Oprava závitu šróba noža motorovej kosačky.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tiktak1953

#16 Příspěvek od tiktak1953 »

Poslali mi obrazok sroba unasaca,mozno iny ako potrebujem,je dlhy,neviem preco? Nevedeli najst podla udajov zo štitku presne moje ND. Vraj sa to menilo,co mi je jasne.Ma len zavit na utiahnutie plochej podlozky a noza.Ci drzi srob aj unasac na hriadeli klukovky ako som predpokladal neviem.Asi ani oni! Skusim poziadat vykres HRIADELI klukovky ,detail unasaca z nutra.Je tam moznost zeby bol unasac narazeny na klukovku s plochym kajelom ak sa nemylim po slovensky.Kajel tam musi byt ,ked unasac nebol dany dole s klukovky.drzi ho klinovy remen pokope.Poslai mi ten srob pre Cub Cadet,MTD Wolf-garden a ja mam Club Cadet LM3 CR46s co mozu byt uplne odlisne konstrukcie!!! C o navrhujete.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
tiktak1953

#17 Příspěvek od tiktak1953 »

Urobte si nazor z toho co som odfotil sami! Netreba doverovat vsetkemu co vam tzv.odbornici ponukaju! Ci neako dostanem strihuty zavit z klukovky neviem?Podarde sposob.Urcite to bude s tvrdej oceli,akym vrtakom to pojde vrtat?Mam len obycajne .Pozrite si ten utrhnuty zavit co kuka z klukovky.aby ste neboli potom pomyleny ze niecomu nem-rozumiete.
ferdislav

#18 Příspěvek od ferdislav »

jenicek

#19 Příspěvek od jenicek »

Ven to dostaneš stejně jako se tahají ostatní zalomený šrouby, který jsou zároveň nebo mírně pod/nad. Doneseš to někomu, kdo umí a navaří na to matku a normálně to vytočí jako šroub. Běžnej postup v autoservisech. :wink:
masar

#20 Příspěvek od masar »

Ten závit je pravý (pravotočivý). To jen abys věděl, kam povolovat (a utahovat). Šroub má jen jeden rozměr závitu a přitahuje celou sestavu k hřídeli s drážkou, jejíž pero tvoří výlisek v tělese unašeče. Jeho hlava je na 16mm klíč.
A utahovací moment je 450÷600 liber-stop (to si radši přepočítej). Nehledej v tom žádné záhady.
Údaje pocházejí z tohoto videa.
(nebo také z tohoto videa).
:wink:
tiktak1953

#21 Příspěvek od tiktak1953 »

cislo :12BBTVE603 je aj na mojej kosacke. Takze ten srob ma predsa len jeden zavit 9,5mm (normale do prava sa zakruca) uz som ho sekacikom vysparal, ktory ide do klukovky,vsetko to drzi spolu.Na tom povodnom unasaci su od zavitu sroba vybite zavity,a myslel som, ze je tam ztrhany zavit.Pocital som to za zavit .A unasac bol ako remenice na motoroch na osku narazeny.Zial mylil som sa,nemal som to skade vediet.dik vsetkym za pomoc.Uz ani unasac nepotrebujem ked tam neni zavit.Trochu stiahnem drazku na klukovke aby unasac isiel trochu stuha!
tiktak1953

#22 Příspěvek od tiktak1953 »

Co s tym,ked som prelozil utahovaci moment z toho videa 450 liber stop tak to bolo 450Nm alebo 450 Ibs.Ale co som pozrel stejne kosacky tak tie mali utahovaci momentr iba 30-40 Nm. kosacky Ta plocha pruzina sa uz pri slabom dotiahnuti zdeformovala,prehla do vonka na koncoch. Momentovy kluc uz mam doma,zatial som s nim nedotahoval.Nikto to podla momentoveho kluca nedotahuje a myslim, ze od oka. Vas nazor? Z ciech to prislo za dva dna asi
Naposledy upravil(a) tiktak1953 dne 08 srp 2026, 14:49, celkem upraveno 1 x.
masar

#23 Příspěvek od masar »

Ten údaj z videa bude zřejmě chybný. Měl by být podle tohoto návodu 38÷50 liber-stop, tedy 50÷68Nm.
patrikvarga

#24 Příspěvek od patrikvarga »

Nie ,, zřejmě ,, , ale určite. Uťahovaci moment skrutky kolesa na aute je cca 100 -120Nm.
tiktak1953

#25 Příspěvek od tiktak1953 »

Ten šrob priemeru 9,5 mm,by asi uz pri 80Nm otrhol! Nemate tuto kosacku na stole,potrebujem zistit nasledovne z obrazku.Rozoberat to ked je to narazene a pomerat ten unasac znutra aby zisitl pokil ma byt na klukovky sa mi nechce.Matne sa mi zda, ze to bolo skoro bez medzery!Je to risk takto kosiť.že sa nož casom uvolni,zlomí zase srob.Este dodam,pri pohlade cez dieru srobu to vypada na doraz!Aj ohnutym drotom som to skusal,vypada to tiez ze je to na doraz,ale stale mam v have ze tam nebola medzera.Sorry ze sa opakujem.keby to nebolo nebezpecne ,stiahnut to silno narazene len tak, tak nato se-rem.
Naposledy upravil(a) tiktak1953 dne 08 srp 2026, 15:12, celkem upraveno 1 x.
masar

#26 Příspěvek od masar »

Žádná vůle/mezera tam být nemůže. Adaptér samotný je nasunut na hřídel na doraz čela hřídele s obdélníkovou deskou unašeče. Při dotahování šroubu už nedochází k žádnému pohybu unašeče vzhledem k hřídeli.
tiktak1953

#27 Příspěvek od tiktak1953 »

masar ,problem je, ze to islo narazit po oprave ztuha,pokial sa dalo! Narazt to na klukovku neni ako remenicu na 5KW motor!!Nerobim to prvykrat ale sto! S tou medzerou som si neni isty ci ma byt 5mm alebo 1mm.Bez rozobratia , alebo niekoho z vas co to vie to uz nezistim.Nechat to tak s 5mm medzerou by bolo riziko.Vzdy si meram taketo dolezite ulozenia ,tentokrat nie!
masar

#28 Příspěvek od masar »

Tos narážel na hřídel a nevěděl při tom, kde je doraz? To nemyslíš vážně!
Před montáží sis měl vzít šupleru a změřit hloubku díry v unašeči až ke dnu a ověřit si tuto míru na hřídeli klikovky.
Obrázek
Ještě odkazy na jiné obrázky:
tady a tady.
tiktak1953

#29 Příspěvek od tiktak1953 »

Uz sa stalo,pisal som ze si to meram a zapisujem.V tom zhone co cez den mam sa to stane!!!Tu som to narazal samoze tak,ze som mal zlomeny srob v diere klukovky na nom navarenu gulatinu 30cm.Na konci gulatiny velku podlozku,ktoru som pevne zaistil voci pohybu! .Po gulatine som horedole posuval hrubu ruru ktora narazala do unasaca az pokial to islo! Klukovke loziskam sa nic nemohlo stat,pretoze na jej loziska sa narazy neprenasali. Ten zvuk uplneho dorazu ako pri inom som nepocul ! Unasac som mal pred narazenim aj na slnku 2 hodiny,tak bol drbatko roztiahnuty,ale rychlo sa stahoval v tieni kde som to narazal.Ako som pisal,aj cez dieru srobu ,plus ohnutym drotom to vypada že je to na doratz!Bojim sa to nechat tak a kosit bez toho nez budem mat 100% istotu.Aj ztiahnut to teraz by bola ked je to riadne narazene fuska!Neni to ako stiahnut lozisko z osky,je tam zavit nesmie sa poskodit tlakom.Viem ako nato s pouzitim zlomeneho srobu do klukovky a pripravku.Chce to zase dost casu,mozno by to ani nebolo treba stiahn ut! Co ale ak?
------------------------------
obr.su vyborne,ten obr. s tromi nakresmi unasaca je moja kosacka?uz mi chybuje dlzka oska kluokvy, KOLKO vycnieva z obalu motora!A bolo by to jasne.Aj to ma teraz napadlo, ze cez dieru by to slo zmerat na desatinu mm! Som ale na chalupe.
masar

#30 Příspěvek od masar »

100% jistotu mít nebudeš, dokud to nestáhneš. Už jsi to přece jednou stahoval, ne?
A k "ten obr. s tromi nakresmi unasaca je moja kosacka?" - ano, měl by být, jen se mi nepodařilo najít popis kóty 63.5mm.

Zpět na „Nezařaditelné“