Optika internet
Moderátor: Moderátoři
-
Celeron
Optika internet
Jak to máte udělaný Vy?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
HF_Tech
-
Hape
Letos vzdušné vedení strhnul borec s traktorem s vyvážečkou, u které nechal moc vysoko manipulační rameno a při té příležitosti jsem se dozvěděl, že trubička v zemi nepatří CETINu, ale M-Softu, který tu šíří Wi-Fi připojení a museli by se nějak dohodnout.
Takže teď máme v zemi zakopané zbytečné desítky kilogramů plastu a na sloupech, které jsme mysleli že nakonec také zmizí, přibyl optický kabel a přes cestu spousta odboček k rodinným domům. Na sloupech s odbočkami jsou pověšená klubka přebytečného optického kabelu, takže to tu pomalu vypadá jak někde v Bangladéši.
-
Hill
- Administrátor
většina modemů podporuje PPoE, čili nemusíš mít "vše v jednom" - někde ve sklepě nebo v garáži (když už budou kopat, tak tudy je to s tou hadičkou nejschůdnější, ale způsob řešení přípojky si stejně nech navrhnout, třeba mají lepší nápad a umějí ho) umístíš koncovou zásuvku optiky, patchcordem si pak signál přetáhneš kamkoli k optickému modemu a dál už to tahej k routeru i od něj metalikou, wifinou, jak libo.
-
josef_novak
-
Celeron
Zapomněl jsem napsat, že u nás to je taky nějaký divný, Cetim v tom nefiguruje, je to záležitost T- mobilu a Vodafonu.
Zaslechl jsem něco o státní dotaci na vytrubkování pro optiku a že to realizační fy LOSKY fláká co nejvíc metrů, a moc je nezajímá jak budou účastníci připojeni.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
samec
-
Hill
- Administrátor
A, když mi po dvou měsících ten modem zdechl, byli nakonec rádi, že není potřeba měnit zbytek.
-
josef_novak
Je to podobné, jako když si připojíš (další) STB pro IPTV nebo si v TV spáruješ IPTV aplikaci. Hned máš seřazené kanály podle svého gusta.
Nevím, co vše se používá za ONT jednotky, ale pokud se snižuje rychlost ostatních portů v souvislosti s více připojenými zařízeními, tak je to na pováženou.
-
keemo
-
DedVseved
-
Hill
- Administrátor
TV přes internet nepoužívám, jestli jsem za tři roky sedmkrát stiskl červené tlačítko, možná ještě přeháním. Na LAN je připojená, aby případně posloužila, jako velký monitor k počítači. Jo, a jednou na mě jukla aktualizace FW. Jinak jede jen na terrestriku, abych viděl, co dělá naše STA, kterou tu spravuji pro (dnes) 31 účastníků. Přibývají, jak se nechávají přepojit z kabelovky na STA, a internet berou přes optiku, protože tu mají všichni zavedenou do bytu (a optickou sběrnici pod schody za výtahem). Jestli si kdo platí internet s balíčkem TV programů, to nevím a je mi to jedno.
Dostáváme se poněkud OT - toto vlákno má řešit, jak dostat optiku do domu. Zařízení k tomu si Jirka stejně nechá od providera nabídnout, to tu momentálně nevyřešíme.
Tak zpět k tématu, než začnu moderovat podle pravidel.
-
DedVseved
Jinak Celeron ví, že do baráku optiku dostane jen nějakou dírou, takže je potřeba ji mít, případně pro ni najít vhodné místo nebo se na optické připojení vykašlat. A když bude chtít nějakou vlastní/menší nástěnnou FTTH krabici, tak to snad nebude problém, aby se s nimi domluvil.
-
Hape
Krabička ve které je zakončen venkovní optický kabel a má zásuvku na pigtail má 8 x 8 cm (na fotce vlevo), převodník z optiky na Ethernet má 11,5 x 12,5 cm. Hloubku jsem zapomněl změřit, tipuji tak 2,5 cm.
EDIT:
Doměřil jsem výšku krabiček od stěny, ta menší vlevo je vysoká 22mm a ta větší 34mm.