Rošt do postele-i bastlíř se musí dobře vyspat

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
robo

Rošt do postele-i bastlíř se musí dobře vyspat

#1 Příspěvek od robo »

Dobrý den, řeším výběr lamel. roštu do postele 90*200. 2 podmínky nastavení sklonu hlava, výklopný v nohách. Mám cca 110kg a když vyberu pro větší zatížení- např 180kg tak předpokládám kvalitnější a pevnější. Co mám špatnou zkušenost tak je propojení rámu s pohyblivou částí šroubem s vymezovacím válečkem- obrázek. U mého roštu je šroub z každé strany a pak opěra v nohách. Na ničem jinem ta výklopná část nedrží. V nohách je to fuk ale v bedrech kde je zátěž se šroub mírně ohnul a vymezovací podložka se lehce deformovala. Tím pádem čepy pro ty gumové závěsy pro lamelu nejsou v rovině. Viděl jsem nějaký rošt kde je toto pořešeno slušným kováním a dle mého je to možná i nesmrtelné řešení. Jenže co vidím tak rošty fungují s tím šroubem. Nechal jsem si dělat slušnou postel, dodavatel dodal mnou vybranou matraci a rošt už byl jeho výběr. A ten se moc nepovedl. Nějaké rady kde koupit dobrý rošt nebo nějaké rady co a kde a jak. Děkuji
rošt1.jpg

Tento rošt je na 180kg ale ten systém šroubu je zdá se stejný.
https://www.fajnspanek.cz/vyklopny-lame ... tId=212649
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nikto

#2 Příspěvek od Nikto »

Mozno trochu OT, ale nie celkom:

Dlhe roky som sa sral s rostom s pruznymi lamelami. Furt sa to kazilo - bud sa prelezali lamely, alebo sa rozpadli tie gumove puzdra na koncoch... Vecny proces (asi tak raz rocne nutna generalka).

Az som sa nastval, kupil som vyklopny rost s pevnymi doskami (nie lamely). A mam pokoj. Mam vysoky matrac, takze pocitovo je to este lepsie ako pruzne lamely (tam som mal pocit ze lezim v koryte).

Nieco ako toto: https://img-cdn.heureka.group/v1/8f95df ... fb216f.jpg
robo

#3 Příspěvek od robo »

Hele, jako zajímává myšlenka. Jsem nevěděl že je i výklopný laťkový rošt
https://www.vyspimese.cz/latove-rosty/l ... lux-14-hp/
Pikofarad

#4 Příspěvek od Pikofarad »

EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Kupovali jsme 2 roky z5 novou manželskou postel, přes moje výslovný uvedení, že lamelovej rošt do postele nechci, prodavačka z prodejny Jamall, kde se postel objednávala, poslala mojí ženě uvedený jako kontaktní osoba mail, kde jí pod záminkou nemožnosti zkombinovat náma objednanou vejšku úložnýho prostoru s pevným laťovým roštem podvrhla souhlas s roštem lamelovým. Manželka podepsala v domnění, že výrobce změní jen vejšku tělesa postele, oni drbani to ale formulovali i jako souhlas s instalací lameláku. Já to zjistil až když byla postel vynesená do 4. patra, protože mě v práci nesmyslně zdržela kráčopýča mistrová - dojet domů o 15 minut dřív, postel bych vůbec nepřevzal a ještě před barákem dovozní auto poslal do psí kundy. Takhle jsem ještě ten den večer musel dojet do SY Unihobby, koupit tam nějakejch 70-80 metrů borovejch latí 30x40mm a kilo zinkovanejch vrutů 4,5x60mm a další den z postelí vykopat všecky překližkový 5mm silný lamely, samozřejmě na koncích uložený do plastovejch čudlů a nařezat, obrousit, svrtat a sešroubovat dva kompletní laťový rošty.
Proč laťový?
Protože už při objednání jsme si do pelechu kupovali vysoký oboustranný matrace z paměťový pěny - předtím jsme asi 10let spali na vychválenejch pružinovejch, ve kterejch se v posledních několika měsících na 3 místech rozpadlo svázání pružin a vznikly doslova díry. Takže se zvolila pěna - a k tý mi bylo jasně už před vícero léty doporučeno odborníkem truhlářem, že buď má v posteli pružit rošt (lamely), nebo matrace. Dávat tlustou paměťovou matraci na do oblouku prohnutej rošt znamená, že se matrace proleží z obou stran zároveň a po případným obrácení v ní bude dolík ve tvaru lamel. A s lamelovýma roštama jsem už udělal vícero zkušeností - všecky bohužel negativní, nejčastější problém uložení konců do plastu nebo gumy, což se časem rozpadlo a náhradní nešlo sehnat, míň často popraskaný lamely, protože výrobce je udělal moc slabý a v bederní části postele nevydržely zatížení. Prasklou lamelu z lakovaný překližky nahradit je zakázka pro vybavenou truhlářskou firmu, prasklou lajsnu/prkýnko v pevným roštu nahradí každej kdo jen trochu umí s vercajkem za 5 minut po návštěvě nějakýho marketu pro kutily ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ferdislav

#6 Příspěvek od ferdislav »

Zkráceně:
Lamely ne, jen něco nepohyblivého pevného, 99 procent je dobrá matrace
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Obecně je nějaká lamela v principu jen předepnutou dřevěnou pružinou plochýho tvaru - vlastně listový péro. Tlumený je vlastní tuhostí a síla potřebná pro jeho propružení se definuje jen velice těžko, protože žadnej výrobce nedává exaktně změřený vlastnosti výchozí překližky (na rozdíl od výrobců pěnovejch matrací). A už jsem viděl několik postelí, ve kterejch lamelový rošty po nižších jednotkách let denního používání jednoduše selhaly. Praskly lamely, vylomily se ty koncový "domky" z podélnejch nosníků nebo se vyštípaly opěrný plochy právě pro lamely. Rošt z lamel s navíc výklopnýma částma bude ještě víc trpět nerovnoměrným zatížením, takže lze předpokládat ještě dřívější selhání ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Lamelových matrací je plnej sběrák , topím tím .
robo

#9 Příspěvek od robo »

Mám 25cm vysokou matraci z nějaké pěny a načetl jsem že by se dal použít při té výšce matrace laťový rošt. Mluvil jsem s pánem z linku od Pikofarad a ten jako přirovnání použil tlumič a péro v autě. A že na pěnovou matraci není vhodné mít laťový a tedy pevný rošt. Můj lamelový rošt potřebuje vyměnit gumové uchycení lamel 2ks. To jsem objednal, 35kč za kus, a zvažuji co dál. Jestli opravdu jen a pouze lamelový rošt a nebo to bude ok i s pevným roštem. Celý komplet postele byl kupovaný před 4 roky.
ferdislav

#10 Příspěvek od ferdislav »

Polož si ji na zem a vyzkoušej jaký to je na pevném
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

robo píše: 01 srp 2026, 11:13 Mám 25cm vysokou matraci z nějaké pěny a načetl jsem že by se dal použít při té výšce matrace laťový rošt. Mluvil jsem s pánem z linku od Pikofarad a ten jako přirovnání použil tlumič a péro v autě. A že na pěnovou matraci není vhodné mít laťový a tedy pevný rošt.
...
Ten pán je podjatej, protože on zároveň je prodejce a jeho cílem není tvůj dobrej spánek, ale co nejnapěchovanější jeho vlastní prkenice - takže on ti doporučí cokoliv, co budeš ty cálovat a co jemu dovalí provizi. Hoď na něj kládu a zapni mozek. Dřív nikdo neznal pružný lamely, ale znali matrace a slamníky - a platilo čím nacpanější něčím měkkým, tím luxusnější. Pokud máš 25cm matraci, můžeš pod ní mít klidně cihly nebo betonovej panel a přesto se královsky vychrníš. No a co je jednodušší a levnější, než drahý a nesnadno opravitelný lamely? Jasně, pevnej laťkovej/prkýnkovej podklad/rošt ...
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Měl jsem lamelák a na tom pérovou matraci. Divná kombinace ale spalo se na tom dobře. Dokud nezačala pérovka vrzat a pak na mě vyskočilo jedno péro v místech kde dosedáš. Zjistil jsem, že výrobce už skončil. Do novýho bejváku jsem si nechal udělat u kámoše truhlíka vysokou postel pro snadný vstávání, rošt je prkýnkovej s mezerama cca 50 mm a do ní koupil ve Vesně paměťovku atyp rozměru 210 x 85 cm s potahem na drc. Všecky ty postele s hejbáním sem a tam jsou na dvě věci, každýmu začnou růst po čtyřicítce na páteři osteofyty a na to je nejlepší rovná postel a jen jeden polštář pod hlavu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!

Zpět na „Nezařaditelné“