Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 5

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

#736 Příspěvek od Kremik »

Jestli ten procák reagoval, tak asi žil a problém byl jinde. Osobně bych spíš podezříval něco kolem tlačítek. U mé indukce je tlačítko POWER nejmíň ochotné ze všech. Možná je nějak bezpečněji snímáno, aby se nedopatřením třeba nezaplo někdy samo nebo nechtěně.
RayeR

#737 Příspěvek od RayeR »

Ty tlacitka byly jen virtualni, tedy kapacitni, jak byva u varnych desek bezne zvykem (zkousel sem je i prekryt kusem skla), to uz se mi nechtelo hledat jesi nebyl nakej problem tam (jesi do nich jde nake AC buzeni)...

BTW koukam, ze ten cip je mozna Atmega? :P
https://www.aliexpress.com/i/1005011779287179.html
skoda ze sem to uz odpajel z desky (a tu vyhodil zpet), mohl sem se zkusit pichnout na SPI/JTAG...
Ten muj samozrejme nema logo atmelu, ale pocet pinu odpovida, muzu tak propipnout GND piny, jetli sedi s datakem od atmegy...
EDIT tak to je naka blbost, pinum atmegy to neodpovida, gnd/vcc jsou nekde jinde...
Naposledy upravil(a) RayeR dne 15 črc 2026, 19:43, celkem upraveno 2 x.
Kremik

#738 Příspěvek od Kremik »

Ano, kapacitní, taky to tak mám. A zrovna guma pod tím POWERem vodila míň než všechny ostatní. O dost míň. Nahradil jsem ji vodivým molitanem napíchlým na kousek drátu napájeným nasvislo. Od té doby je to lepší, ale i tak je to tlačítko méně ochotné než ostatní. A náladové. Už jsem párkrát přemýšlel že ho přepojím na tlačítko klíče. To nepoužívám.
rnbw

#739 Příspěvek od rnbw »

Retro PC repraky Saturn SP-431A - z jednej strany ploche, s vyklapacim drziakom so suchym zipsom. Zjavne urcene pre montaz na CRT monitor. Brumi to a jeden nehra - asi elyty a zlomeny kabel.
RayeR

#740 Příspěvek od RayeR »

HDD Seagate Surveillance 2TB ST2000VX003 - znaceni krizkem fixou se potvrdilo, asi 60 BB a 400 pending (nasledne po odevreni spatren nejaky bordel/prach na povrchu plotny, bez viditelneho skrabance), nicmene disk se chytl, byl na nem smazany FAT32 odddil plny 500MB *.dat souboru, zkusil jsem i neco prehrat, je to nake rozbite, ale je patrne ze je to z nake asi dopravni kamery na ulici ... Tak odkladam desticku elektroniky do zasob...

Video
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : Baseline@L4.2
Format settings : 1 Ref Frames
Format settings, CABAC : No
Format settings, Reference fra : 1 frame
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
RayeR

#741 Příspěvek od RayeR »

Jeje, jak ja nenavidim ty ropny gumicky...
Konecne jsem se pustil do opravy drive nalezene minivezicky Sony FH-B55CD. Na prvni pohled docela OK stav, akorat bez reprobedynek. Tuner funguje, ale kazetak se netoci a CD ani nevysune tray. No proc asi, protoze zas ty zkur4#$#$@ gumicky se zas pomalu zacly menit v ropu. Nastesti vetsina byla jeste v pocatecni fazi - rozmekle, vytahane, mirne lepkave. Akorat u te jedne kazetove mechaniky 1 gumicka od motoru jaksi chybela. Pak sem zjistil, ze se motor netoci, protoze se gumicka namotala na hridel pod to plastove kolecko a tam se roztekla a zalepila to. Jelikoz k vyndani motoru bych asi musel rozebrat 'cely traktor', tak sem to postupne z boku dloubal sroubovakem a vymyval hadrikem s isopropylem. Nakonec se to povedlo vycistit a po nasazeni novych gumicek a vycisteni traktu kazetak uz hraje (obe mechaniky). Akorat mi nejak uz dochazi zasoba starych kvalitnich gumicek a nevim kde koupit nake nove co vydrzi a neroztecou se po par letech taky...

U CD mechaniky byla 1 gumicka na vysouvani tray, tu sem vymenil, ale pro zmenu vubec nenacte CD (ani origo lisovane). Po zasunuti jen chvilku hlava hybe cockou nahoru a dolu, ale ani neroztoci motor. Pouze obcas se stane, ze s motorem kraticce cukne a vzda to taky. Motorky sem zkousel rozjet malym napetim pres odpor a toci se, tak tam asi problem nebude. Tipuju tedy odesly LASER. Je tam hlava KSS-240A. Nasel sem si popis trimru a zkusil trochu pridat vykon, ale ani prd. Nekde sem cetl, ze kdyz je LASER uz dost mrtvy, tak hlava ani nedostane odrazeny signal zpet a tak se ani nepokousi roztacet motor. Rikal sem si, ze kdyz uz sem s tim tech par hodin stravil, tak to dotahnu a objednal nahradni hlavu z Alika: https://www.aliexpress.com/item/1005007205800275.html tak snad to pojede. Koukal sem, ze uz sem musel zaplatit vypalne, asi o 100Kc vice nez je cena na webu...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
rnbw

#742 Příspěvek od rnbw »

Pekny kusok.
Tie gumicky, co si tam dal, sa tiez casom roztecu alebo stvrdnu a popraskaju. Otazna je akurat doba, za ktoru to stihnu a to nezistis nijako.
RayeR

#743 Příspěvek od RayeR »

No vzhledem k tomu, ze mi v pytliku zasobnich gumicek lezely prumerne treba 10-20 let a nic se zatim nerozteklo, tak by hned nemusely... nedelaji se sakra nake z jineho materialu co vydrzi? Nebo takova poctiva komunystycka guma co byla.treba v Sonet B2 drzi dodnes...
rnbw

#744 Příspěvek od rnbw »

Mne sa tiez ziadna neroztiekla ani nerozpadla. Lenze su ulozene v cistom stave, bez pristupu dalsieho vzduchu a pri relativne stabilnej teplote. Aj obycajna "kuchynska" gumicka takto ulozena vydrzi dlho. Ked ju nechas vonku, tak do roka stvrdne a rozsype sa.
Celeron

#745 Příspěvek od Celeron »

Zkus dát věži 240-245V. Nedávno jsem to řešil s Mi-ro, u něj v servisu přes oddělovací trafo, který mělo 245V CD v Philips MC170 makala, u mě doma na 232V né, jen cukla táckem a konec, No Disk. Pak už to byla jen otázka elytů ve zdroji a desce pod CD mechanikou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
RayeR

#746 Příspěvek od RayeR »

Zajimave, ale to se mi zda trochu jako chujovina, kdyz napajeni laseru a moturku a pod. bude za nakym stabilizatorem, coz by nemelo bejt zavisle na napeti site. Jinak mame v zasuvce bezne neco kolem 235V. BTW zda se mi, ze to trafo docela dost topi na muj vkus, mel sem to par hodin zaple jen na sluchatka, takze koncak studeny, ale trafo se po nake hodine docela dost ohralo, pride mi, ze je to asi vyssim sycenim. Pritom neni zrovna uplne male. ale proste proti teslackym pristrojum je o dost teplejsi. Samotnemu trafu to nijak nevadi, je zalite nakym epoxidovym lakem. Nemam zas tak citlivy wattmetr abych zmeril kolik to bere realnyho prikonu ve stby, ale naky 1W to asi nebude, spis tak 10...
RayeR

#747 Příspěvek od RayeR »

Tak zmerena spotreba je 9W ve standby (hodiny na displeji) a cca 18-20W v idle (tuner/CD/tape) bez beden.
Kdyz uz sem to meril, tak sem regulakem vyjel s napetim na 245V a nemelo to zadny vliv na CD. Meril sem tech par malych elytu na PCB CD mechaniky a hodnoty celkem v norme...
PotPalo

#748 Příspěvek od PotPalo »

RayeR píše: 07 srp 2026, 01:09...pride mi, ze je to asi vyssim sycenim.
A čo tam syčí, nejaký had?
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Kremik

#749 Příspěvek od Kremik »

RayeR píše: 07 srp 2026, 01:09 Zajimave, ale to se mi zda trochu jako chujovina
Chujovina to bude, ale otázkou je, jestli to bude tím napětím. Měl jsem kdysi věžičku, kde CD šlapalo jak hodinky, ale při prodeji bylo najednou úplně slepé. Nakonec se ukázalo, že je to bednama (asi délkou jejich káblu). Na bedny s dlouhým kabelem ani ťuk, na malé bedničky s krátkým káblem naprosto v pohodě. Bylo to na prodej, tak jsem se tím víc nezabýval, ale později mě to mrzelo. Docela by mě zajímalo, čím tohle mohlo být.
RayeR

#750 Příspěvek od RayeR »

PotPalo píše: 07 srp 2026, 11:18
RayeR píše: 07 srp 2026, 01:09...pride mi, ze je to asi vyssim sycenim.
A čo tam syčí, nejaký had?
Nedelej blbyho, syceni sitoveho trafa :) Ale to sem si overil, ze tim to neni, protoze stby odber se temer nezmenil at bylo napajeci napeti 200V nebo 245V...

>Kremik
divne, ze by naky zahadny obvod na detekci/impedanci pripojenych beden? Nic takoveho sem nepotkal, vzdy z toho konce lez signal i bez zateze...

Zpět na „Nezařaditelné“