Přepálené očko u trafopájky

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Přepálené očko u trafopájky

#1 Příspěvek od mi-ro »

Taky se vám přepálí pájecí smyčka vždy když máte nejvíc práce a potřebujete pájet? Mě 100%
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

:roll:
Kremik

#3 Příspěvek od Kremik »

V trafopájkách mám věčné hroty. Někdo na to nadává, no za mě je to supr věc. Mám několik velikostí, tak si mohu i vybrat jaký chci. Nepřehazuju, mám v každé pájce jeden. A ano, v jedné 100W mám i měděné očko. To ale používám jen výjimečně, takže je tam už taky pěkně dlouho...
Takže ne, nestává :D
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.
DukeNuke

#4 Příspěvek od DukeNuke »

Pravidelně. Kromě toho mám ještě další příklad - očko rupne zpravidla před zapájením posledních dvou spojů. :-)
ransom

#5 Příspěvek od ransom »

Sledovat, jak se očko tenčí, a nechat to tak, je poněkud... nerozumné.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
PabloX

#6 Příspěvek od PabloX »

Ak je to už moc urgent tak konce skrútim dokopy a dospájkujem čo treba :D
samec

#7 Příspěvek od samec »

To je predsa normálny spotrebný materiál, ako cín, či kolofónia. Sa divím, že sa tomu divíte. Snáď nejaký rýchloupinák po sto rokoch by už niekto mohol vymyslieť, aby k spájkovačke nebol nutný aj skrutkovač a aby nebolo nutné tvarovať ušká pod skrutky, čím by sa ušetrilo 10% spotrebného medeného drôtu.
DukeNuke

#8 Příspěvek od DukeNuke »

Domnívám se, že mi-ro, ani nikdo další se nediví tomu, že se to děje. Ale tomu, že se to stane v nejnevhodnější chvíli :-)
Něco jako Murphyho zákon pro trafopájku...
ZVUK2000

#9 Příspěvek od ZVUK2000 »

samec píše: 03 zář 2026, 10:41 by už niekto mohol vymyslieť, aby k spájkovačke nebol nutný aj skrutkovač a aby nebolo nutné tvarovať ušká pod skrutky, čím by sa ušetrilo 10% spotrebného medeného drôtu.
Ty klasické české se vyrábějí i s posuvným upinákem. Např. ETP 4 U
DukeNuke

#10 Příspěvek od DukeNuke »

Já ty upínáky moc nemusím. Měl jsem v ruce tedy jen jeden, ale připadalo mi, že to spojení je bůhvíjaké. Šroub je šroub.
bu2520

#11 Příspěvek od bu2520 »

Vida tak on ještě někdo trafo pájku používá. Tedy mám jí také , ale minimálně několik let jsem jí nepoužil. Jasně někde jako servisní nouzovka je to dobrá volba, ale jinak to je spíš pro zlost.
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Taky ji ještě občas použiju, i když častěji k řezání a svařování plastů.
Ale na pájení se mi osvědčila úprava hrotu několikanásobně prodlužující jeho životnost pomocí slabšího zvonkového drátu. Ovinout a propájet. Případně dotvarovat hrot do jehlového, jestli je třeba. Už se mi dlouho nestalo, že bych potřeboval na dva poslední spoje smyčku měnit.
Teď teda trafopájku s sebou nemám, abych to vyfotil, tak aspoň kresbičku:
dele_ziva_smycka.png
A.když je ptřeba odsávat více vývodů, ale není po ruce odsávačka, naohýbám si udělátko (kus jedenapůlky měděného drátu se mi vždycky někde v kufříku najde).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
kokun

#13 Příspěvek od kokun »

samec píše: 03 zář 2026, 10:41 To je predsa normálny spotrebný materiál, ako cín, či kolofónia. Sa divím, že sa tomu divíte. Snáď nejaký rýchloupinák po sto rokoch by už niekto mohol vymyslieť, aby k spájkovačke nebol nutný aj skrutkovač a aby nebolo nutné tvarovať ušká pod skrutky, čím by sa ušetrilo 10% spotrebného medeného drôtu.
Šroubovák sice k výměně potřebuji, ale žádné "ušká pod skrutky" nedělám. Už u mé nejstarší "bakelitovky" byly na konci "šín" zaseklé drážky pro rovný konec páj, smyčky - který se zastrčil pod podložku šroubku.
Navíc jsem tento systém ještě vylepšil: drážku jsem prohloubil (a očistil na holou měď) koncem jehlového kulatého pilníku. Pokud vidím, že Cu už trošku zašla (zoxydovala), tak před výměnou smyčky drážku znovu jehlákem "očistím" (konec smyčky rovněž, aby byl co nejdokonalejší styk).
Pro lepší dotažení jsem namísto obyč. kruhových (plochých) podložek, použil podl. tvaru "L", či "U" ze stykačů, či nějakých pod. inštrumentů (kde se vodič navléká pod svorku).
Honza - kokúň

#14 Příspěvek od Eleman »

Ta U podložka (vhodných nebo upravených rozměrů) je nutností, aby se opírala i strana šroubku kde není smyčka, jinak se dotažený šroubek vyvrací, dochází k poškození závitu v šíně a následně k jeho stržení.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ZVUK2000

#15 Příspěvek od ZVUK2000 »

mi-ro píše: 02 zář 2026, 21:26 Taky se vám přepálí pájecí smyčka vždy když máte nejvíc práce a potřebujete pájet? Mě 100%
Ty nemáš smyčky v zásobě?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“