Návrh trafa pro flyback zdroj

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
HF_Tech

Návrh trafa pro flyback zdroj

#1 Příspěvek od HF_Tech »

Našel by se někdo, kdo by uměl spočítat počty závitů pro malé flyback trafo? Nějak mi to nevychází. Případně odkaz na nějaký "kalkulátor", co není vázaný na výrobce jednoho čipu?
Jadérko je EE12.6. Vstup síť 100-270VAC, výstup 5V 250mA, spínací frekvence 60 nebo 120kHz, DCM režil, Dmax =0,65, diody bych dal soft recovery Uf=0,6V.
masar

#2 Příspěvek od masar »

HF_Tech píše: 03 srp 2026, 13:44 ... "kalkulátor", co není vázaný na výrobce jednoho čipu?
Není tvoje podmínka zbytečně diskriminující? Vždyť nejde o čip, ale o flyback.
:wink:
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

Občas používám aplikaci v mobilu PowerTransCalc
jezevec
Hlavní moderátor

#4 Příspěvek od jezevec »

Nevím, na co to potřebuješ, ale není jednodušší vzít to trafíčko ze starého set top boxu nebo něčeho podobného?
HF_Tech

#5 Příspěvek od HF_Tech »

To by nebyla taková legrace.
Tohle je do trochu inovované verze regulátoru SITON. Zkoušel jsem hotové moduly a není to úplně ono.
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

Ono u těch závitů hodně moc záleží na jednom parametru jádra, značí se Al
Ono se pak podle toho parametru a pracovní frekvence počítají závity tak, aby to vinutí mělo optimální indukčnost
HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

monterjirka píše: 03 srp 2026, 14:53 Ono u těch závitů hodně moc záleží na jednom parametru jádra, značí se Al
Ono se pak podle toho parametru a pracovní frekvence počítají závity tak, aby to vinutí mělo optimální indukčnost
Na to jsem právě narazil.
Co jsem udělal jeden vzorek s EE16, tam číňan tvrdí, že je to materiál SR-P4 a AL=1160 nH/N² ±25%. U toho jsem udělal chybu, že jsem použil schottky bez RC členu. Závity spočítal program od výrobce čipu a po doplnění RC členu to +- funguje.
U EE12.6 číňan tvrdí AL= 960 nH/N² ±25%. Sycení jsem počítal 150mT. A to mi nějak nefunguje.
JirkaZ

#8 Příspěvek od JirkaZ »

Orientačně mnou zde už x-krát zmiňovaný http://schmidt-walter-schaltnetzteile.d ... mps_e.html - ale nelze tam zadat konkrétní jádro.

Jinak když zadáš do vyhledávače slova jako flyback transformer design tool či další podobná, tak to najde vícero kalkulátorů a lze si vybrat ten nejvhodnější (příp. je kombinovat apod.).

Měj na paměti, že u flybacku je velmi důležitá vzduchová mezera jádra (kvůli eliminaci přesycení) a její vliv na výslednou indukčnost je značný! Ta mezera tam musí být vždycky; když je jádro feritové, je nutné ji mít z výroby (na středním sloupku) nebo vytvořit distanční vložkou, což je méně elegantní (u EE jádra dochází k většímu rozptylu mag. pole ze stran v oblasti mezery). Pokud je jádro železoprachové, je mezera "integrovaná" v celém objemu jádra, protože feromagnetické částice v materiálu jádra jsou odděleny pojivem.

Je to tento datasheet? Pokud ano, jde o ferit a nejspíš bez mezery. Moc údajů tam tedy není (zcela chybí max. sycení, možný frekvenční rozsah atd.).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

monterjirka píše: 03 srp 2026, 14:53 Ono u těch závitů hodně moc záleží na jednom parametru jádra, značí se Al
A ta indukčnostní konstanta konkrétního kusu jádra se dá v nouzi i změřit - když na provizorní špulečku namotáš nějakej konkrétní počet závitů, jadýrko složíš, změříš solidním měřákem indukčnost - a pak dosazením do vzorečku pro indukčnost z počtu závitů a Al dopočítáš právě tu hodnotu Al. Už jsem to párkrát musel dělat, když jsem si v "devadesátkách" bastlil měniče k malým 8W zářivkám do šádyny a používal jsem k tomu "trofejní" feritový jadýrka EE z bůhvíčeho ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
HF_Tech

#10 Příspěvek od HF_Tech »

Je to tento datasheet? Pokud ano, jde o ferit a nejspíš bez mezery. Moc údajů tam tedy není (zcela chybí max. sycení, možný frekvenční rozsah atd.).
Ano je. Mám dva vzorky namotané přímo od nich. Jeden jede na 66kHz a celkem v pohodě. Druhý je na 130kHz a nedosahuje požadované účinnosti.
Lepil jsem to dohromady sekunďákem. U toho EE16 je mezera na středním sloupku jasně vidět.
U toho menšího se podívám na to sycení.
JirkaZ

#11 Příspěvek od JirkaZ »

Max. sycení daného jádra lze poměrně známou osciloskopickou metodou změřit (tady je jedna z možných konstrukcí, kde je dobře ilustrovaný princip).

Je pak dobré za provozu zůstávat bezpečně (tedy ne jen "o fous") pod ním.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“