Metra Blansko
Moderátor: Moderátoři
-
L.sabatze
Metra Blansko
-
masar
-
kokun
Samozřejmě, že v něm není úplně všechno (za celou éru METRY). Je z 80. let (tedy z doby, kdy byla METRA na vrcholu), ale je v něm velmi mnoho výrobků (ještě dnes poptávanými). Já ho tehdy objednal pro účely použití v našem oddělení ve fabrice. Po jejím krachu jsem je samozřejmě "zprivatizoval".
Katalog je dvojdílný - vázaný jen do kroužků - "karisblok" - tedy kroužkový blok, s poplastovanými deskami - formátu: něco mezi A5 a A4, a tloušťky cca: 3÷4cm.
Proto by bylo velmi jednoduché ho oskenovat - po jednotlivých listech (s čb. i barevnými foto).
Pokud by měl Lukáš možnost (anebo se s někým, kdo tu možnost má) toto domluvil, byl by to velmi dobrý počin, sem dát oba oskenované díly k dispozici. Hodně členů by to určitě uvítalo
EDIT:
Sice se tu nepíše o "filiálkách" METRY Blansko, zato dost o její historii:
Tradice výroby měřicí techniky v Blansku
AI ze sebe "vysypala" tohle:
Metra Blansko - pobočné závody
-
Achab
Například známé stonkové termostaty TH160 vyráběl Kovopol Police nad Metují. Od 60. let byla v rámci sjednocení oborů měření a regulace teploty pod jeden koncern výroba převedená pod Metru Šumperk.
-
RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
-
kokun
Byla kousek od tehdejšího vlak. nádraží - na Tř. vítězství (dnešní Masarykova ul.).
Kdysi (před 11-ti lety) jsem se o ní zmiňoval tady
viewtopic.php?p=914677&hilit=T%C5%99.+v ... AD#p914677
- Administrátor
A moudře na zadní straně obálky uvádějí i mapku, že když z D1 do Blanska, tak už exitem 162 přes Velkou Bíteš a Tišnov. Potěšilo mě, že v Metře stále jsou o krok napřed a myslí i na čas svých zákazníků.
Pak mám nějaké dílčí starší katalogy, zatím jsou ke stažení tady z roku 1970 a jeden někdy mezi tím.
-
samec
V jednom z Kajínkových videí na youtube je zmienka o tom, že väzni na Mírově vyrábali meracie prístroje pre Metru.L.sabatze píše: 07 srp 2026, 19:21Existovaly i jiné výrobní závody jinde v republice, nebo celý ten rozmanitý sortiment měř. techniky zvládali pokrýt kompletně v jednom závodě v Blansku?
-
Achab
Že by se Kajínek osobně účastnil výroby pro Metru je krajně nepravděpodobné. Vězni jeho kategorie nebyli k takové práci zařazováni. Pokud už by se vyskytl v Kuřimi, nejspíš by skončil v panelárně, nebo na stavbě u krompáče. A když seděl po roce 1990 ve Valdicích, nebo na Mírově, už se tam pro Metru nic nevyrábělo (řízená kooperace podniků s věznicemi byla zrušená). Jinak v 80. letech se na Mírově údajně pracovalo hlavně na výrobě a opravách těžších lisovacích forem apod. Tyto práce dělali obecně pro strojírenský sektor, ne výhradně pro Metru.
-
OK2STO
Oba druhy mašin jsem osobně přebíral v Metře, tzv. vojskové zkoušky a následně jsem je opravoval a obsluhoval v rámci policie.
Jarda