DoDo zesilovače od ZVUK2000 (odděleno)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

DoDo zesilovače od ZVUK2000 (odděleno)

#1 Příspěvek od Kremik »

Původní vlákno o srazu v Novém Jičíně se nám trochu zvrhlo jiným, i když zde žádoucím, směrem. Proto bylo pokračování odděleno sem.
Hill z Jičína bez přívlastku

Hele, vony jsou dvě verze těch desek 8O
Já jednu hned na začátku dal bokem, protože byla vadná - jeden kanál hrál výrazně slaběji, tak jsem si ji nechal na později.
Teď ji zapojím a nestačím se divit. "Neprobádaná" vada, ta, kvůli které jsme ty desky nafasovali, se zde projevuje v podstatně menší míře. S přivřenýma očima a sevřenýma půlkama by to snad bylo i prodejné...
Tak bádám jakto, a vona to není verze 0.7 ale 1.0. Přibyl tam vodpůrek, který projev té vady dosti zeslabí. Tak ale když už o vadě vím, tak ji snad rovnou odstraním, ne? Vždyť to jde snadno. Tohle nějak nechápu...

No a k tomu slabému kanálu, to je taky zajímavé. Asi mám přerušenou dráhu basového poťáku přibližně v půlce dráhy. Když je vytočený v levé půlce, kanál hraje vždycky dobře. Když v pravé, tak podle "nálady". Přesně jde najít místo, kde to zeslabí. Ovšem ta náladovost je značná. Ohmmetrem vadu poťáku nejde naměřit, poťák se jeví ok. A po změření pak zase i funguje. Ovšem i když funguje, kanál mnohem výrazněji šumí. Když dráhu zkratnu (DC poměry se tím nezmění), šum přestane. Co mi ale přijde divné, když najedu běžcem na to přerušení, měl by ho běžec propojit, ne? To znamená, že šum by měl zmizet. No nezmizí... :? Asi si tu vadu budu ještě chvíli hýčkat. Poťák na výměnu stejně nemám a cpát tam jiný se mi nechce...
Naposledy upravil(a) Kremik dne 20 srp 2026, 18:36, celkem upraveno 2 x.
lubos1961

#2 Příspěvek od lubos1961 »

Ahoj, jo, ony jso dvě verze a hlavní rozdíl je v zapojení toho operáku U2, jinak jsou téměř totožné, ale ani jedno to zapojení není dobré. Po všelijakých úpravách si jde odpomoct, třeba i jednoduše, ale když jsem se na to podíval trošku z nadhledu a naco to zbytečně komplikují tak jsem operák U2 úplně vykuchal a i v problematickém napájení těch operčních zesilovačů vyhodil U4, který nahradil jeden tranzistor. Zůstalo mi spoustu součástek a deska jede jednak bez zkreslení při min. hlasitosti a při velké hlasitosti nezakoktává.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubos1961

#3 Příspěvek od lubos1961 »

A ještě aby i ostatní věděli vo co go.
Zde je celé schéma SH-00030_V1.0.
Kremik

#4 Příspěvek od Kremik »

Tak ona příčina zkreslení tkví v úplně něčem jiném, to jsi záměrně vynechal, aby se i ostatní mohli snažit? Já teda o ni zatím mlčím, aby měli příležitost i ostatní, jak chtěl Zvuk (nevím, jestli to zamýšlel přímo takhle). Schéma, které jsi sem dal je to "lepší", co už zkresluje málo. To na papíře ale nemám, takže už jsi ho asi aktualizoval podle desky.
Ano, C33 a C35 dát do <|>, na co to tam kdo dal nechápu, C34 přemostit jestě elytem, jinak se to "houpe".
Já teda žádné šváby nevyhazoval, ničemu mi tam nevadí. Jen jsem odstranil příčinu zkreslení a využil "slepé střevo".
Zvláštní jsou ale ty relata. Předpokládám, že deska je navržena pro provoz z baterie. Bez signálu relata odpadnou, čímž šetří baterii, ovšem při provozu jsou obě trvale seplá, takže nevím, jestli se něco ušetří. Relé pro odpínání reproduktorů dejme tomu smysl má, ale i ono by po sepnutí mohlo jet na přídržný proud. Topí docela slušně.
Další věc je ten pidichladič. Řekl bych, že je tam spíš na škodu. Švábek je účinně chlazen do desky a ten pidichladiček pláclý na zalévací hmotě už tomu nijak moc nepomáhá. Spíš brání proudění vzduchu kolem součástky a ohřívá 5 okolních elytů. Na jedné desce ho mám sundaný a vůbec tam nechybí. A to ani když to "osolím".
Hlavní rozdíl není v U2, to je víceméně nepodstatný detail.
lubos1961

#5 Příspěvek od lubos1961 »

To je sice nepodstatný rozdíl, ale proto to na té 0,7 více zkresluje, když tam není odstraněn ten hlavní problém z nakmitáním signálu z U5.
Mě na tom zase vadí zvlášť ovládaný levý a pravý kanál hlasitosti a bez fyziologické regulace.
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

Ano, ale ten problém je omezen, nikoli odstraněn, jinde, než změnou zapojení U2.
Ano, spřažená regulace navíc s fyziologií by byla fajn, ale to nekritizuju, když ani nevím, do čeho to je. Navíc fyziologie by předpokládala definovanou úroveň vstupního signálu, jinak by byla spíše na škodu.
Co není úplně ok, ale v podstatě nevadí, je příliš velké zesílení té desky. Když se dá všechno naplno, už začínají desce potíže, zvlášť, když je v cinchách zasunutý kabel. Ale v praxi to nevadí, protože asi málokdo to bude krmit tak slabým signálem, že by to zesílení využil.
samec

#7 Příspěvek od samec »

Nie je tam tak trochu bordel v referenčných potenciáloch? Každopádne, niekto musel vypiť veľmi veľa kávy, keď toto navrhol. Niekedy menej je viac.
Kremik

#8 Příspěvek od Kremik »

Jo, to zapojení vypadá jako školní práce, ale to neva, když to dobře hraje :D
Dneska mám celý den puštěnou tu vadnou desku, poťák basů natočený za přerušením a potvora drží.
Pravý kanál nezeslábne a nezeslábne :lol:
No, dobře, celý den znamená odpoledne a večer :)
lubos1961

#9 Příspěvek od lubos1961 »

No co jsem zkoušel pro co nejjednodušší zapojení, tak já to mám takto, jak to máš ty to nevím. Ale je fakt, že ta deska je blbě navržená, je až s podivem že to i nějak jde. A protože je blbě navržená, tak ten problém jde řešit klidně i na té U2, protože to nejvíc leze právě do něj. Třeba jsem schválně nechál původní zapojení u té V0,7 a to rušení jsem lehce eliminoval přímo i na něm, nebo když jsem ho celý vypustil, tak také již to rušení dále nepřechází. Ale proč se to projevuje zrovna na něm a kudy to tam doleze když je i dost daleko, to nevím.
Naposledy upravil(a) lubos1961 dne 18 srp 2026, 11:08, celkem upraveno 2 x.
HF_Tech

#10 Příspěvek od HF_Tech »

Mínus C42 můžeš bez obav připojit na "mínus" napájení, výsledek bude ještě lepší.
Pak by bylo dobré dát odpor 33k až 100k mezi dělič R31 a R33 a vstup + operáku a ten přidaný C35.
A nakonec by to chtělo odpor dejme tomu 33R mezi výstup U4-B a C37.
Akorát pořád je to nimrání klacíkem v exkrementu...
samec

#11 Příspěvek od samec »

samec píše: 17 srp 2026, 22:26Nie je tam tak trochu bordel v referenčných potenciáloch?
Keď už sa bavíme tak otvorene, tak to vyjadrím konkrétnejšie. Čo robí mínus napájania medzi potenciometrami A a B? Kompenzuje rušenie, alebo vnáša viac rušenia, alebo má ešte nejakú inú magickú funkciu?
Kremik

#12 Příspěvek od Kremik »

Tak jo, HF-Tech na to káp, a to se divím, že právě on 8O
Celý problém vězí v tom, že C42 je připojen na umělý střed pro operáky. U verze 0.7 dokonce není ani R83, U5-B to do něj pere přes diodu napřímo. C37 to samozřejmě všechno nepochytá, navíc je až na druhé polovině desky, takže se uplatňuje i délka spoje k němu. To znamená, že nabíjecí špičky lezou přes umělý střed do VŠECH operáků! Je to škaredý zvuk :D
Já začal tak, že jsem odpájel C11 a C12. Nastalo luxusní ticho a zvuk jak křišťál!
Řešení je více, to už záleží na každým, jak se k tomu postaví. Nejjednodušší vidím dát do série s D8 odpor tak 10k, C42 samože na zem, k němu paralelně klidně 1M a R27 dát pryč.
A to je všechno, ostatní úpravy už vlastně byly popsány.

samec > Mezi A a B je GND.
lubos1961

#13 Příspěvek od lubos1961 »

No a to je ta záhada, jak se to do té U2 dostává, protože jsem šel stejným postupem a když už to bylo čisťounkné, tak jsem to zase navrátil a zajímalo mne, proč to zrovna pere nejvíc do té U2, abych vyloučil ten střed napájení, což bylo samozřejmě na první pohled logické, odpojil jsem jej a vytvořil zvlášť spešl nový střed jen pro tento IO a ani tak to neutichlo. Vzduchem to také neleze, když jsem to i celé odstínil plechem.
Kremik

#14 Příspěvek od Kremik »

Máš pravdu. Já, jelikož jsem nafasoval desky bez R35, jsem prostě proklemoval Q3, tak jsem mohl vyhodit C11 a C12 a nebyl problém. Když U5 zapojím, on ruší sám o sobě už jenom tím, že vůbec jede 8O :D A to i když zcela odpojím D8. To je zajímavé. U7 jede taky a přitom neruší vůbec. Tak ještě je na desce zajímavost. Fakt dobrá hračka :)
Kremik

#15 Příspěvek od Kremik »

Asi je to tím, jak je brutálně přebuzenej. Tak se to asi šíří i po napájení. Dal jsem na místo R65 10k a je ticho. Ovšem za chvíli se to vypne :D

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“