Dobrý deň a ďakujem za súbory.
CLK_287.txt podľa obsahu vskutku elegantne nahrádza pôvodnú PROM s minimálnou úpravou (posunuté vývody v pätici). Podľa toho, čo vidím, je potrebné 20-pinovú GAL16V8 osadiť do 16-pinovej pätice s posunutím o 1 pin nahor – pinom 1 vyčnievajúcim nad päticu. Pin 10 je spojený s pinom 9 na privedenie GND a pin 20 je potrebné spojiť s pinom 19 na VCC.
Pripravujem pomaly, v rámci voľného času, aj verziu s GAL-mi, ktoré nahradia väčšinu kombinačnej logiky.
CLK_CNT používa vstup 128 Hz do čítača.
CLK_CNT kopíruje obsah PROM plus okolitú kombinačnú logiku bez registrov (prenos /CA, logika zápisu /WR pre RAM). Zapísané sú len kombinačné logické funkcie. Potrebuje taktiež externý RC člen medzi pinmi 1 a 11, podobne ako piny 12 a 13 U11B (7420) v pôvodnom TTL logickom návrhu. Vidím ale, že namiesto NAND 4 ste použili NOR. Je to takto správne?
V CLK_KOMP.TXT už vidím aj spätnú väzbu – sekvenčný logický obvod. Ak správne rozumiem logickej funkcii, obvod CLK_KOMP.TXT sa snaží nahradiť aj 7475 transparent-latch logickou funkciou, ktorá dáta kľúčuje priamymi a negovanými hodinami. Hazardný medzistav je ošetrený logickým členom da*db? Správne?
Taktiež v súbore vidím, že GAL má dva hodinové vstupy: pin 1 – hodiny na FF (flip-flop?), pin 6 – hodiny na logiku. Avšak v texte používa clk a /clk. Tu je nezrovnalosť.
Objavil som krásny nástroj na kreslenie logiky a časových diagramov:
WaveDrom.
Medzitým som zadovážil niektoré logické obvody. Zatiaľ mám k dispozícii štandardné obvody v HCMOS verzii okrem oboch PROM (74188 a 74287), ďalej 7420, 7442, 7475, 7485 a 7489.
Pre zaujímavosť, akým programátorom by ste v dnešnej dobe programovali tie PROM-ky? Pre dnešnú dobu bude GAL verzia určite reprodukovateľnejšia. PALASM sa dá nainštalovať na Windows/Linux a čínsky programátor TL866 podporuje JEDEC súbory.
CodeSurfer