Stavba Thereminu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kaca

#46 Příspěvek od Kaca »

Děkuji! Výborná vpomucka pro mě. Budu to zkoušet.
masar

#47 Příspěvek od masar »

Mohlo by to jít i opačně - zapojením velké ladící kapacity místo C14 a C15 (popř. i C13) a protáčením najít ten "hrbolek" na UG6.
Viz ideový graf:
Theremin.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kaca

#48 Příspěvek od Kaca »

Super! Děkuji! O víkendu se na to zase vrhnu a zkusím to takhle. Děkuji!
Kaca

#49 Příspěvek od Kaca »

Tak jsem provedl měření podle sis2 tedy podle doporučení: Rezonanci tvojí antény (přibližnou) zjistíš jednoduše s tím, co už máš postavené - s obvodem oscilátoru s Q6: Na pozici L3 dáš svoji "anténní" cívku L4 a místo C14 a C15 dáš C11 a do spoje L4 a C11 připojíš i drát, co bude tvořit anténu. A změříš frekvenci, kde to takhle kmitá.... Doma jsem nenašel vhodnou kapacitu pro měření podle masara. Na S - Q6 jsem naměřil 300kHz.
sis2

#50 Příspěvek od sis2 »

Výborně, tak už víme, že ti anténa s L4 a C11 v sérii rezonuje úplně jinde (a sice na cca 300 kHz).
Máš tam holt asi jiné provedení L4, s mnohem větší vlastní kapacitou, než co použill autor.
Ale to nevadí, jen se jí musí přizpůsobit oscilátor s Q6.
To znamená dát vše zpátky podle výchozího zapojení a pak změřit frekvence, kde oscilátor nyní kmitá:
1. jaká je frekvence, když je C14 nastaven na minimu kapacity?
2. jaká je frekvence, když je C14 na maximu?
... to abysme zjistili, co bude potřeba (možná se bude muset zvětšit hodnota L3), aby se oscilátor dostal ke 300 kHz.
Kaca

#51 Příspěvek od Kaca »

Ano. Děkuji moc! Mám ještě objednané cívky axiální 4,7 a 1mH ale tyhle radiální mám doma k dispozici ještě v hodnotě 1,5mH. Ty hodnoty co píšeš naměřím. Mám teď plnej barák lidí, tedy manželku po operaci kolene a syna takže mám co dělat. Hned jak se do něčeho pustím tak musím jít dělat něco jiného. :D Takže jakmile to bude možné, pustím se do toho. Ještě jednou moc děkuji a zdravím!
sis2

#52 Příspěvek od sis2 »

Můžeš zkusit změřit rezonanci, až ti přijde objednaná axiální tlumivka 4,7 mH.
Možná pak bude anténní obvod rezonovat výš a nebude nutné měnit hodnoty L a C v oscilátoru.
HF_Tech

#53 Příspěvek od HF_Tech »

Přimlouvám se taky počkat na ty axiální cívky. Rozdíl je mezi nimi velmi výrazný.

Pak jsem ještě koukal do návodu a Kainka tam má poznámku u tlumivek 1mH, že větší má přijít do jednoho oscilátoru a menší do druhého. Opačně to prý nemusí fungovat.
Ale v soupisce součástek to nikak odlišené není a nikde jinde jsem vysvětlení nenašel.
Kaca

#54 Příspěvek od Kaca »

Moc Vám děkuji! Počkáme tedy na ty axiály a potom se uvidí. Jen letmo jsem zkusil dát cívku 1mH a na pozici C11 nahradit 56pF kondenzátorem 100pF a dostal jsem se na 603kHz ale nevím jestli je to dobře. Na tom obvoduVFO mám na tom kondenzátorovém trimru ve prostřed jeden malinký bod kde ke možné naladit slyšitelný zvuk na obě strany tak že stačí pootočit trimrem asi o dva mm a to je celé pracovní pásmo které potřebuji. Stejně bych to potřeboval i v obvodu Dip. Potom by stačilo pár pF na celou regulaci hlasitosti. Snad se k tomu nějak dostaneme. Tedy s Vaší pomocí které si vážím. Ještě jednou děkuji aaž budu mít nové cívky tak je osadím a ozvu se. Všem krásný zbytek víkendu a zatím ahoj!
Jo a co se týká velikosti těch tlumivek tak tam myslím popisuje že hodnota 4,7mH je větší než 1mH. Tak proto asi ta velikost. Aspoň já jsem to tak pochopil.
masar

#55 Příspěvek od masar »

Aby nedocházelo k matení pojmů - Oba laděné oscilátory jsou VFO (zkratka pro "oscilátor s proměnnou frekvencí"). Jen u toho spodního, určeného pro regulaci hlasitosti, je kladen důraz na funkci "dip-metru" (dip=pokles), kdy není důležité, zda obvod kmitá na 500kHz nebo 700kHz, ale je důležité, aby to byl kmitočet shodný s vlastní rezonancí L4. Pokud jsi tedy předchozím měřením (podle sis2) zjistil, že L4 má vlastní rezonanci 300kHz, musíš obvod s L3/C13/C14/C15 naladit také na 300kHz (např.použitím vyšší kapacity C14/C15). Z hlediska citlivosti na přiblížení ruky je ale výhodnější cívka L4 s vyšším frez (v originále 600kHz).
Závěr: Naladit kmitočet VFO na 600kHz při použití L4 s frez 300kHz nemá smysl, protože k "dip" jevu nedojde.
Dříve, než použiješ nějakou cívku L4, musíš znát její frez, abys věděl, na jaký kmitočet musíš naladit VFO.
Kaca píše: 02 srp 2026, 13:37 ...Jo a co se týká velikosti těch tlumivek tak tam myslím popisuje že hodnota 4,7mH je větší než 1mH. Tak proto asi ta velikost. Aspoň já jsem to tak pochopil.
Ne, o velikosti indukčnosti to není, v návodu se zmiňuje mechanická velikost tělíska. Ta má ovšem význam právě pro velikost vlastní kapacity a frez. O tom se však v návodu "taktně" mlčí, stejně jako v něm chybí správný popis funkce "dip-oscilátoru", což spíše ukazuje na převzatou konstrukci (a pan Kainka je tam "slepý u houslí").
:wink:
Kaca

#56 Příspěvek od Kaca »

Děkuji! Ještě zkusím změřit ten rezonanční kmitočet antény, C11 a L4 až přijdou nové cívky. Potom uvidíme co dál.
lubos1961

#57 Příspěvek od lubos1961 »

masar píše: 02 srp 2026, 14:48 v návodu se zmiňuje mechanická velikost tělíska. Ta má ovšem význam právě pro velikost vlastní kapacity a frez. O tom se však v návodu "taktně" mlčí
Z návodu:
Ohněte kus měděné trubky ručně (nebo ohýbačkou drátu) podle šablony do tvaru smyčky objemové antény. Přesný tvar není kritický.
Dva konce musí být přibližně od sebe vzdáleny, aby se zarovnaly se dvěma otvory v bočním panelu akrylového pouzdra.
Šablonu pro ohýbání je třeba předem vytisknout v měřítku 1:1. (Měřítko 1:1 viz poslední strana tohoto návodu!)

Potom tam je:
Ustřihněte kus (cca 10 cm) červeno-černého lanka, odizolujte asi 5 mm izolace ze všech čtyř konců jako obvykle, stočte je k sobě a pocínujte.
Jeden konec připájejte k jazýčkům dvou banánových zdířek stejné barvy a druhý konec ke dvěma spojům „OBJEM-ANTÉNA“ na levé straně desky plošných spojů.

Takže s toho jsem pocohpil, že by to měl být 4mm průměr měděný drát strčený do banánkových zdířek, velikosti dle vytištěné poslední stránky a ještě s plošným spojem propojené zhruba 10cm drátky.

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“