DoDo zesilovače od ZVUK2000 (odděleno)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lubos1961

#46 Příspěvek od lubos1961 »

Ten zapínací obvod reproduktorů jsem upravil tak, že o něco déle trvá než zapne, tím již do reproduktorrů nelupne a doupravil jej i o funkci odepnutí reproduktorů při vypnutí napájení. Při poklesu napájecího napětí na 18V, relé vypíná reproduktory, to je ještě v době kdy zase ještě nedochází k lupnutí do repra.
No a tím asi už budu končit s bádáním, mám i jiné rozdělané věci. Tak jak to je, je už normálně hrající zesilovač.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubos1961

#47 Příspěvek od lubos1961 »

Kremik píše: 21 srp 2026, 15:34 Celé to vypínání je tam dle mého navíc, nepotřebné. Co ušetří při vypnutí spotřebuje za provozu.
No jasně, celé je to takový polonesmysl. Ale aspoň jsme si pohráli.
ZVUK2000

#48 Příspěvek od ZVUK2000 »

A dát tomu kabát neplánuješ? Zaten čas by si to ten zesilovač zasloužil.
Kremik

#49 Příspěvek od Kremik »

No já budu ještě chvíli bádat :)
Při psaní posledního příspěvku jsem dostal nápad, který jsem si musel hned vyzkoušet. Využil jsem nevyužitou půlku U4 a vytvořil druhý střed napájení, který už se může prznit podle libosti :) Na tento střed připojil oba kritické kondy. No, lehké zhoupnutí při vypnutí tam ještě pořád je...

Edit: Tak nakonec vyřešeno velmi jednoduše. Konďas 10uF ze slepého střeva, využitý jako blokovací paralelně k C34, vyměněn za 220uF. Nyní už je to elegantní. Uvidíme, co z toho půjde vytáhnout teď :)
lubos1961

#50 Příspěvek od lubos1961 »

Kremik píše: 21 srp 2026, 18:02 Konďas 10uF ze slepého střeva, využitý jako blokovací paralelně k C34, vyměněn za 220uF.
Jo, jo to jsem také hned předělával,buď jsem tam dal přemístěný C35 nebo můj 220uF.
lubos1961

#51 Příspěvek od lubos1961 »

Mě se nejvíc osvědčily tyto dvě zapojení. A to buď bez těch vstupních tranzistorů nebo dokonalejší, pro úplné oddělení L a P kanálu. Obě jsou naprosto bez jakéhokoliv rušení do signálové cesty. Na první pohled nesmyslným přehozením invertujícího vstupu s neinvertujícím již tento integráč nijak nezasahuje do signálové cesty, a je jedno jak je přebuzen, proto není ani u něj nutno dělat další jiné zásahy.
lubos1961

#52 Příspěvek od lubos1961 »

ZVUK2000 píše: 21 srp 2026, 16:51 A dát tomu kabát neplánuješ?
Zatím ne, jednak na to už nemám vytvořený časový prostor, jednak mne ještě netrko, do čeho to umístit. Ono se něco časem najde.
Hill
Administrátor

#53 Příspěvek od Hill »

Řekl bych, že celá myšlenka toho součtu obou signálů přes R67 a R68 do invertujícího vstupu OZ vychází z toho, že v tom uzlu je minimální (teoreticky nulová) impedance. Takže "zkratuje" i ten zbyteček přeslechu, který si řetězcem R67 + R68 navzájem posílají výstupy U7, které samy o sobě představují tak nízké impedance, že je přeslech už tak zanedbatelný.
Připojením těch odporů do uzlu s vyšší impedancí (například do neinvertujícího vstupu) tento útlum "přidaný jaksi pro jistotu" odpadá.
Nějak nerozumím tomu, proč je tam relé, když koncák má vstupy Shutdown a Mute. Použitím prvního se sníží spotřeba konce na nízké desítky mikroampér.

Nicméně, jestli má být zesilovač napájený z klasicky zapojeného zdroje s trafem, také bych pokládal nejen relé, ale celý tento obvod za zbytečný, neušetří ani pozorovatelný zlomek toho, co propaří za chodu.
Asi by měl smysl v případě, že by předzesilovače byly trvale napájené o něco nižším napětím ze samostatného zdroje kolem 5 W a kontakty relé by připojovaly na síť hlavní výkonový zdroj. Z něj by se pak napájely přes diodu i předzesilovače. V tom případě by se to dalo použít, jako dálkové spínání signálem.
Kremik

#54 Příspěvek od Kremik »

IMG_20260822_020704_resized_20260822_020849464.jpg
Protože po odstranění problému s pulsem při vypnutí už všechno funguje jak má, taky se mohu podělit o svoji variantu úpravy. Snažil jsem se o co nejméně zásahů do desky, ale taky aby to i trošku k něčemu bylo.
Některé úpravy už tu zmíněny byly, tak asi stačí zmínit jen funkci U5-A. Aby reagoval i na malé změny napětí na C42 a zároveň nešílel, když ty změny budou větší, je zapojen jako jakýsi integrátor s omezenou rychlostí průběhu. Jeho výstup tedy nekmitá podle napětí na C42, ale spíše si jen tak plave podle nárůstu nebo poklesu toho napětí. Tím se dá dosáhnout velkého rozkmitu na výstupu, i když změny vstupního napětí jsou jen nepatrné a zároveň výstup zběsile neběhá, když změny napětí jsou větší. Rychlost přeběhu je omezena kondenzátorem 10nF zapojeném mezi výstupem a invertujícím vstupem. Paralelně připojený odpor má sice velkou hodnotu, ale je důležitý. Bez něj by se zapojení cítilo trošku jako Wienův článek a podle toho se i chovalo. Velmi ochotně by po jakémkoli podnětu dlouho dokmitávalo tlumenými kmity. R20 to účinně tlumí a zároveň s 8k2 nastavuje zesílení stupně. 1M + 47uF zajišťují stejnosměrné přizpůsobení vstupnímu napětí. Kondík 47uF MUSÍ být připojen na 1/2Vcc, aby bylo zajištěno, že bude vždy na stejném potenciálu jako neinvertující vstup U5-B. Pokud se toto napětí z jakéhokoli důvodu hne, změna se projeví na vstupech U5-A stejnou měrou a tudíž na ni nebude reagovat. Dále už je funkce určitě zřejmá.
Když na výstup U5-A (vývod 1) připojíte ručkový měřáček s rozsahem 20V (nějaký svižnější, ne něco jako 20uA lemru), jako bonus získáte k hudbě i docela zajímavý taneček :) Já tam měl pracovně připojenou MP80ku a musím přiznat, že bylo docela těžké na ni pořád nekoukat :) Řekl bych, že požitek z hudebního poslechu docela úspěšně umocňuje. Je to prostě něco jiného než okoukaný VU metr.
Zapojení určitě nepracuje na hraně možností, takže kdyby někdo chtěl, může ho dále vylepšovat. Ovšem za mě je tohle nastavení tak akorát. Více už z něj tahat asi netřeba.
Dalo by se tedy říct, že už jsme hotovi...
.
.
Nejsme :)
.
.
Ještě by bylo vhodné vyřešit zapínání... :D
Ne, nedělám si legraci :)
Když někdo zapne zeslík, asi mu nebude dělat problém pár vteřin počkat, než se připojí reproduktory. Ovšem když se zeslík vypne sám, protože nedostává signál, nastává jiná situace. Když pak uslyšíte cvaknout relátko, budete vědět, že nějaký zvuk už zase běží, ale než ho uslyšíte, budete ještě dlouhé sekundy čekat, než se připojí repra. No není to stresující? :D

Hill > Z datasheetu jsem nevyčetl, co použití shutdown udělá s výstupy. Jestli by to nepříjemně luplo, nebo ne. Kdyby to výstupy zcela odeplo, dala by se na kondech držet polovina napětí. Zapnutí a vypnutí zesilovače by tak proběhlo ihned a tiše.
Hill
Administrátor

#55 Příspěvek od Hill »

To máš pravdu, i v Texasu kolem tohoto tématu chodí po špičkách, přesto tato doporučení pro bezlupancový start by stálo za to vyzkoušet:
výrobce na straně 16 katalogového listu píše: REŽIM VYPNUTÍ
TPA3123D2 využívá režim vypnutí, který je navržen tak, aby pro úsporu energie snížil napájecí proud (ICC) na minimální nutnou úroveň během doby, kdy se nepoužívá. Vstup SHUTDOWN by měl být během normálního provozu, když je zesilovač používán, držený na vysoké úrovni (>2 V - viz tabulka specifikací pro bod vypnutí).
Stažení SHUTDOWN na nízkou úroveň způsobí ztlumení výstupů a přechod zesilovače do stavu nízkého odběru.
Nikdy nenechávejte SHUTDOWN nezapojený, protože zesilovač by se mohl chovat nepředvídatelně.
Pro zapnutí bez lupanců při zapnutí držte zesilovač v režimu vypnutí nebo ztlumení před náběhem napájecího napětí.
REŽIM MUTE
Pin MUTE je vstup pro řízení stavu výstupu TPA3123D2. Vysoká úroveň (> 2 V) na této svorce způsobí, že výstupy běží s konstantní střídou 50%. Nízká logická úroveň (< 0,8 V) na tomto pinu povolí modulaci střídy.
Tato svorka může být použita k rychlému umlčení zesilovače během přepínání kanálů na televizi nebo přepínání mezi různými zdroji zvuku. Pin MUTE by nikdy neměl zůstat nezapojený.
Pro úsporu energie (snížení klidového odběru na absolutní minimum) by měl být použitý vývod SHUTDOWN.
To mě právě přivedlo k bádání nad tím, jestli je tam relé vůbec potřeba.
lubos1961

#56 Příspěvek od lubos1961 »

Tam je tolik různých zvláštností, je to jako se drbat levou rukou za pravým uchem, mě to připadá jak nějaká studentská práce bez praktických zkušeností, něco jak včera, když jsem se díval na pelíšky - to muselo dát práci, a přitom taková blbost.
Ale výhoda je, že čím víc to předěláváš, tí víc ti zbývá spoustu zbytečných součástek.
JiriTom

#57 Příspěvek od JiriTom »

Označit Pelíšky za blbost je k zamyšlení...
Ćsfd říká něco jiného:
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
lubos1961

#58 Příspěvek od lubos1961 »

JiriTom píše: 22 srp 2026, 11:47 Označit Pelíšky za blbost je k zamyšlení...
Pelíšky jsou vynikající, já jenom použil jednu větu z tohoto filmu a stále jen hodnotím tento zesilovač.
Naposledy upravil(a) lubos1961 dne 22 srp 2026, 12:20, celkem upraveno 1 x.
samec

#59 Příspěvek od samec »

JiriTom píše: 22 srp 2026, 11:47 Označit Pelíšky za blbost je k zamyšlení...
Ćsfd říká něco jiného:
To snáď nemyslíš vážne. :D
Že ty si ten film ešte nevidel? Sa na tie Pelišky najprv pozri a potom komentuj.
:rofl: :rofl: :rofl:

(Citovať celý predchádzajúci komentár sa nemá, ale niekedy to situácia vyžaduje. :lol:)

edit:
Ech, tak nič, lubos1961 mi to prekazil. :angel:
Naposledy upravil(a) samec dne 22 srp 2026, 12:22, celkem upraveno 1 x.
JiriTom

#60 Příspěvek od JiriTom »

Lubos: tak sorry a - samec má výjimečně recht - Pelíšky jsem neviděl, ukázkám jsem neunikl samozřejmě... :)
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“