Optika internet

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Optika internet

#1 Příspěvek od Celeron »

Přišel nám poptávkový leták zda a kam zavést optiku až jí tady budou hrabat. S dotazem, kde přibližně provést vývod. Bydlím ve vilové čtvrti, kde baráky přiléhají k chodníku ve kterým to bude natažený. Mezi barákama jsou ploty. Vím, že jinde po městě natahali asi 2 cm trubičky a někde to jen nechali čumět metr ze země u plotu. Nojo, ale jak to pak dostat od plotu do baráku? Nevím, jak to řeší když je vývod trubičky přímo do baráku. To dávaj na fasádu nějakou krabičku, nebo rozmlátěj fasádu a provrtají se skrz do místnosti? No ani z jednoho nejsem nadšenej, barák po rekonstrukci zvenku i zevnitř.
Jak to máte udělaný Vy?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
HF_Tech

#2 Příspěvek od HF_Tech »

Venkovní trubička je průměr 10 nebo 12mm. Zcela vyjímečně 14mm.
Když není jiné vyhnutí, tak na to mají dlouhý vrtkák a udělá se díra šikmo z místnosti ven a venku se dá spojka na trubičku s vnějším průměrem 7mm.
Teď byla větší akce v Hořicích, tak to můžeš omrknout na místě.
samec

#3 Příspěvek od samec »

Hape

#4 Příspěvek od Hape »

U nás je situace taková, že když před lety dávali v naší části obce elektriku ze sloupů do země, tak současně natahali tenkou trubičku. A v místě kde v oplocení našeho RD postavili rozvaděč s přípojkou, prostrčili do předzahrádky několik metrů té trubičky. Nikdo se o to klubo nijak dál nestaral a nezajímal. Aby nám na předzahrádce nepřekáželo a také zbytečně netrpělo povětrností, dali jsme ho do igelitového pytle a zakopali několik centimetrů pod zem. Takhle tam pár let leželo, až jednoho dne se nám ve schránce objevil leták, že má CETIN záměr u nás zavést optiku a kdo má zájem ať se ozve. Současně v letáku bylo uvedeno, že se bude jednat o vzdušné vedení po sloupech současného metalického vedení. Hned s odesláním vyjádření zájmu o zavedení optiky, jsem upozornil na to, že v naší části obce jsou v zemi připravené chráničky a to upozornění jsem poslal ještě asi dvakrát, než došlo k realizaci optického vedení. A vždy mi bylo opovězeno, že se počítá se vzdušným vedením a nikdy mi nebylo řečeno proč se nepoužijí připravené trubičky. Nakonec tedy natahali optiku po sloupech vedle metaliky. U nás jsem nechal optický kabel prostrčit pod okapovým žlabem na půdu a půdou až nad místnost s routerem, do které jej provlékli chráničkou od Ethernetového kabelu který vedl na střechu do Wi-Fi přístupového bodu původního poskytovatele internetu. Pro uchycení optického kabelu museli montéři samozřejmě do venkovní fasády pod žlabem zavrtat oko pro karabinku s držákem kabelu.
Letos vzdušné vedení strhnul borec s traktorem s vyvážečkou, u které nechal moc vysoko manipulační rameno a při té příležitosti jsem se dozvěděl, že trubička v zemi nepatří CETINu, ale M-Softu, který tu šíří Wi-Fi připojení a museli by se nějak dohodnout.
Takže teď máme v zemi zakopané zbytečné desítky kilogramů plastu a na sloupech, které jsme mysleli že nakonec také zmizí, přibyl optický kabel a přes cestu spousta odboček k rodinným domům. Na sloupech s odbočkami jsou pověšená klubka přebytečného optického kabelu, takže to tu pomalu vypadá jak někde v Bangladéši.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

V Hořicích to jde všechno zemí, jak to dostávají do domů, záleží na dohodě. Předkládali dva souhlasy: jeden "na pozemek", jeden "do domu". Většinou si lidi vybírali druhou variantu.
většina modemů podporuje PPoE, čili nemusíš mít "vše v jednom" - někde ve sklepě nebo v garáži (když už budou kopat, tak tudy je to s tou hadičkou nejschůdnější, ale způsob řešení přípojky si stejně nech navrhnout, třeba mají lepší nápad a umějí ho) umístíš koncovou zásuvku optiky, patchcordem si pak signál přetáhneš kamkoli k optickému modemu a dál už to tahej k routeru i od něj metalikou, wifinou, jak libo.
nabadavy_dopis_opt.png
josef_novak

#6 Příspěvek od josef_novak »

Jsou i WiFi routery přímo s GPON portem, sám takový mám už přes 10 let.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

A jak je ta koncová pixla pro vlákno velká? Vejde se mě do tý stávající šedivý krabice zemního vývodu telefonní linky, co má rozměr cca 10 x 15 cm? Ale to je asi majetek Cetimu, takže vyhodit ten připojovací hřeben pro SYKFáče nejspíš nepůjde.
Zapomněl jsem napsat, že u nás to je taky nějaký divný, Cetim v tom nefiguruje, je to záležitost T- mobilu a Vodafonu.
Zaslechl jsem něco o státní dotaci na vytrubkování pro optiku a že to realizační fy LOSKY fláká co nejvíc metrů, a moc je nezajímá jak budou účastníci připojeni.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samec

#8 Příspěvek od samec »

Nuž, to je tá moderná kvalita bývania na hypotéku bez internetu. :lol:
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

My to máme uvnitř bytu, standardní čtvercová krabička 83 x 83 mm, výška i s víčkem se vejde do 40 mm. Přívod zadem, konektor pro patch dole.
krabice_optiky.jpg
>>josef_novak: ano, i takový kombajn mi nabízeli. Ale nedaly se mu rozdělit LAN porty, zapnutím televize celá síť zpomalila pod 100 Mbps, když jsem připojil starého Della na LAN, celá síť zpomalila pod 10 Mbps. Jen wifina nezpomalila. Tak jsem vzal ve stejné ceně zvlášť modem a zvlášť 2,4/5 GHz wifi router (Mikrotik). Tomu je jedno, jak pomalá karta je kdesi na druhém konci ethernetu.
A, když mi po dvou měsících ten modem zdechl, byli nakonec rádi, že není potřeba měnit zbytek.
josef_novak

#10 Příspěvek od josef_novak »

Někteří ISP to mají vyřešené tak, že si v jejich klientské zóně nastavíš WiFi, počet portů pro TV a řazení TV kanálů. Když router zdechne, tak dostaneš jiný, který jen doma zapneš, on si stáhne po síti nastavení a do pár minut funguješ jako před výpadkem. Je to blbuvzdorné, protože zapnout ho dokáže každý.
Je to podobné, jako když si připojíš (další) STB pro IPTV nebo si v TV spáruješ IPTV aplikaci. Hned máš seřazené kanály podle svého gusta.

Nevím, co vše se používá za ONT jednotky, ale pokud se snižuje rychlost ostatních portů v souvislosti s více připojenými zařízeními, tak je to na pováženou.
keemo

#11 Příspěvek od keemo »

Takhle funguje poda. Krom toho razeni tv kanalu, to si nastavujes primo v app v televizi.
DedVseved

#12 Příspěvek od DedVseved »

U Pody jdou řadit kanály i myší.
poradi-tv.png
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Pozor, nezáleželo na počtu připojených zařízení (nebo jen nepatrně), rychlost přístupu z LAN do optiky omezovala ta nejpomalejší přihlášená kartě v síti LAN (wifinu to nebrzdilo). Kluci od providera říkali, že to vidí poprvé v životě. Ale taky jsme byli tady první, u koho to zkoušeli. Pak do toho přehrávali jiný FW, ale to už jsem měl zvlášť modem a zvlášť router.
TV přes internet nepoužívám, jestli jsem za tři roky sedmkrát stiskl červené tlačítko, možná ještě přeháním. Na LAN je připojená, aby případně posloužila, jako velký monitor k počítači. Jo, a jednou na mě jukla aktualizace FW. Jinak jede jen na terrestriku, abych viděl, co dělá naše STA, kterou tu spravuji pro (dnes) 31 účastníků. Přibývají, jak se nechávají přepojit z kabelovky na STA, a internet berou přes optiku, protože tu mají všichni zavedenou do bytu (a optickou sběrnici pod schody za výtahem). Jestli si kdo platí internet s balíčkem TV programů, to nevím a je mi to jedno.

Dostáváme se poněkud OT - toto vlákno má řešit, jak dostat optiku do domu. Zařízení k tomu si Jirka stejně nechá od providera nabídnout, to tu momentálně nevyřešíme.
Tak zpět k tématu, než začnu moderovat podle pravidel.
DedVseved

#14 Příspěvek od DedVseved »

Dnes se k optice dává balíček s IPTV o několik desetikorun dráž, než je samotný internet. Spárovat jde několik zařízení s funkcemi jako nahrávání, zpětné přehrávání apod.
Jinak Celeron ví, že do baráku optiku dostane jen nějakou dírou, takže je potřeba ji mít, případně pro ni najít vhodné místo nebo se na optické připojení vykašlat. A když bude chtít nějakou vlastní/menší nástěnnou FTTH krabici, tak to snad nebude problém, aby se s nimi domluvil.
Hape

#15 Příspěvek od Hape »

Celeron píše: 26 srp 2026, 15:50 A jak je ta koncová pixla pro vlákno velká? . . .
Krabička ve které je zakončen venkovní optický kabel a má zásuvku na pigtail má 8 x 8 cm (na fotce vlevo), převodník z optiky na Ethernet má 11,5 x 12,5 cm. Hloubku jsem zapomněl změřit, tipuji tak 2,5 cm.

EDIT:
Doměřil jsem výšku krabiček od stěny, ta menší vlevo je vysoká 22mm a ta větší 34mm.

Zpět na „Výpočetní technika“