Programovatelné hodiny (aneb: vzorová diskuse bastlířů)

Klasické bastlení z domácích zásob

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#106 Příspěvek od danhard »

Našel jsem zajímavou paměť MBM2212 :D

74S287 + 7420 se dá nahradit jednou GAL16V8. Zamotat ty dva klopáky do GALu neumím :D
7475, 7485, 7474, 7410, 2x neg 7404 se dá nahradit druhou GAL16V8.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) danhard dne 21 srp 2026, 23:39, celkem upraveno 1 x.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#107 Příspěvek od Ivan_Ryger »

V pripade zaujmu, doplnil som montazne diery a objednal 5ks dosiek plosnych spojov. Zostava nam doriesit obsah PROM a mozeme vyskusat osadit.
Suciastky zatial nemam.
danhard

#108 Příspěvek od danhard »

Materiál dodám, ale displeje a tlačítka zatím nemám a dodávka z číny za 2 měsíce nedorazila.
Ivan_Ryger

#109 Příspěvek od Ivan_Ryger »

S Čínou to postupne bude komplikovanejšie, EU po vzore US bude budovať bariéry. Tie tlačítka má aj TME.eu, displeje sa pokúsim zohnať Tesla, ešte sa vyskytujú. Inu, tie, čo ste navrhli vy (s pinmi nahore a dole), sú ľahšie dostupné. Asi vo verzii GAL použijeme tie. prečítam si CUPL súbor, ako je upravená logika.
danhard

#110 Příspěvek od danhard »

Udělal jsem taky náhradu jen té 74S287, aby se tam dala píchnout s minimem úprav.
Je tam logika čítače mod 16 a nulování podle modulo příslušného registru.
Čítače dní jedou od 2 do 15 v modulo 14, aby se nedělal přenos do dalšího řádu.

Co se týče GALů, tak jejich pohrobci ATF16V8B se stále vyrábí (30Kč), s malým statickým odběrem ATF16V8C jsou trochu dražší (50Kč) a za stejnou cenu jsou ATF22V10C, které toho umí o něco víc.
S GALama si to dovolím trochu celé překopat do hazardního návrhu, nový přístup k věci si to po 40-ti letech zaslouží. Vysvětlím to a mladý kluci by se mohli něco naučit :D

Poznatek z AliE, za každou položku přičítají 3€ + DPH na celní poplatky :( Kupovat něco za stovku se dost prodraží, chce to položky tak kolem 500 Kč, pak se to dá strávit.

Přidávám obsahy ROM z původního bastlu.
Ivan_Ryger

#111 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Dobrý deň a ďakujem za súbory.
CLK_287.txt podľa obsahu vskutku elegantne nahrádza pôvodnú PROM s minimálnou úpravou (posunuté vývody v pätici). Podľa toho, čo vidím, je potrebné 20-pinovú GAL16V8 osadiť do 16-pinovej pätice s posunutím o 1 pin nahor – pinom 1 vyčnievajúcim nad päticu. Pin 10 je spojený s pinom 9 na privedenie GND a pin 20 je potrebné spojiť s pinom 19 na VCC.
Pripravujem pomaly, v rámci voľného času, aj verziu s GAL-mi, ktoré nahradia väčšinu kombinačnej logiky.

CLK_CNT používa vstup 128 Hz do čítača.
CLK_CNT kopíruje obsah PROM plus okolitú kombinačnú logiku bez registrov (prenos /CA, logika zápisu /WR pre RAM). Zapísané sú len kombinačné logické funkcie. Potrebuje taktiež externý RC člen medzi pinmi 1 a 11, podobne ako piny 12 a 13 U11B (7420) v pôvodnom TTL logickom návrhu. Vidím ale, že namiesto NAND 4 ste použili NOR. Je to takto správne?

V CLK_KOMP.TXT už vidím aj spätnú väzbu – sekvenčný logický obvod. Ak správne rozumiem logickej funkcii, obvod CLK_KOMP.TXT sa snaží nahradiť aj 7475 transparent-latch logickou funkciou, ktorá dáta kľúčuje priamymi a negovanými hodinami. Hazardný medzistav je ošetrený logickým členom da*db? Správne?
Taktiež v súbore vidím, že GAL má dva hodinové vstupy: pin 1 – hodiny na FF (flip-flop?), pin 6 – hodiny na logiku. Avšak v texte používa clk a /clk. Tu je nezrovnalosť.

Objavil som krásny nástroj na kreslenie logiky a časových diagramov: WaveDrom.
Medzitým som zadovážil niektoré logické obvody. Zatiaľ mám k dispozícii štandardné obvody v HCMOS verzii okrem oboch PROM (74188 a 74287), ďalej 7420, 7442, 7475, 7485 a 7489.
Pre zaujímavosť, akým programátorom by ste v dnešnej dobe programovali tie PROM-ky? Pre dnešnú dobu bude GAL verzia určite reprodukovateľnejšia. PALASM sa dá nainštalovať na Windows/Linux a čínsky programátor TL866 podporuje JEDEC súbory. CodeSurfer
danhard

#112 Příspěvek od danhard »

/ca /= d3* d2* d1* d0; je čistokrevnej NAND4

Transparent-latch je zapotřebí ošetřit hazard při hraně hodin, překladače to často při minimalizaci vyhodí a musí se ta funkce keepnout, aby to tam zůstalo, je to tam pro sichr.

Když použije GAL16V8 registrový mod, tak jdou hodiny přímo z pin 1 na registry a už se nedají jinak použít, pokud s nima dělám něco jiného, tak si je musím přivést ještě na jiný vstup.
/clk znamená že jsou to negované clk, můj překladač to bere jako negaci ve funkci i ve jménu signálu.
Samozřejmě jde použít označení nclk a potom je clk =/nclk, aby se to nepletlo :D

Teslácké PROMky pálím na ELNEC Preprom 2 s adapterem 74188, umím MH74188, MH74S287 a MH74S571
GALy pálím na SMS Sprint Plus, tam mám také překladač, umím na něm i historické PALy

Materiál bych Ti poslal, 74188 mám dost, 74287 zatím jednu, čekám až mi přijdou tlačítka z číny a disleje možná budu mít také, ale zelené.

74188 v tabulce připravené pro minimalizaci do GALu

Zpět na „Zapojení ze šuplíku“