UPS APC BK500

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hydrawerk

#106 Příspěvek od Hydrawerk »

Behemot píše: 29 črc 2026, 10:28 když už dávno mají i novou náhradu ES. (...) zatímco CSka i s mizernejma SMD kundenzátorkama obvykle vydrží 10-15 let, než se to vysype.
Řada CS novější verze tak od roku 2004 už má THT kondenzátory.
ES řadou myslíš co? Tohle?
https://www.knd-shop.cz/cs/repasovane-ups/
https://www.se.com/cz/cs/product/BE400- ... ko-polsko/
Výroba ukončena: 18. 3. 2024
Ukončení servisní podpory: 31. 3. 2025
https://www.alza.cz/apc-back-ups-400-d2 ... tm#reviews
To už se bohužel nevyrábí...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů

#107 Příspěvek od Behemot »

Jo možná sem to s těma THT 5×5 mm viděl, nejak sem úplně nezkoumal, esli je to starší, nebo novější verze, v každým případě změny na desce jsou naprosto minimální, a z hlediska obvyklé životnosti produktů na trhu je ai 2004 beznadějně obsolentní.

Za ES mi to vonehdá ukazovalo na jejich webu náhradu. Možná to ještě není dostupný ve všech regionech, ale to je otázka času. Furt nejaká taková ležatá bedna se zásufkama.
EKKAR píše: 29 črc 2026, 19:44 Jo, hnilík je furt levnější než měď, i když ho objemově musí bejt minimálně 1,8x tolik, aby to mělo srovnatelný výkonový parametry...
V tech rejžáckejch jebkách je to dobře 15 let. Resp. u modelů stáří minimálně 15 let to můžu potvrdit, pže to sem měl v rukách. Možná to tam dávajou už 20, ale tech se moc nedochovalo, většinou to byly plečky takový, že to nedalo nominální výkon ani na 5 sekund, a skoro všecko už to vychcípalo. Taky tenkrát nebyly tak rozšířený. Dneska už prakticky vohnouti nic jinýho, než todle, nekupujou. A je to 100% ve všech tady těch modelech postavenejch na společným základu (ať už z kterékoli fabriky, nemusí to nutně vyrábět Must na svejch linkách). Docela často dělají obrovský železný jádro, aby nahnali celkovou indukčnost takhle, na co plýtvat drátem. Železo je eště levnější, jak hlína. Průřez sem nikdy vysloveně neměřil, ale myslim že to je neco na úrovni 2,5 mm^2, ne víc než čtyřka. Vždycky hutně lakovaná tmavěoranžovým (až do hněda) lakem, aby se to tvářilo jak měď. Už dobrou dekádu zpátky, když sem jednu likvidoval, sem musel ty dementy v Jinočanech naučit, že sou hnilíkem vinutý trafa, do té doby to nezkoumali. Teď vobčas sám žasnu, co všecko je motaný hlínou a jak dovedne je to lakovaný, aby se to tvářilo jak měď. Vlastně dneska už je měděný vinutí skoro vzácnost, APCčko to má určitě v dražších modelech, vo tech levnejch plastikách si nedělám žádný iluze.
Hydrawerk

#108 Příspěvek od Hydrawerk »

Behemot píše: 30 črc 2026, 21:48 Jo možná sem to s těma THT 5×5 mm viděl, nejak sem úplně nezkoumal, esli je to starší, nebo novější verze, v každým případě změny na desce jsou naprosto minimální, a z hlediska obvyklé životnosti produktů na trhu je ai 2004 beznadějně obsolentní.
Změny jsou podle mě výrazné, v nové verzi by si to aspoň mohlo lépe rozumět s PC zdrojem s PFC. Je fajn, že je DPS oboustranná.
Behemot

#109 Příspěvek od Behemot »

Stand-by zdroj je úplně stejnej, přetím tam byly dva procesory (nebo jeden procesor a jeden custom komparátor/OpAmp) a k tomu pár analogů. Teď jeden procesor a nejaký analogy. Nevidím zásadní rozdíl. Víc by se asi poznalo na šémátku, ale zas mě to nezajímá tak moc, abych po tom pátral. Furt je to mezi těma nejnižšíma křápama, off-line UPSka.
Hydrawerk

#110 Příspěvek od Hydrawerk »

Behemot píše: 31 črc 2026, 09:39 Furt je to mezi těma nejnižšíma křápama, off-line UPSka.
Za středně kvalitní UPS do domácnosti považuješ zhruba kterou? Představuju si plechovou skříň, né moc obtížnou výměnu akumulátorů a né moc hlučnej větrák.
Měla by stát... třeba jako normální RAM DDR5 32GB, to jest tak 10 000 Kč.
Něco takovýho?
https://www.mironet.cz/apc-smartups-c-7 ... +dp396402/

Easy = levnej převlečenej MustPower, že?? https://www.mironet.cz/apc-easy-ups-smv ... +dp408163/

Nebo? https://www.mironet.cz/eaton-9e1000i-ce ... +dp475454/

Tahle nevypadá zle, ale větrák je malej a hlučnej, lidi si na to různě stěžujou.
https://www.mironet.cz/eaton-5sc-750i-l ... +dp197460/
https://www.alza.cz/eaton-5sc-750i-iec-d4877468.htm
Po zkušenostech s 5SC 500i jsem pro další spotřebiče potřebující větší výkon pořídil 5SC 750i. Bohužel ačkoliv UPS je to špičková s true sinus outputem, tak pro mě nepoužitelná. Je v ní minivětráček, který šíleně vrčí kdykoliv se UPS nabíjí. Což díky fíčuře ABM (cyklování aku), která je jinak užitečná, se děje dost často a může probíhat několik dní. (Pozn.: Nešlo by ABM vypnout v nějakým menu??) Větrák jede přes to, že UPS je jinak úplně ledová. Z tohoto důvodu vráceno. (...)
Absolutně nevhodná do obytných prostorů - velmi hlučný ventilátor, který jede kdykoliv se nabíjí, což dělá dost často a dlouho
Nebo sehnat nějaké staré nesinusové APC? Ještě několik let to půjde... https://pc.bazos.cz/inzerat/220340574/z ... ps-650.php
rnbw

#111 Příspěvek od rnbw »

Ta novsia verzia BK350 aj BK500 s jednym procesorom je podstatne lepsia, co sa tyka firmwaru. Umoznuje vypnut alarm, nastavit citlivost a hranice prepnutia na bateriu, datum vymeny baterie. Pipa tichsie a menej agresivne, bateriu nabija aj vo vypnutom stave.

Tie stare Back-UPS bez procesora maju jeden dost zavazny problem - nemaju indikaciu vadnej baterie.
Behemot

#112 Příspěvek od Behemot »

A ta novější má? Leda self-testem, jak jinak, ale tydle myslim neumijou plánovanej, jenom ruční. Uložení data výměny je taková zajímavá věc, spousta kusů to má, spousta ne. Ve (zdánlivě) té samé řadě.

Hydrawerk: Nejak nevidím moc smysl v tom kupovat dneska nový UPSky, když vyřazenejch Smrtek se všude válí mraky. Stačí recap, případně si trochu pohrát s chlazením, a člověk má svatej pokoj. Ani se nemusí srát s FW a jinejma převodníkama, pže Cčka a další s Microlinkem jsou mor. A proti těm očesanejm navíc mají starší (SU, SUA, SMT) větší kapacitu akundulátorů.

Jinak T1 výrobci jako APCčko nebo ítn si ai ten nejlevnější low-end dělají sami. Podobnost tam samozřejmě je značná, pže tam nic nevymyslíš aby to vůbec fungovalo, ale je to jejich vlastní návrh.
RayeR

#113 Příspěvek od RayeR »

Taky nevim proc nesmyslne solit 10k za naky novy crap, doufam ze nake stare omlacene smartky jsou porad jeste na bazosich k sehnani za rozumny peniz (cca cenu novych aku)...
BTW koukam ze to je stejnej problem jak s autama a tak vubec...
rnbw

#114 Příspěvek od rnbw »

BK650 ma detekciu vadnej baterie asi podla zvlnenia nabijacieho napatia alebo poklesu napatia po chvilkovom preruseni nabijania. Vytiahnes bateriu, zacne blikat "replace batt.". Vlozis dobru, blikat prestane. Vlozis vadnu, blika nadalej.

Asi to budu mat aj tie novsie verzie BK350 a BK500 - pri tych starsich je to otazne.
Hape

#115 Příspěvek od Hape »

Hydrawerk píše: 31 črc 2026, 16:40 Za středně kvalitní UPS do domácnosti považuješ zhruba kterou? Představuju si plechovou skříň, né moc obtížnou výměnu akumulátorů a né moc hlučnej větrák.
Měla by stát... třeba jako normální RAM DDR5 32GB, to jest tak 10 000 Kč. . . .
To bys mohl být spokojený třeba s line-interactive UPS CyberPower: https://www.cyberpower.com/eu/cs/product/sku/pr750elcd

Před šesti lety jsem jí koupil za 7 312.03 Kč. Dnes se dá koukám koupit i za cenu lehce přes 6 000 Kč, tedy hluboko pod tvým limitem. Má plechový obal, udávaný sinusový výstup (sám jsem to ale nekontroloval) a je bez větráku. K bateriím se dostává snadno odejmutím čelního panelu s displejem. Pod ním je ještě sub panel z pozinkovaného plechu, který se celý vyjme po odjištění dvou pojistek a baterky jdou potom lehce vytáhnout za plastové ouško z pevné fólie, které je přilepené ke dnu baterk.
Vybíral jsem z několika značek s podobným výkonem a cenou a tato mi vyšla nejvýhodněji z hlediska ceny a zejména účinnosti. Takže moc netopí a nežere, také proto asi nepotřebuje větrák.
Jsem, resp. až do tohoto týdne jsem byl, s ní naprosto spokojený. Ale jsem ten typ uživatele, co je zmiňuje Behemot někde výše ". . .docela obvyklý je že lidi ani netestují stav akundy . . ., takže tento týden v ní nečekaně zdechly baterky. Bylo to po asi 6 hodinovém výpadku EE po bouřce, kdy po obnově napájení, se baterie ještě nabily, ale to úplné vyšťavení po šesti letech služby už byla poslední kapka a po několika dnech to bez varování vzdaly. Měl jsem ale nastavené pravidelné testování baterek, jenže jestli si to dobře pamatuju, tak ten test vyžadoval nějakou minimální zátěž a to se asi nikdy nestalo. Po koupi UPS jsem nějakou dobu uvažoval, že bych jí dokoupil SNMP kartu a třeba jí kontroloval ze svého PC, ale ta mrňavá karta stojí skoro polovinu ceny UPS a to mně z těch úvah vyléčilo.
Baterky odešly tak jak zmiňuje Behemot. Jedna nebo obě asi zvýšily vnitřní odpor a UPS je nabíjela tak, až začaly hodně hřát a UPS se vypla. Nevím jestli přehřátím, nebo jestli má tak chytrý nabíjecí obvod, který dokáže zjistit problém baterií. Po zchladnutí jsem z ní baterie vytáhl a naštěstí jde zapnout a na přívodech k bateriím je nabíjecí napětí 27,1 V. Tak snad, až teď po neděli koupím nové baterie, bude i nabíjet.
RayeR

#116 Příspěvek od RayeR »

Hydrawerk

#117 Příspěvek od Hydrawerk »

Jo, děkuji, tak je z čeho vybírat, až to bude potřeba.
RayeR

#118 Příspěvek od RayeR »

BTW ta debata me aspon postouchla, ze mi tu uz nakolik let na balkone lezela bez uzitku APC Back-UP ES700 (nema sinus ale pra-sinus), tak jsem ji konecne zlikvidoval. Prikladam pohled na desku. 1 kondik (tusim na vystupu stby zdroje) tam byl Nippon, jinak takova vsehochut (Jamicon a dalsi). Trafo, jak uz zminoval rnbw, je docela voizolovane, tak neni kam jednoduse riznout, vyvody jsou licny. Jeste premejslim, jestli by se na neco vyuzilo nebo do srotu s tim. Predpokladam, ze na obracenej provoz z 220 na naky nizky napeti bude mit prilis velky syceni, ze bude dost topit...
RayeR

#119 Příspěvek od RayeR »

BTW co je zac znacka Riello? To vidim poprve. Akorat byla cela naka zas... od oleje a dovijakyho jeste svinstva (i vevnitr), takze nebrat...
rnbw

#120 Příspěvek od rnbw »

Talianska znacka, robia aj velke UPS. Ale v rukach som to nemal.

Umyt saponatom a nechat vysusit tyzden. Ale ked to bolo rozobrate, tak je riziko, ze aj nekompletne.

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“