Videokamera Panasonic NV-GS10EG divné správanie
Moderátor: Moderátoři
-
PotPalo
Videokamera Panasonic NV-GS10EG divné správanie
1. po zapnutí chyba F51 - Zoom Motor Lock (aby sa zobrazilo číslo chyby treba držať 3 sekundy STOP a REC), vyžiadaný reset nepomohol a písalo Service. Pri pokuse zoomovať akoby zoom fungoval, menil sa rozmazaný obraz (neostrilo to).
2. otvoril som dvierka na pásku či tam nieje kazeta. Za hlasného vrčania sa mechanizmus snažil ísť hore, potom dolu, pár krát sa to opakovalo, aj som mu trochu pomohol , ale skončil dolu a už to iba vrčalo a končilo chybou tuším F03 - Unloading Lock (alebo F04, nepamätám si presne).
Celé som to rozobral, našiel puknuté prešmykujúce koliesko pri motore, to som zalepil. Pri pripojení 3V na motor to pekne vysúvalo a zasúvalo. Skontroloval som objektív, všetky motorčeky sa dajú rukou točiť.
Po zložení sa to správa takto:
3. Otvoril som dvierka na pásku. Mechanizmus vyšiel hore, ale kryt pásky neotvoril. Viac sa nedialo nič. Či to písalo chybu už neviem. Teraz sa z tejto polohy nemieni pohnúť, motor nieje počuť že by sa točil.
4. po zapnutí na displeji ukazuje akoby pridával zoom od 1x do 10x, a skončí to požiadavkou na reset. Po resete to isté, nechce service ale iba reset. Chyba F03. Nezdá sa mi že by to skutočne pridávalo zoom. Navyše chyba F03... to by sa snáď motor snažil, ale nieje ho počuť.
Čo tomu môže byť? Chybná hlavná doska?
edit (4:42):
Tak som to zasa rozobral a skúšal s 3V na motorčeku to vysúvanie pásky. Ten mechanizmus vysúvania nejako viazne, raz išiel, raz sa zasekol v polovici. Raz to išlo, raz niekde zadrhlo, ale nikdy to na konci dráhy nepohlo páčkou ktorá má otvoriť kryt pásky. Motorček už nevládal. Tak som tam namiesto 3V pripojil 9V. Nejako to cvaklo, a už to išlo aj do polohy že to na konci pohlo páčkou. Ale zasa na druhom konci nešlo po koniec, zastavilo to skôr. Tak som to ešte pár krát prebehol s tými 9V, nejako to tam cvakalo a pukalo až si to sadlo už to chodí pekne aj na 3V. Asi tam bolo niečo vyskočené mimo drážku, možno niekto páčil pásku na silu von. Idem to poskladať že čo to bude robiť.
edit 2 (5:04):
Poskladané. Dvierka pásky vysunulo a otvorilo, chvíľku počkalo, a potom ich začalo zasúvať bez toho že by som ich zatvoril. Samozrejme to skončilo haváriou. To tam na to nemá spínač ktorý by hlásil že nezasúvať v žiadnom prípade?! Skúšam to ďalej, ale stále to blbne, vysúvanie chodí nezmyselne to sem a tam, a striedajú sa chyby F03 a F51. Napadá ma zlý enkóder v mechanike, alebo vôbec je tam niečo zle.
-
PotPalo
Pakáreň je potom zložiť obe časti mechaniky dokopy. V strede je koliesko medzi plechmi, ktoré treba zapasovať na osku počas spájania oboch častí dokopy. Tak som ho zapriečil poskladaným papierikom, obe časti nasadil na seba, najprv jednu stranu, potom stred, a nakoniec druhú stranu. Treba správne nasadiť všetky hýbátka a páčky. Papierik som po poskladaní vytiahol. Preskúšanie ručne a potom s motorom napojeným na 3V (dve AA v držiaku), mechanika šlape ako hodinky. Po zložení kamery mechanika otvára, drží otvorená, zatvára, skrátka už ide.
Záhada s pridávaním zoomu vyriešená, mal som slabo zapojený flex. Zistil som to podľa nereagujúceho resetu.
Stále ale ostáva chyba F51, ako v bode 1. Pritom to na zoom reaguje, je vidieť že sa v objektíve hýbe optika. Čo by tam mohlo byť zlé? Tipujem že optická závora na konci dráhy zoomu (niekde som čítal že to už niekto riešil v podobnej kamere). Alebo je zlé niečo iné a píše to nesprávnu chybu. A ešte, po zapnutí to pípa 4x dvojpíp, to neviem či má.
-
PotPalo
-
Lukas-Peca
Taky mi občas někdo donese zdechlou kameru na opravu, ale zadání je vždy jen vytáhnout kazetu, aby se dala zdigitalizovat.
-
samec
-
rnbw
-
samec
Ako vraví Pišta Lakatoš, ak by si čokoľvek v živote potreboval, tak si to kúp.
https://alltroniccomputer.com.sg/search?q=focus%26motor
https://www.aliexpress.com/item/1005003222677987.html
https://www.aliexpress.com/item/1005008865423886.html
https://www.aliexpress.com/item/1005007879915436.html
pozri tiež Related Items...
Možno nájdeš rozmerovo podobný, čo sa bude dať dopasovať.
-
PotPalo
Prečo to opravujem? Sám neviem. Nikdy som to nerobil, a teraz som mal možnosť získať lacno túto kameru, tak som to chcel skúsiť. S tou mechanikou som sa babral 10 hodín. Najprv som to skúšal poskladať podľa značiek na kolieskach, ale v nijakej polohe nezapadali všetky značky k sebe, a nijako to na koncoch dráhy nesedelo. Tak som to dal všetko rovno od konca dráhy. Ešte že tie konce mali zrovnané, pekne to sadlo.
Ten motorček bol buď načatý od výroby, alebo to niekomu spadlo. Sú tam dve vinutia a každé má vývody na kontakty ktoré sú na kúsku plastu. Tomu zlému vinutiu sa ten kúsok plastu hýbal, akoby bol vo vnútri zlomený.ň
edit: pozerám že tie motorčeky niesu lacné, a ešte treba pripočítať 3,80€ výpalné. Ja mám možnosť zohnať celú nefunkčnú kameru za 5€. Akurát sa nedá vedieť či tam nebude rovnaká závada.
-
samec
-
rnbw