Metra Blansko

⭐ Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
L.sabatze

Metra Blansko

#1 Příspěvek od L.sabatze »

Nedávno při pročítání starých katalogů jsem si uvědomil, že na to jak ohromný výrobní sortiment metra měla se všude skloňuje jen jeden závod, Blansko. Vím že měla závody ještě v šumperku a praze (později ZPA Vinohrady), ty se ale zabývaly výrobou hlavně teploměrů, termostatů a meteorologických přístrojů. Existovaly i jiné výrobní závody jinde v republice, nebo celý ten rozmanitý sortiment měř. techniky zvládali pokrýt kompletně v jednom závodě v Blansku?
masar

#2 Příspěvek od masar »

Jako študák jsem byl na praxi v závodě Metry v Brně. Pomáhal jsem při výrobě měřidel řady MP40÷120. Vzpomínám třeba jak jsem magnetoval a třídil magnety do magnetoelektrických systémů... (rok 1969).
:wink:
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

Kolegovi Lukaspeca jsem vloni věnoval 2 obsáhlé (a podrobné) katalogy (2 díly) s výr. programem METRY Blansko.

Samozřejmě, že v něm není úplně všechno (za celou éru METRY). Je z 80. let (tedy z doby, kdy byla METRA na vrcholu), ale je v něm velmi mnoho výrobků (ještě dnes poptávanými). Já ho tehdy objednal pro účely použití v našem oddělení ve fabrice. Po jejím krachu jsem je samozřejmě "zprivatizoval".
Katalog je dvojdílný - vázaný jen do kroužků - "karisblok" - tedy kroužkový blok, s poplastovanými deskami - formátu: něco mezi A5 a A4, a tloušťky cca: 3÷4cm.
Proto by bylo velmi jednoduché ho oskenovat - po jednotlivých listech (s čb. i barevnými foto).
Pokud by měl Lukáš možnost (anebo se s někým, kdo tu možnost má) toto domluvil, byl by to velmi dobrý počin, sem dát oba oskenované díly k dispozici. Hodně členů by to určitě uvítalo :roll:

EDIT:
Sice se tu nepíše o "filiálkách" METRY Blansko, zato dost o její historii:
Tradice výroby měřicí techniky v Blansku
AI ze sebe "vysypala" tohle:
Metra Blansko - pobočné závody
Honza - kokúň

#4 Příspěvek od Celeron »

Metra to dopracovala daleko. Dnes tam sedí v kanclu asi šest zaměstnanců. Info od bývalého zaměstnance na penzi. Kolik toho asi udělají?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Jediný dlouholetý pobočný závod byl Šumperk (dnes samostatná firma Apator) a Brno, který zanikl. Výrobní program Brna se pak částečně vrátil pod Blansko, část přebraly jiné fimy s podobným zaměřením (průmyslové váhy, tenzometry). Metra Praha spadala pod Blansko pouze krátce, od 1950 samostatný podnik. Ovšem některé zcela samostatné podniky mohly být zařazeny pod stejný koncern (VHJ - Výrobně Hospodářská Jednotka), tedy pod společné generální ředitelství. Zařazení se v průběhu let mohlo měnit. Metra Blansko a Metra Praha byly v 60. až 70. letech zařazeny pod koncern ZPA.

Například známé stonkové termostaty TH160 vyráběl Kovopol Police nad Metují. Od 60. let byla v rámci sjednocení oborů měření a regulace teploty pod jeden koncern výroba převedená pod Metru Šumperk.
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#6 Příspěvek od RX-20 »

Zajímavá historie. Mám sbírku velkých laboratorních měřáků Metra Blansko, tedy těch velkých beden, třeba ML20, EL20, VM300. Katalog Metra Blansko nemám. Nikdy jsem ho ani neviděl. Přesně nevím, co vše Metra Blansko vyráběla. V Praze nedaleko Karlova mostu mívala v přízemí rohového domu kancelář se vzorkovnou. Chodili jsme se tam koukat na měřáky MP80 a MP120.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
kokun

#7 Příspěvek od kokun »

Blansko je kousek od Brna - proto měla METRA (kromě Blanska) svoji podnikovou prodejnu tam.
Byla kousek od tehdejšího vlak. nádraží - na Tř. vítězství (dnešní Masarykova ul.).
Kdysi (před 11-ti lety) jsem se o ní zmiňoval tady

viewtopic.php?p=914677&hilit=T%C5%99.+v ... AD#p914677
Honza - kokúň
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Pokud jde o aktuální katalogy, tak ty jsou ke stažení tady.
A moudře na zadní straně obálky uvádějí i mapku, že když z D1 do Blanska, tak už exitem 162 přes Velkou Bíteš a Tišnov. Potěšilo mě, že v Metře stále jsou o krok napřed a myslí i na čas svých zákazníků.

Pak mám nějaké dílčí starší katalogy, zatím jsou ke stažení tady z roku 1970 a jeden někdy mezi tím.
samec

#9 Příspěvek od samec »

L.sabatze píše: 07 srp 2026, 19:21Existovaly i jiné výrobní závody jinde v republice, nebo celý ten rozmanitý sortiment měř. techniky zvládali pokrýt kompletně v jednom závodě v Blansku?
V jednom z Kajínkových videí na youtube je zmienka o tom, že väzni na Mírově vyrábali meracie prístroje pre Metru.
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Ano, především v regionálních věznicích Kuřim a Brno. Většinou práce, které nevyžadovaly složité strojní vybavení. V Kuřimi se lisovaly menší plastové a kovové díly, pouzdra přístrojů jako Avomet apod, vyráběly kabelové svazky. V Brně pouze drobné montážní práce, skládání podsestav, přepínačů, navíjení cívek, lepení dílů apod.

Že by se Kajínek osobně účastnil výroby pro Metru je krajně nepravděpodobné. Vězni jeho kategorie nebyli k takové práci zařazováni. Pokud už by se vyskytl v Kuřimi, nejspíš by skončil v panelárně, nebo na stavbě u krompáče. A když seděl po roce 1990 ve Valdicích, nebo na Mírově, už se tam pro Metru nic nevyrábělo (řízená kooperace podniků s věznicemi byla zrušená). Jinak v 80. letech se na Mírově údajně pracovalo hlavně na výrobě a opravách těžších lisovacích forem apod. Tyto práce dělali obecně pro strojírenský sektor, ne výhradně pro Metru.
OK2STO

#11 Příspěvek od OK2STO »

Zdravím, jen tak pro zajímavost, v Metře Blansko se rovněž vyráběly šifrovací stroje MT150 na bázi TTL logiky, a další M4T254 na bázi Cmos, Všechny tyto stroje se používaly až do 90 let, v armádě , policii na velvyslanectvích a a na krajských výborech KSČ a ve výrobních podnicích , kde byla vojenská výroba, MT 150 byla až do stupně utajení přísně tajné, používala jednorázové heslo, M4T254 jen do stupně Tajné.
Oba druhy mašin jsem osobně přebíral v Metře, tzv. vojskové zkoušky a následně jsem je opravoval a obsluhoval v rámci policie.
Jarda

Zpět na „Historie a vzpomínky na doby dávno minulé“