Návrh trafa pro flyback zdroj
Moderátor: Moderátoři
-
HF_Tech
Návrh trafa pro flyback zdroj
Jadérko je EE12.6. Vstup síť 100-270VAC, výstup 5V 250mA, spínací frekvence 60 nebo 120kHz, DCM režil, Dmax =0,65, diody bych dal soft recovery Uf=0,6V.
-
bu2520
-
jezevec
- Hlavní moderátor
-
HF_Tech
-
monterjirka
-
HF_Tech
Na to jsem právě narazil.monterjirka píše: 03 srp 2026, 14:53 Ono u těch závitů hodně moc záleží na jednom parametru jádra, značí se Al
Ono se pak podle toho parametru a pracovní frekvence počítají závity tak, aby to vinutí mělo optimální indukčnost
Co jsem udělal jeden vzorek s EE16, tam číňan tvrdí, že je to materiál SR-P4 a AL=1160 nH/N² ±25%. U toho jsem udělal chybu, že jsem použil schottky bez RC členu. Závity spočítal program od výrobce čipu a po doplnění RC členu to +- funguje.
U EE12.6 číňan tvrdí AL= 960 nH/N² ±25%. Sycení jsem počítal 150mT. A to mi nějak nefunguje.
-
JirkaZ
Jinak když zadáš do vyhledávače slova jako flyback transformer design tool či další podobná, tak to najde vícero kalkulátorů a lze si vybrat ten nejvhodnější (příp. je kombinovat apod.).
Měj na paměti, že u flybacku je velmi důležitá vzduchová mezera jádra (kvůli eliminaci přesycení) a její vliv na výslednou indukčnost je značný! Ta mezera tam musí být vždycky; když je jádro feritové, je nutné ji mít z výroby (na středním sloupku) nebo vytvořit distanční vložkou, což je méně elegantní (u EE jádra dochází k většímu rozptylu mag. pole ze stran v oblasti mezery). Pokud je jádro železoprachové, je mezera "integrovaná" v celém objemu jádra, protože feromagnetické částice v materiálu jádra jsou odděleny pojivem.
Je to tento datasheet? Pokud ano, jde o ferit a nejspíš bez mezery. Moc údajů tam tedy není (zcela chybí max. sycení, možný frekvenční rozsah atd.).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
-
EKKAR
A ta indukčnostní konstanta konkrétního kusu jádra se dá v nouzi i změřit - když na provizorní špulečku namotáš nějakej konkrétní počet závitů, jadýrko složíš, změříš solidním měřákem indukčnost - a pak dosazením do vzorečku pro indukčnost z počtu závitů a Al dopočítáš právě tu hodnotu Al. Už jsem to párkrát musel dělat, když jsem si v "devadesátkách" bastlil měniče k malým 8W zářivkám do šádyny a používal jsem k tomu "trofejní" feritový jadýrka EE z bůhvíčeho ...monterjirka píše: 03 srp 2026, 14:53 Ono u těch závitů hodně moc záleží na jednom parametru jádra, značí se Al
Ono se pak podle toho parametru a pracovní frekvence počítají závity tak, aby to vinutí mělo optimální indukčnost
A kutilmile - nelituju tě
-
HF_Tech
Ano je. Mám dva vzorky namotané přímo od nich. Jeden jede na 66kHz a celkem v pohodě. Druhý je na 130kHz a nedosahuje požadované účinnosti.Je to tento datasheet? Pokud ano, jde o ferit a nejspíš bez mezery. Moc údajů tam tedy není (zcela chybí max. sycení, možný frekvenční rozsah atd.).
Lepil jsem to dohromady sekunďákem. U toho EE16 je mezera na středním sloupku jasně vidět.
U toho menšího se podívám na to sycení.
-
JirkaZ
Je pak dobré za provozu zůstávat bezpečně (tedy ne jen "o fous") pod ním.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.