Forma na pečení chleba

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stefan31

#31 Příspěvek od stefan31 »

Skúšala som rôzne múky - žitnú, špaldovú, grahamovú a pri pobyte v UK aj miestne múky. Tam už predávali aj namiešané zmesi do domácich pekárni, ale skončila som pri uvedenom recepte.... napr. v knihe: SLOVENSKÁ KUCHÁRKA od autorov Vojtech španko a kolektív z r.1977 je na str. 401 recept na Domáci chlieb a uvádza: 1 1/2 kg chlebovej(hladkej) múky..... tých receptov musí byť veľa a určite sa aj regionálne mení - skúste napr. v UK, alebo A, no v Istanbule to bola dobrota.... J.

Namiešané zmesi nepoužívam hlavne preto, aby som vedela, čo v tom chlebe mám - jasné, pôvod pšenice si vybrať neviem ....
p32

#32 Příspěvek od p32 »

Na takovou tu bílou veku v různém tvaru stačí jen pšeničná hladká mouka. V žádném případě se ale nedá mluvit o chlebu, jen o bílém pečivu.
Na normální chleba je nutný poměr pšeničné a žitné mouky plus celozrnné mouky. Kdo chce ještě lepší, tak určitou část nahradí ovesnými vločkami.
stefan31

#33 Příspěvek od stefan31 »

Výraz "veka" nepoznám, ale keby tak radšej niekto napísal podrobný recept na ten "skutočný" chlieb, no a vlastné fotky tých Vašich domácich chlebov by boli úplne skvelé .....J.
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#34 Příspěvek od RX-20 »

Vážení,
k těm receptům a hlavně zaručeným skvělým směsím...
Na německé TV, kanál ZDF info, běží každý týden, obvykle koncem týdne, pořad o potravinách, jak je vyrábějí velkovýrobci, jaké používají směsi atd atd. Pořad uvádí známý a populární komik. Jeho pořad je nesmírně sledovaný mezi obyvatelstvem a nenávistně pozorovaný velkovýrobci potravin. Krok za krokem tam minulý pátek ukazovali jak se vyrobí "pravý hovězí řízek" ze sojové mouky a spousty dalších ingrediencí. Jen to maso tam jaksi chybělo. Jak se vyrobí 100% pravé tiramisu z kukuřičné směsi a barviv a chemikálií atd atd. Samozřemě také pravý bavorský chléb z různých směsí ... Tak kdo umíte německy a máte možnost příjmu německé TV (na satelitu 19E), tak si ty pořady pusťte. A nedělejte si iluze, že ČR je v tomto ohledu něčím lepším. Spíše je horším, protože to co se dováží z potravin do ČR ze západu je ještě odpad z toho, čím tam velkovýrobci potravin krmí vlastní obyvatelstvo.
A propó, pamatuji si na francouzskou grotesku z doby socíku s Luis de Funes, kde se předvádělo, jak se vyrábějí na páse umělá kuřata... Běželo to tenkrát v českosloslovenské TV.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
hafca

#35 Příspěvek od hafca »

stefan31 píše: 15 srp 2026, 13:23 Výraz "veka" nepoznám, ale keby tak radšej niekto napísal podrobný recept na ten "skutočný" chlieb, no a vlastné fotky tých Vašich domácich chlebov by boli úplne skvelé .....J.
Veka se u nás říká tomu co je na obložené chlebíčky.
Jak vypadá můj chleba už bylo vidět na začátku vlákna. Ale přidám ještě pár obrázků, jak malého, tak velkého z celého sáčku mouky a přidám i recept.
ch1.jpg
ch2.jpg
ch3.jpg
ch4.jpg
ch5.jpg
1/2 polovina sáčku chlebové mouky z Kauflandu nebo od jiného prodejce, nebo 2 díly žitné a jeden díl pšeničné mouky - 450g
5-6g čerstvého droždí
2 až 3 kávové lžičky soli
350ml vlažné sodovky,
1 polévková lžíce šťávy z kysaného zelí nebo octa (nemusí být)
1 až 2 kávové lžičky kmínu
1 polévková lžíce oleje

Zaděláme těsto, necháme cca 1-2 hodiny kynout, shodíme ho a ještě 1 hodinu nechat kynout.
Do trouby dáme litinový kastrol nebo mísu z varného skla i s poklicí a rozpálíme troubu na 250°C.
Pomoučněnýma rukama z těsta vytvarujeme něco jako kouli nebo bochánek a rychle ho vložíme do rozehřáté nádoby a přiklopíme vyhřátou poklicí. Musíme pracovat rychle, aby se nádoba moc neochladila. Zakryté pečeme cca 25 minut. Po sejmutí poklice ještě dopečeme cca 10 minut při 220°C na požadovanou barvu kůrky. Po upečení necháme 10minut chladnout v nádobě a potom vyklopíme na mřížku.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) hafca dne 15 srp 2026, 16:15, celkem upraveno 1 x.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
stefan31

#36 Příspěvek od stefan31 »

U nás sa na obložené chlebíčky používa sendvič....Váš recept určite vyskúšam, liatinový hrniec s pokrievkou je doma a aj ten zbytok.... ale skutočne si nie som istá, ako to bude so sodovkou. Sifónová fľaša je doma tiež aj s bombičkami, ale sú prázdne a plné už asi nebudú ...... a pod akým názvom sa sóda teraz predáva musím zistiť. Vetou :-" 1/2 polovina sáčku chlebové mouky z Kauflandu nebo od jiného prodejce, 2 díly žitné a jeden díl pšeničné mouky - 450g " je myslené, že ide o " chlebovú múku z Kaufu, plus tých zmiešaných 450g žitnej a pšeničnej múky, alebo ......? Ďakujem, J.
hafca

#37 Příspěvek od hafca »

Asi jsem to špatně napsal. Je to jen o sáčku mouky, buď malý chleba z poloviny sáčku (450g) nebo celý sáček 900g. Už jsem to opravil. Žádná další mouka. Ten poměr je tam kvůli tomu, kdyby si chtěl někdo míchat svojí směs mouky.
Na zadělání stačí jakákoliv neochucená perlivá voda. Ze začátku jsem zadělával i pivem, ale zjistil jsem, že sodovka stačí. :D
stefan31

#38 Příspěvek od stefan31 »

Už je to jasné :D , dám časom vedieť, ako to dopadlo...., ak po upečení vznikne bochník v tvare pizze, tak fotky nebudú :oops: :D ..............J.
lesana87

#39 Příspěvek od lesana87 »

Tak jsem koukla do svých zápisků, jak jsem kdysi pekla chleba, tak malá ukázka:

Kód: Vybrat vše

13. peceni chleba (20.-21.12.2013)
----------------------------------
Kvasek z termoboxu:
Prvni krmeni v patek vecer 100g + 100ml, 24°C (12h)
Druhe krmeni v sobotu rano 200g + 200ml, 30°C (6h)

Zadelani testa v sobotu odpoledne:
300g zitne mouky chlebove v kvasku
200g zitne mouky chlebove
300g psenicne mouky celozrnne
200g psenicne mouky chlebove
2,5 vrchovate lzicky soli
3 lzicky drceneho kminu
1 vrchovata lzicka mleteho koriandru
400ml vody
- testo hneteno rukama, moc mi to neslo, udelana kulicka a nechana v mise kynout docela dlouho pri 28°C
- rozdeleno napul, lehce prohneteno do valecku a dano do dvou vymazanych korytek a do termoboxu na 28°C
- kdyz lezlo z korytek, natopena trouba na 235°C
- peceny 15 min pri 235°C, potreny vodou, 20 min pri 200°C a 5 min pri vypnute troube
- chladly na mrizce pod uterkou
- vypadaji moc hezky :)
A pekla jsem i housky z pšeničného kvásku a celozrnné pšeničné mouky.
stefan31

#40 Příspěvek od stefan31 »

No vida, predsa je nás trocha viac..... pred časom som tiež vyskúšala recept na rožky, na pohľad by to snáď nebolo až také zlé, ale recept by bolo potrebné "doladiť" - pre nezáujem to nebolo realizované. A tak pečiem iba "sviatočné" koláče....J.
Rohlíky - prvý pokus.JPG
Veľkonočný koláč.JPG
Vianočka.JPG
lesana87

#41 Příspěvek od lesana87 »

Vánočky jsem taky pekla, kváskový z celozrnný pšeničný mouky.
samec

#42 Příspěvek od samec »

Počuj hafca, ten tvoj recept..., to nie je kvasený chlieb, ale nafučaný. To už môžeš kúpiť balený v obchode a zohriať v rúre. Za dve hodiny múka neprejde kvasením, ani droždie na to nemá potrebné kvasinky. Všetky ťažko stráviteľné látky v múke tak zostanú nezmenené. Nakoniec ešte musíš podvádzať pridávaním kyslej vody z kapusty. Celozrné múky musia prejsť fermentáciou. Na tepelné spracovanie bez fermentácie je vhodná len biela pšeničná múka. Na hentých chlebových zmesiach v sáčku nie je nič zdravé. Len si ničíš črevá.
hafca

#43 Příspěvek od hafca »

Pořád je o parník lepší, než to co je v obchodě. Ale já ti ho nevnucuji. A nebyla řeč o směsi, jen o mouce. Ty by ale chtělo podívat se na odkaz co jsem sem dal. Ale to je pro tebe asi moc náročné. Nebo jsi neporozuměl psanému textu na stránce výrobce? Kdyby opravdu ne, napiš, já ti to zkusím vysvětlit.
Kritizovat něco, co jsem nezkusil a čem nic nevím, to umí každý.

Zpět na „Nezařaditelné“