Domácí alarm s LTE, ale bez dalších škodlivostí

Vše, co se týká mobilních telefonů, GSM bran, mobilních datových připojení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#16 Příspěvek od samec »

Pager, internet a CB rádio?
Valdano

#17 Příspěvek od Valdano »

JirkaZ píše: 06 srp 2026, 18:40 Kdyby existovala přímá 100% náhrada toho TC35i v LTE verzi...
Samotný OEM modul Siemens TC35i využívá velmi specifický hardwarový koncept.

Výstup: 40-ti pinový ZIF konektor Hirose (FH12-40S 0.5 SH) pro plochý kabel FFC (0,5 mm rozteč),
který v sobě sdružuje napájení, sériovou linku RS-232/TTL, audio i SIM rozhraní.

RF Vstup: U.FL / IPEX1 konektor pro anténu.

Bohužel přímá náhrada se 100% kompatibilním konektorem a pinoutem dle výše zmíněného neexistuje. Výrobci celosvětově opustili rozhraní s FFC konektorem u mobilních modulů již před více než 15-ti lety.

Použití moderních LTE Cat-1 modulů by znamenalo nechat si vyrobit mezipropojovací adaptivní desku, na které by byl na jedné straně 40-ti pinový ZIF konektor pro původní FFC kabel. Na desku by bylo potřeba osadit/připájet moderní LTE Cat-1 modul jako např. Quectel EG91. Problém je v tom, že součástí redukce musí být i přizpůsobení napájecích hladin a převodník logiky pro signály RX/TX a IGT/Power-Key. Podle vašich dosavadních příspěvků v tomto tématu však soudím, že to není práce pro Vás. Takže leda zkusit oslovit některého z výrobců prototypů, který vám kompletně navrhne zapojení, následně k tomu vyrobí a kompletně osadí byť jen jediný prototyp podobné desky. Otázkou pak zůstává jen to jestli se nevyplatí raději koupit rovnou nějaký nový alarm i s ústřednou.
JirkaZ

#18 Příspěvek od JirkaZ »

Valdano: tady vůbec nejde o hw - to se dá v případě potřeby natahat třeba i pomocí drátků (kdyby tam bylo řekněme napájení, GND, TxD, RxD a možná pár dalších signálů).

Jde o sw, pochopení celé komunikace a nějaké - zcela hypotetické - úpravy v nedostupném (zamčeném či pouze binárním) obsahu MCU. Jinými slovy o napsání nového fw.

Myslel jsem, že to je i z předchozích odstavců jasné; jak je vidět, tak není.... Mimochodem: čím to je, že skoro odsampoč mám dojem, že pod nickem Valdano píše robot?

Datasheety od MC/TC35i a případných alternativ s LTE tu mám už minimálně rok, ale tím to skončilo a jiné to asi nebude.

Opakuju znovu (jinými slovy) původní požadavek: potřebuju hotovou, jednoduchou, spolehlivou a cenově únosnou alarmovou krabičku se SMS komunikací přes LTE, bez šmírování, internetů, PRCáckých klaudů a jiných megaúchylek. Tak, jako je to v současnosti přes 2G.

Typově něco jako toto (můj je jiný, ale ze stejné kategorie - oboje má jen 2G).

Zřejmě toho ale v rámci tzv. "pokroku" a "vývoje" chci moc.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Co zase chatbot vypotil? TC35i je externy modem s RS232, niekde v robote mam dva.
AT prikazy na posielanie SMS budu asi rovnake aj pri inych modemoch. Otazne je, ake dalsie prikazy ten alarm pouziva. Odchytit sa to da jednoducho - staci urobit odbocku z RX aj TX a pripojit do dvoch portov na PC (na RX).
Valdano

#20 Příspěvek od Valdano »

JirkaZ píše: 06 srp 2026, 21:53 Jde o sw, pochopení celé komunikace a nějaké - zcela hypotetické - úpravy v nedostupném (zamčeném či pouze binárním) obsahu MCU. Jinými slovy o napsání nového fw.
Nechápu proč byste měl potřebovat změnu firmware samotné stávající krabičky toho vašeho alarmu pokud jiný LTE modem/modul podporuje stejný formát AT příkazů i odpovědí pro posílání SMS zpráv jako ten stávající Siemens TC35i. Většina AT příkazů bývá kompatibilní i mezi různými typy modemů. I ta komunikace přes RS232 na příslušných pinech HW rozhraní by měla být odpovídající. Stačí tedy jen vhodně zapojit HW rozhraní jak už jsem zmínil a pro SW té stávající krabičky, která nyní používá Siemens TC35i by ta LTE náhrada měla být pro dané účely v podstatě nerozeznatelná od toho stávajícího Siemensu.

Jak už tady bylo zmíněno chtělo by to zjistit/zalogovat/odposlechnout jak už zde zmínil rnbw to jaké AT příkazy ta stávající krabička vůči tomu stávajícímu modemu používá a pak se pokusit najít LTE náhradu, která podporuje stejné AT příkazy. Většina AT příkazů bývá kompatibilní i mezi různými typy modemů, ale mohou se samozřejmě vyskytovat i některé nekompatibilní. Je tedy jen otázkou jestli nějaké z těch nekompatibilních AT příkazů vůbec ta krabička používá?
eleferner

#21 Příspěvek od eleferner »

@JirkaZ: a musis to vubec resit uz ted? Podle tohoto clanku maji vsichni tri cesti operatori povinnost 2G provozovat do pulky 2028, leda ze by podil 2G zarizeni v siti klesnul pod 5%:

https://volny.centrum.cz/clanek/miliony ... 53456?lp=1

Kolik procent zarizeni stale jede na 2G jsem nedohledal. Ale pokud je pravdivy bombasticky titulek "Miliony zařízení v Česku...", tak je to urcite hodne nad 5%.
Valdano

#22 Příspěvek od Valdano »

2028 to není daleko a JirkaZ to chce zřejmě řešit s dostatečnou časovou rezervou před tím než to definitivně zaříznou. Nechce to nechávat až na poslední chvíli. :wink:
PabloX

#23 Příspěvek od PabloX »

Tiež som v máji 2025 písal do Jablotronu ako idú riešiť ukončenie 2G GSM.

Odpoveď od Jablotronu:
“ Nemáme o takovéto přípravě informace.
Nicméně funknčost 2G sítě máme přislíbenou od operátora zatím do roku 2030.”

Doma používam toto https://www.elektrobock.sk/univerzalny-gsm-modul/p217
A od dodávateľa som vtedy dostal informáciu, že pracujú na novšej verzii so 4G podporou.

Podľa mňa je to fajn riešiť skôr pretože keď sa bude blížiť vypnutie 2G, záujem o komponenty podporujúce novú sieť bude značný a tak ak ceny poletia hore.
josef_novak

#24 Příspěvek od josef_novak »

Mě fascinuje požadavek JirkyZ, rychle mi něco nejděte a neřeknu vám za kolik, ale nesmí to mít to a to a to.... Přitom z něho vyleze, že už minimálně rok se doma zabývá přechodem na LTE. Jestli za tu dobu nemá vybráno ani on, tak proč se vůbec namáhat. Jakákoliv snaha bude odměněna akorát kecama, jak mu nic nevyhovuje.
lesana87

#25 Příspěvek od lesana87 »

Co je divného / špatného na tom, že se tazatel nejdřív snaží vyřešit problém sám a až když neuspěje, zkusí požádat o radu ostatní? Mně to přijde jako v pořádku, lepší než "Naservírujte mi to na stříbrným tácu, já proto nechci ani hnout prstem."
josef_novak

#26 Příspěvek od josef_novak »

Tohle jenom fňukací vlákno o tom, jak zlé korporáty nevyrobí nic, co mu vyhovuje. Kdyby to myslel vážně, tak uvede minimálně dva-tři výrobky, o kterých uvažuje, kde jde např. cloud vypnout apod.
samec

#27 Příspěvek od samec »

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ZVUK2000

#28 Příspěvek od ZVUK2000 »

Hape píše: 06 srp 2026, 20:15 Doma mám 4 roky ústřednu AJAX, k tomu několik požárních + CO čidel a transmitter pro detektor ZP. Zatím naprostá spokojenost. Není to úplně nejlevnější systém, aleje je jednoduchý na instalaci a správu. Není to čínský systém, ale ukrajinský, vyráběný v Evropě.
Nějaké odkazy:
https://ajax.systems/
https://www.safe-home.eu/elektronicke-z ... c2532.html
Také mám AJAX. A zrovna dnes jsem připravil dvě periferie. AC spínač na 230V a DC spínač na 12V /5A doplněný o měnič 12V/24V.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na „GSM / CDMA / LTE technika a telefony“