dobře. Jinak tahle deska je zkušební verze tak se nedivte že je to zatím taková prasečina ale až to bude chodit jak má tak to přendám na novou desku.
Kaca

#6 Příspěvek od Kaca »

Teď jsem objevil na internetu ještě tohle schéma tak nevím co si myslet.
lubos1961

#7 Příspěvek od lubos1961 »

A co si tak stáhnout celý stavební návod s popisem, napěťové body atd...

https://www.ak-modul-bus.de/cat/downloa ... 1.6_EN.pdf
Kaca

#8 Příspěvek od Kaca »

Děkuji! To jsem nenašel. Našel jsem to jen v časopisu Elektor a tam je to co jsem měl ke stavbě všechno. Už jsem si to stáhl. Ještě jednou děkuji!
HF_Tech

#9 Příspěvek od HF_Tech »

Kaca píše: 27 črc 2026, 20:31 Děkuji! Zkratovat L4 zkusím až zítra nebo pozítří. Mám nějaké zdravotní problémy a čeká mě gastroskopie tak podle času. Cívky mám všechny radiální a i v tom obvodu VFO to chodí dobře. Jinak tahle deska je zkušební verze tak se nedivte že je to zatím taková prasečina ale až to bude chodit jak má tak to přendám na novou desku.
Ty cívky máš práve ten horší typ, ale nemělo by to zase tolik vadit.
Zkus ještě vyměnit C12 za 33p. Stejné provedení jako máš v tom oscilátoru, co funguje. Na tomto místě stačí malý svod, aby se rozhodil pracovní bod tranzistoru a nekmitá to.
pak bych ještě zkusil vymenit tranzistor. Může být poškozený klidně od statiky nebo pájení.
Kaca

#10 Příspěvek od Kaca »

Mě ale ten obvod kmitá. Na prvním obrázku je plná hlasitost a na druhém už ticho. ale tohle je rozsah třičtvrtě trimru C14. 60pF. Měl jsem tam původně trimr těch 60pF ale tam to bylo přez celý. Napadlo mě jestli ten díl anténa, C11 a L4 není kmitočtově úplně někde jinde. A ten zlom kmitočtu, tedy regulace napětí na uzlu R12 a R13 je moc pozvolný. Ticho je když je na G Q7 5,5V a plná hlasitost když je tam 0V. Ale ta "anténa" na ruku vůbec nereaguje. Napětí se ani nehne.
Kremik

#11 Příspěvek od Kremik »

Hlasitost není dána kmitočtem, ale amplitudou kmitů. Pouhá změna kmitočtu by moc neměla měnit stejnosměrné poměry. Zaměřil bych se na to, co tu změnu amplitudy (v uzlu tlumivek) se změnou kmitočtu způsobuje (C13?) a kolem toho bych bádal. Hlasitost se má při přibližování ruky k anténě zvyšovat nebo klesat?
Na tom totiž záleží. Pokud má přiblížení ruky k anténě obvod zatížit tak, že se sníží amplituda kmitů, musí být nastaven tak, aby v klidu byla amplituda největší. Pokud to zkoušíš při hlasitosti na max, přiblížení ruky už ji nemůže ještě více zvednout.
Naposledy upravil(a) Kremik dne 29 črc 2026, 15:02, celkem upraveno 1 x.
Kaca

#12 Příspěvek od Kaca »

Přibližováním ruky má hlasitost klesat.
Kremik

#13 Příspěvek od Kremik »

Opravdu? Pak musí být obvod v klidu "rozladěn" a přibližováním ruky se mu musí zlepšovat poměry pro kmitání.
Skus tedy obvod naladit na největší amplitudu s rukou položenou na anténě a pak tu ruku sundej, jestli se něco stane.
Naposledy upravil(a) Kremik dne 29 črc 2026, 15:07, celkem upraveno 1 x.
Kaca

#14 Příspěvek od Kaca »

Ano. Myslím že tak by to mělo být.
Kremik

#15 Příspěvek od Kremik »

Ještě jsem do předchozího příspěvku něco doplnil..

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“