DoDo zesilovače od ZVUK2000 (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
-
lubos1961
No a tím asi už budu končit s bádáním, mám i jiné rozdělané věci. Tak jak to je, je už normálně hrající zesilovač.
-
ZVUK2000
-
Kremik
Při psaní posledního příspěvku jsem dostal nápad, který jsem si musel hned vyzkoušet. Využil jsem nevyužitou půlku U4 a vytvořil druhý střed napájení, který už se může prznit podle libosti
Edit: Tak nakonec vyřešeno velmi jednoduše. Konďas 10uF ze slepého střeva, využitý jako blokovací paralelně k C34, vyměněn za 220uF. Nyní už je to elegantní. Uvidíme, co z toho půjde vytáhnout teď
-
lubos1961
-
Hill
- Administrátor
Připojením těch odporů do uzlu s vyšší impedancí (například do neinvertujícího vstupu) tento útlum "přidaný jaksi pro jistotu" odpadá.
Nějak nerozumím tomu, proč je tam relé, když koncák má vstupy Shutdown a Mute. Použitím prvního se sníží spotřeba konce na nízké desítky mikroampér.
Nicméně, jestli má být zesilovač napájený z klasicky zapojeného zdroje s trafem, také bych pokládal nejen relé, ale celý tento obvod za zbytečný, neušetří ani pozorovatelný zlomek toho, co propaří za chodu.
Asi by měl smysl v případě, že by předzesilovače byly trvale napájené o něco nižším napětím ze samostatného zdroje kolem 5 W a kontakty relé by připojovaly na síť hlavní výkonový zdroj. Z něj by se pak napájely přes diodu i předzesilovače. V tom případě by se to dalo použít, jako dálkové spínání signálem.
-
Kremik
Některé úpravy už tu zmíněny byly, tak asi stačí zmínit jen funkci U5-A. Aby reagoval i na malé změny napětí na C42 a zároveň nešílel, když ty změny budou větší, je zapojen jako jakýsi integrátor s omezenou rychlostí průběhu. Jeho výstup tedy nekmitá podle napětí na C42, ale spíše si jen tak plave podle nárůstu nebo poklesu toho napětí. Tím se dá dosáhnout velkého rozkmitu na výstupu, i když změny vstupního napětí jsou jen nepatrné a zároveň výstup zběsile neběhá, když změny napětí jsou větší. Rychlost přeběhu je omezena kondenzátorem 10nF zapojeném mezi výstupem a invertujícím vstupem. Paralelně připojený odpor má sice velkou hodnotu, ale je důležitý. Bez něj by se zapojení cítilo trošku jako Wienův článek a podle toho se i chovalo. Velmi ochotně by po jakémkoli podnětu dlouho dokmitávalo tlumenými kmity. R20 to účinně tlumí a zároveň s 8k2 nastavuje zesílení stupně. 1M + 47uF zajišťují stejnosměrné přizpůsobení vstupnímu napětí. Kondík 47uF MUSÍ být připojen na 1/2Vcc, aby bylo zajištěno, že bude vždy na stejném potenciálu jako neinvertující vstup U5-B. Pokud se toto napětí z jakéhokoli důvodu hne, změna se projeví na vstupech U5-A stejnou měrou a tudíž na ni nebude reagovat. Dále už je funkce určitě zřejmá.
Když na výstup U5-A (vývod 1) připojíte ručkový měřáček s rozsahem 20V (nějaký svižnější, ne něco jako 20uA lemru), jako bonus získáte k hudbě i docela zajímavý taneček
Zapojení určitě nepracuje na hraně možností, takže kdyby někdo chtěl, může ho dále vylepšovat. Ovšem za mě je tohle nastavení tak akorát. Více už z něj tahat asi netřeba.
Dalo by se tedy říct, že už jsme hotovi...
.
.
Nejsme
.
.
Ještě by bylo vhodné vyřešit zapínání...
Ne, nedělám si legraci
Když někdo zapne zeslík, asi mu nebude dělat problém pár vteřin počkat, než se připojí reproduktory. Ovšem když se zeslík vypne sám, protože nedostává signál, nastává jiná situace. Když pak uslyšíte cvaknout relátko, budete vědět, že nějaký zvuk už zase běží, ale než ho uslyšíte, budete ještě dlouhé sekundy čekat, než se připojí repra. No není to stresující?
Hill > Z datasheetu jsem nevyčetl, co použití shutdown udělá s výstupy. Jestli by to nepříjemně luplo, nebo ne. Kdyby to výstupy zcela odeplo, dala by se na kondech držet polovina napětí. Zapnutí a vypnutí zesilovače by tak proběhlo ihned a tiše.
-
Hill
- Administrátor
To mě právě přivedlo k bádání nad tím, jestli je tam relé vůbec potřeba.výrobce na straně 16 katalogového listu píše: REŽIM VYPNUTÍ
TPA3123D2 využívá režim vypnutí, který je navržen tak, aby pro úsporu energie snížil napájecí proud (ICC) na minimální nutnou úroveň během doby, kdy se nepoužívá. Vstup SHUTDOWN by měl být během normálního provozu, když je zesilovač používán, držený na vysoké úrovni (>2 V - viz tabulka specifikací pro bod vypnutí).
Stažení SHUTDOWN na nízkou úroveň způsobí ztlumení výstupů a přechod zesilovače do stavu nízkého odběru.
Nikdy nenechávejte SHUTDOWN nezapojený, protože zesilovač by se mohl chovat nepředvídatelně.
Pro zapnutí bez lupanců při zapnutí držte zesilovač v režimu vypnutí nebo ztlumení před náběhem napájecího napětí.
REŽIM MUTE
Pin MUTE je vstup pro řízení stavu výstupu TPA3123D2. Vysoká úroveň (> 2 V) na této svorce způsobí, že výstupy běží s konstantní střídou 50%. Nízká logická úroveň (< 0,8 V) na tomto pinu povolí modulaci střídy.
Tato svorka může být použita k rychlému umlčení zesilovače během přepínání kanálů na televizi nebo přepínání mezi různými zdroji zvuku. Pin MUTE by nikdy neměl zůstat nezapojený.
Pro úsporu energie (snížení klidového odběru na absolutní minimum) by měl být použitý vývod SHUTDOWN.
-
lubos1961
Ale výhoda je, že čím víc to předěláváš, tí víc ti zbývá spoustu zbytečných součástek.
-
JiriTom
Ćsfd říká něco jiného:
-
samec
To snáď nemyslíš vážne.
Že ty si ten film ešte nevidel? Sa na tie Pelišky najprv pozri a potom komentuj.
(Citovať celý predchádzajúci komentár sa nemá, ale niekedy to situácia vyžaduje.
edit:
Ech, tak nič, lubos1961 mi to prekazil.
-
JiriTom